reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
polecam moja ulubiona zapiekanke:
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

* 250 g makaronu penne
* 320 g piersi kurczaka
* 200 g cebuli
* 200 g brokuł
* 100 g pomidorków koktajlowych
* 5 g czosnku
* oliwa z oliwek
* 1 jajko
* 200 ml śmietany 30%
* 10 g parmezanu
* sól,pieprz
* rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy.
2. kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie z dodatkiem cebuli i różyczek brokuł, doprawiamy czosnkiem i ziołami. Foremkę do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w niej - na przemian makaron, kurczaka z warzywami i na koniec dokładamy pomidorki koktajlowe.
3. śmietanę mieszamy z jajkiem i startym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy do foremki z makaronem, kurczakiem itd.
4. całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 st c ok. 30-40 min


ktoras chciala przepis na pierniczki:
Składniki:

* 1/2 kg mąki
* 400 g miodu
* szklanka cukru
* 1/4 kostki margaryny
* 2 jajka
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* przyprawa do pierników

Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją.
 
Brzoskwiniowa z kurczakiem pyszny łamaniec smaków)

Składniki:

  • trzy spore piersi z kurczaka,
  • mała puszka brzoskwiń,
  • pięć łyżek kwaśnej gęstej śmietany 12%,
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego,
  • trzy łyżki majonezu
  • 100 g płatków migdałowych, łyżka masła,
  • sól, pieprz, odrobina papryki ostrej
Etapy przygotowania
1. Piersi z kurczaka pokrój w dość spore kawałki, dodaj soli, papryki, pieprzu i odstaw na chwilę. Na patelni podgrzej połowę masła i usmaż kawałki kurczaka na rumiano. Po czym należy je wyjąć na talerz, aby ostygły,
2. Na pozostałym maśle upraż migdały.
3. Przygotuj sos: należy wymieszać śmietanę, majonez, jogurt i łyżkę soku z puszki z brzoskwiń oraz sól i pieprz.
4. Na półmisku ułożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka, na nim osączone brzoskwinie, na nich rozłożyć sos a na sosie posypać uprażone migdały. W sałatce można zmieniać proporcje tak jak się lubi - mniej kuraka lub mniej brzoskwiń - ale jest to
naprawde pyszna i oryginalna sałatka. Smacznego!!
 
Ziemniaczanka:

Ziemniaki,
Marchew,
jabłko,
szynka konserwowa bądź inna, nie słona
por,
majonez,
śmietana,

Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ilości wg. własnego uznania, oka i potrzeb:-D:-D:-D:-D

Ziemniaki pokrojone w większą kostkę gotuj na wywarze(kostka rosołowa czy inna warzywna), jak ziemniaki będą dochodzić wrzuć do nich marchewkę pokrojoną w talarki. Ugotuj tak by się nie rozgotowały.
Całość odcedzić i zostawić do wychłodzenia.
Por pokrój na drobne piórka - nie za dużo ale tak by była wyczuwalna w smaku.
Jabłko - twarde winne, pokroić w kostkę, nie drobną.
Szynka także w kostkę/paski.
Wszystko razem wymieszać, dodać dość sporą ilość gałki bo ziemniaki bardzo dobrze łączą się z tym smakiem, sól, pieprz do smaku.
Śmietanę 12% najlepiej wymieszaj z majonezem i polej warzywa. Proporcja 50 na 50.

Wymieszaj i do lodówki.
Wszystkie smaki muszą się przegryźć i najlepsza jest na drugi dzień.
 
reklama
Ziemniaczanka:

Ziemniaki,
Marchew,
jabłko,
szynka konserwowa bądź inna, nie słona
por,
majonez,
śmietana,

Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ilości wg. własnego uznania, oka i potrzeb:-D:-D:-D:-D

Ziemniaki pokrojone w większą kostkę gotuj na wywarze(kostka rosołowa czy inna warzywna), jak ziemniaki będą dochodzić wrzuć do nich marchewkę pokrojoną w talarki. Ugotuj tak by się nie rozgotowały.
Całość odcedzić i zostawić do wychłodzenia.
Por pokrój na drobne piórka - nie za dużo ale tak by była wyczuwalna w smaku.
Jabłko - twarde winne, pokroić w kostkę, nie drobną.
Szynka także w kostkę/paski.
Wszystko razem wymieszać, dodać dość sporą ilość gałki bo ziemniaki bardzo dobrze łączą się z tym smakiem, sól, pieprz do smaku.
Śmietanę 12% najlepiej wymieszaj z majonezem i polej warzywa. Proporcja 50 na 50.

Wymieszaj i do lodówki.
Wszystkie smaki muszą się przegryźć i najlepsza jest na drugi dzień.
O takiej nie robiłam już spisuje!
 
Do góry