reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
polecam moja ulubiona zapiekanke:
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

* 250 g makaronu penne
* 320 g piersi kurczaka
* 200 g cebuli
* 200 g brokuł
* 100 g pomidorków koktajlowych
* 5 g czosnku
* oliwa z oliwek
* 1 jajko
* 200 ml śmietany 30%
* 10 g parmezanu
* sól,pieprz
* rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy.
2. kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie z dodatkiem cebuli i różyczek brokuł, doprawiamy czosnkiem i ziołami. Foremkę do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w niej - na przemian makaron, kurczaka z warzywami i na koniec dokładamy pomidorki koktajlowe.
3. śmietanę mieszamy z jajkiem i startym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy do foremki z makaronem, kurczakiem itd.
4. całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 st c ok. 30-40 min


ktoras chciala przepis na pierniczki:
Składniki:

* 1/2 kg mąki
* 400 g miodu
* szklanka cukru
* 1/4 kostki margaryny
* 2 jajka
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* przyprawa do pierników

Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją.
 
Brzoskwiniowa z kurczakiem pyszny łamaniec smaków)

Składniki:

  • trzy spore piersi z kurczaka,
  • mała puszka brzoskwiń,
  • pięć łyżek kwaśnej gęstej śmietany 12%,
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego,
  • trzy łyżki majonezu
  • 100 g płatków migdałowych, łyżka masła,
  • sól, pieprz, odrobina papryki ostrej
Etapy przygotowania
1. Piersi z kurczaka pokrój w dość spore kawałki, dodaj soli, papryki, pieprzu i odstaw na chwilę. Na patelni podgrzej połowę masła i usmaż kawałki kurczaka na rumiano. Po czym należy je wyjąć na talerz, aby ostygły,
2. Na pozostałym maśle upraż migdały.
3. Przygotuj sos: należy wymieszać śmietanę, majonez, jogurt i łyżkę soku z puszki z brzoskwiń oraz sól i pieprz.
4. Na półmisku ułożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka, na nim osączone brzoskwinie, na nich rozłożyć sos a na sosie posypać uprażone migdały. W sałatce można zmieniać proporcje tak jak się lubi - mniej kuraka lub mniej brzoskwiń - ale jest to
naprawde pyszna i oryginalna sałatka. Smacznego!!
 
Ziemniaczanka:

Ziemniaki,
Marchew,
jabłko,
szynka konserwowa bądź inna, nie słona
por,
majonez,
śmietana,

Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ilości wg. własnego uznania, oka i potrzeb:-D:-D:-D:-D

Ziemniaki pokrojone w większą kostkę gotuj na wywarze(kostka rosołowa czy inna warzywna), jak ziemniaki będą dochodzić wrzuć do nich marchewkę pokrojoną w talarki. Ugotuj tak by się nie rozgotowały.
Całość odcedzić i zostawić do wychłodzenia.
Por pokrój na drobne piórka - nie za dużo ale tak by była wyczuwalna w smaku.
Jabłko - twarde winne, pokroić w kostkę, nie drobną.
Szynka także w kostkę/paski.
Wszystko razem wymieszać, dodać dość sporą ilość gałki bo ziemniaki bardzo dobrze łączą się z tym smakiem, sól, pieprz do smaku.
Śmietanę 12% najlepiej wymieszaj z majonezem i polej warzywa. Proporcja 50 na 50.

Wymieszaj i do lodówki.
Wszystkie smaki muszą się przegryźć i najlepsza jest na drugi dzień.
 
reklama
Ziemniaczanka:

Ziemniaki,
Marchew,
jabłko,
szynka konserwowa bądź inna, nie słona
por,
majonez,
śmietana,

Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ilości wg. własnego uznania, oka i potrzeb:-D:-D:-D:-D

Ziemniaki pokrojone w większą kostkę gotuj na wywarze(kostka rosołowa czy inna warzywna), jak ziemniaki będą dochodzić wrzuć do nich marchewkę pokrojoną w talarki. Ugotuj tak by się nie rozgotowały.
Całość odcedzić i zostawić do wychłodzenia.
Por pokrój na drobne piórka - nie za dużo ale tak by była wyczuwalna w smaku.
Jabłko - twarde winne, pokroić w kostkę, nie drobną.
Szynka także w kostkę/paski.
Wszystko razem wymieszać, dodać dość sporą ilość gałki bo ziemniaki bardzo dobrze łączą się z tym smakiem, sól, pieprz do smaku.
Śmietanę 12% najlepiej wymieszaj z majonezem i polej warzywa. Proporcja 50 na 50.

Wymieszaj i do lodówki.
Wszystkie smaki muszą się przegryźć i najlepsza jest na drugi dzień.
O takiej nie robiłam już spisuje!
 
Do góry