reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

annie22 To była telepatia :-D Jaki masz przepis na ciasto?
Ja bardzo prosty.
2 szkl mąki
pół małej kostki drożdży
3/4 szkl wody
2 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli

Wszystko mieszamy i gotowe. Piecze sie ok 20 minut

Ciasto wychodzi cienkie i kruche. Mężowi smakuje :-)

Uff niezłe proble my s prawia mi pisanie, bo m am Kacpra na kolanach i ten usilnie stara się zjesc mi reke. do tego co chwile uderza w klawiature

Ostatnia edycja:
reklama
A co dzis u cioteczek na obiadek???
Ja chyba zrobie placki ziemniaczane,bo nie wiem co już zrobić!!!
A niechce mi sie do sklepu wychodzić.
A mąż rzucił pomysł!!!To niech bedzie!!!

Jak bym miała normalny piekarnik to jaś wegetrianska zapiekanke bym wynalazła albo pizze.A jak widze ten na spirake to mnie szlak trafia.
Jeszcze taszczyc z piewnicy.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

A moja kuchenka wywyieziona do przyszłego domku,którego nie ma jeszcze:rofl2:.Stoi w kantorku tescia!!!
TESKNI MI SIE ZA NIĄ!!!:rofl2::rofl2::rofl2:

Ja dziś zdecydowałam się na tego nieszczęsnego kurczaka. Wszystkim smakował, tzn. mężowi i teściom. Nafaszerowałam go tylko papryką i cebulą. A zupka wczorajsza ogórkowa :-)

I dzisiaj robiłam ciasteczka francuskie z jabłkami :-D Pychotka, dziękuje za pomysł i przepis. Choć sama nie przepadam za ciastem francuskim to takie jeszcze cieplutkie są smakowe ;-)

to jedne z moich ulubionych dań ;-)

Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem.

3 piersi z kurczaka
- 30dag pieczarek
- 1 cebula
- 20 dag sera żółtego
- czosnek
- sól, pieprz,papryka

Pierś z kurczaka pokroić i rozbić tak jak na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, na która ułożyć pierś z kurczaka. Pierś przyprawić..Następnie kroimy cebulę,czosnek oraz pieczarki, które podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W trakcie smażenia pieczarek ścieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami. Po usmażeniu pieczarek nakładamy je na filety.
Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika na ok30min.Max 40:tak: (180-200 stopni).
10min przed zakończeniem filety posypujemy startym serem
Polecam i życże smacznego,
Słyszałam,też,że nie któryz tego fileta smarują jeszcze dodatkowo majonezem, ja nie ale jak kto woli ;-)

Ostatnia edycja:
addaaa smacznie to brzmi.....moze zrobie jutro, maz uwielbia kurczaka:-)
a moze ma ktoras z was przepis na buleczki maslane?

A wiesz że ja też ostatnio myślałam o takich bułeczkach :tak:

Składniki na około 26 bułeczek:]

150 g masła (margaryna nie daje takiego dobrego smaku)
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
100 - 150 g cukru
około 1 kg mąki pszennej
200 g rodzynek

Do posmarowania:
1 jajko

Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek.

Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.

Uformować gładkie i równe kulki (około 70 g każda). Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego :)

Zapraszam na kawke :-) Przepis wrzuce wieczorkiem albo jutro :-)

Załączniki

• Bild 005.jpg
    Bild 005.jpg
    41,5 KB · Wyświetleń: 33
  • Bild 002.jpg
    Bild 002.jpg
    41,3 KB · Wyświetleń: 29
Ostatnia edycja:
reklama
maylah nie ma czego zazdroscic bo tylko d*** rosnie :-D

A przepis robilam z tej strony MUFINKI - Ciasteczkolandia tylko dodalam czekolady... byly pyszne i wszystkim b smakowaly (podobno;-):-)) Tylko dodalam stopione maslo zamiast oleju i lyzeczke proszku a nie pol.

Ostatnia edycja:
Do góry