reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie:sorry::sorry::sorry:
Ja serwuję kulebiak i wszystkim bardzo smakuje :)
Kulebiak z pieczarkami
http://www.winiary.pl/image.aspx?fileID=327&width=605&height=420
Farsz:
1 Sos grzybowy staropolski
250 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 ugotowany ziemniak
1 jajko
pieprz
Ciasto:
300 g mąki
150 g margaryny lub masła
2 żółtka
szczypta soli
1 jajko do posmarowania

Sposób przyrządzania
Kapustę ugotować, odcisnąć, drobno pokroić. Pieczarki i cebulę oczyścić, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Ziemniak rozgnieść. Składniki farszu połączyć, dodać jajko i Sos grzybowy (proszek), doprawić pieprzem.
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać margarynę lub masło, żółtka, szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na środku położyć farsz, zawinąć brzegi, dokładnie zlepić. Kulebiak przewrócić na drugą stronę. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Po upieczeniu lekko przestudzić. Pokroić. Podawać ciepły do Czerwonego barszczu.
Czas oczekiwania: 50 minut. Ilość kalorii w porcji: 271
smacznego
 
BANANOWIEC
biszkopty[ja wole osobiscie te jezyczki,ale moga byc zwykłe]
2opakowania galaretki-najlepiej cytrynowa
kostka masła
żółtko
pół szklanki cukru[ja daje puder]
4-5 bananów[zależy od wielkości]
5łyżeczek żelatyny
mleko
Z rozpuszczonych galaretek troche odlewamy i moczymy w tym biszkopty,zanuzamy tylko na moment i układamy w tortownicy,lub foremce.
Utrzec masło z cukrem i żółtkiem.Żelatyne rozpuścic w odrobinie goracego mleka.Utarta mase połaczyc ze startymi na tarce jarzynowej bananami[jednego zostawic do dekoracji],dodac żelatyne,wymieszac i wyłożyc na biszkopty.Ułożyc plastry bananów[maczam od razu w galaretce,żeby za bardzo nie sciemniały],leciutko wprzycisnac żeby nie wypłyneły,gdy masa nieco stęzeje polac
resztą galaretki.

Oczywiscie Beatko jak wolisz na biszkopcie to możesz jakis upiec i na to masa,ja leniuch robie na biszkoptach bo mi sie nie chce biszkopta krecic i w sumie to chyba nawet biszkopciki bardziej mi smakuja:-)
 
Ja osobiście w te święta żadnych gości nie planuję, ale pomimo to coś tam upichcę.

  1. Po pierwsze primo - PASZTET GRZYBOWY.
    Mój małżonek nie jada zwykłego pasztetu więc zawsze przygotowuję pasztet z pieczarek.
    Skłądniki:
    Pieczarki - tyle ile mąż kupi :-D
    Grzyby suszone - tyle ile mąż kupi :-D
    Cebula
    Ser żółty - j.w.
    jaja - ok. 6 - 8 (zależy ile pieczarek mąż kupił)
    Bułka tarta i sucha bułka do namoczenia
    Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
    • Pieczarki obieram, kroję nie zagrubo (ale bez przesady).
    • Cebulkę kroję w kostkę.
    • Cebulkę zeszklić dodać pieczarki.
    • Grzyby suszone wypłukać, dodać do duszących się pieczarek.
    • Całość odparować do maximum i zmielić 2-3 razy dodając namoczoną bułkę.
    • Ser żółty zetrzeć na tarce (gruba jarzynowa) i dodać do pasztetu.
    • W przypadku zbyt luźnej konsystencji dodaję trochę bułki tartej.
    • Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i innymi ulubionymi przyprawami.
    • Dodać całe jaja.
    • Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki "pasztetowej", obsypać z wierzchu bułką tartą i piec aż będzie pyszniutki :-D Trochę urośnie więc nie należy wypełniać foremki po same brzegi (później opadnie :-p).
  2. Po drugie primo - SCHAB PIECZONY
    Mój małżon nie jada wędlin, nawet domowej roboty, tych zaprawianych saletrą, gotowanych, wędzonych - po prostu żadnych :rofl2: więc piekę dla niego schab, ale żeby nie był on taki zwykły to "nadziewam" go zielonym pieprzem. Takim z zalewy ze słoiczka. Fajnie to wygląda po pokrojeniu maszynką w plasterki
    • Biorę kawał schabu (taki jak mąż kupi)
    • Robię w nim dziurki ostrym cienkim nożykiem i w każdą dziurkę wsadzam ziarenko zielonego pieprzu. Robota głupiego, no ale czego się nie robi z mniłości :cool2::-D
    • Dla urozmaicenia i dla smaku czasem w coponiektóre dziurki wsadzam kawałeczek czosnku.
    • Całość nacieram z zewnątrz solą, pieprzem, jakimiś ziółkami, zalewam paprykową oliwą i zostawiam do następnego dnia rano. Rano obsmażam na gorącym oleju, przekładam do żaroodpornego podlewam wodą i resztą marynaty i duszę w piekarniku pod przykryciem.
    • Pod koniec odkrywam by skórka się zrumieniła.
    • Czas pieczenia: Podobno 1h/kg mięsa.
  3. Po trzecie primo - Uszka z grzybkami
    Moja teściowa może i rysować umie, ale prace manualne typu lepienie uszek/pierogów nie są jej mocną stroną... więc automatycznie spadłą ona na mnie. Teściowa przygotuje farsz - bo ja bym niedosoliła jak zawsze, a ja będę tylko lepić :-D Może zamiast uszek zrobię faszerowane aniołki dla każdego ;-)
Oho! Mąż wrócił :-)
 
reklama
Ewa spodobał mi się twój przepis na pasztet:-):-)
na święta już niezrobię, ale potem na pewno wypróbuję:rofl2::rofl2::rofl2:
 
Do góry