reklama
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
No i nałobuzowałam
Ale już się poprawiam i przepis na pączki umieszczę za chwilę w wątku kulinarnym. Poza tym apeluję o te obiadowe pomysły również tam
Ale już się poprawiam i przepis na pączki umieszczę za chwilę w wątku kulinarnym. Poza tym apeluję o te obiadowe pomysły również tam
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Przepis na pączki:
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka jajek
1 szklana margaryny Kasi rozpuszczonej
100g drożdży
2 łyżki spirytusu lub rumu
mleko
szczypta soli
do smażenia 1/2kg smalcu i 1/2l oleju
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, wymieszać z łyżką cukru, posypać po wierzchu łyżką mąki i odstawićdo wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na palniku i ostudzić.
Do drożdży wsypać mąkę przesianą przez sitko, dodać szczypte soli, margarynę, ubite jajka, mleko (tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję- zwykle wlewam "na oko").
Wyrabiać ciasto tak długo, żeby odchodziło od ręki!
Na koniec dodać spirytus lub rum i wymieszać.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
A potem rozwałkowywać na stolnicy na grubośc ok 1 cm i wycinać krążki. Na środek krązków nałozyć dżem lub cośtam innego(np krem czekoladowy taki do smarowania kanapek) Przykryć takiego krążka drugim krążkiem i wyciąć jeszce raz mniejszą szklanką.
I takie surowe pączki pozostawić do wyrośnięcia, a potem smażyć w takiej dużej ilości tłuszczu jak napisałam. Tylko trzeba pilnować, żeby tłuszcz nie był za gorący, bo wtedy pączki nie pieką siędokładnie w środku! Gdy się przyrumieniają zbyt szybko, to znaczy, że jest za gorący. No nie wiem...kilka minut powinny się obsmażać z każdej strony...ciężko mi teraz powiedzieć ile dokładnie.
No i potem koniecznie trzeba wyjąć pączki na papier, żeby odsączyć z tłuszcu- ja na ręcznik papierowy wyjmuję. Można obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.
O rany! Ale długi przepis mi wyszedł!
Smacznego!
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka jajek
1 szklana margaryny Kasi rozpuszczonej
100g drożdży
2 łyżki spirytusu lub rumu
mleko
szczypta soli
do smażenia 1/2kg smalcu i 1/2l oleju
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, wymieszać z łyżką cukru, posypać po wierzchu łyżką mąki i odstawićdo wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na palniku i ostudzić.
Do drożdży wsypać mąkę przesianą przez sitko, dodać szczypte soli, margarynę, ubite jajka, mleko (tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję- zwykle wlewam "na oko").
Wyrabiać ciasto tak długo, żeby odchodziło od ręki!
Na koniec dodać spirytus lub rum i wymieszać.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
A potem rozwałkowywać na stolnicy na grubośc ok 1 cm i wycinać krążki. Na środek krązków nałozyć dżem lub cośtam innego(np krem czekoladowy taki do smarowania kanapek) Przykryć takiego krążka drugim krążkiem i wyciąć jeszce raz mniejszą szklanką.
I takie surowe pączki pozostawić do wyrośnięcia, a potem smażyć w takiej dużej ilości tłuszczu jak napisałam. Tylko trzeba pilnować, żeby tłuszcz nie był za gorący, bo wtedy pączki nie pieką siędokładnie w środku! Gdy się przyrumieniają zbyt szybko, to znaczy, że jest za gorący. No nie wiem...kilka minut powinny się obsmażać z każdej strony...ciężko mi teraz powiedzieć ile dokładnie.
No i potem koniecznie trzeba wyjąć pączki na papier, żeby odsączyć z tłuszcu- ja na ręcznik papierowy wyjmuję. Można obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.
O rany! Ale długi przepis mi wyszedł!
Smacznego!
Ostatnia edycja:
justysia85
Fanka BB :)
Ja też uwielbiam pączki ,lecz wiadomo w dupke idzie.Jak wszystko zresztą;-)!!!
Ale uwielbiam ciasto francuskie.Robie rogaliki ,ciastecka z jabłkami.
PYCHHHHOTKA,mogłabym się nimi zajadać,aż brzuch by mi pękł!!!
Ale uwielbiam ciasto francuskie.Robie rogaliki ,ciastecka z jabłkami.
PYCHHHHOTKA,mogłabym się nimi zajadać,aż brzuch by mi pękł!!!
Beacia82
Lipiec'09,Sierpień'12
Tak,tak JUSTYSIA tu mozesz sobie robic paczki i ciastka w tym temacie:-)Widze ze sie poprawiłasA te ciacha francuskie tez uwielbiam,dzis robiłam z jabłkami,pychotka.ja kupuje to ciasto w biedronce i w nim nie ma jaj i mleka nie wiem jak w innych,ale to jest dla mnie ok,i taniocha cos koło 3 zeta.
Zawsze jak napieke i mam gosci to sie nimi zajadaja:-)
Zawsze jak napieke i mam gosci to sie nimi zajadaja:-)
justysia85
Fanka BB :)
Tak,tak JUSTYSIA tu mozesz sobie robic paczki i ciastka w tym temacie:-)Widze ze sie poprawiłasA te ciacha francuskie tez uwielbiam,dzis robiłam z jabłkami,pychotka.ja kupuje to ciasto w biedronce i w nim nie ma jaj i mleka nie wiem jak w innych,ale to jest dla mnie ok,i taniocha cos koło 3 zeta.
Zawsze jak napieke i mam gosci to sie nimi zajadaja:-)
ja też kupuje w biedronce,chociaż u nas podrożał,ostatno w tesco kupiłam.
A widzisz jestem zdolna uczennicą!!!
Widzę, że Panie zamieszały.... ;-)
Oj, do okulisty trzeba faktycznie wysłać. Albo tylko bardziej się zaznajomić z naszymi wszystkimi wątkami. :-)
Buziaki Lejdis.
Wrzucajcie jakieś ciekawe przepisy:-):-):-):-):-)
i w chwili wolnej (hihihi) wracajcie do początku tego tematu. Na prawdę jest tu kilka dobrych, sprawdzonych przepisów! Szczerze polecam!!!!
Oj, do okulisty trzeba faktycznie wysłać. Albo tylko bardziej się zaznajomić z naszymi wszystkimi wątkami. :-)
Buziaki Lejdis.
Wrzucajcie jakieś ciekawe przepisy:-):-):-):-):-)
i w chwili wolnej (hihihi) wracajcie do początku tego tematu. Na prawdę jest tu kilka dobrych, sprawdzonych przepisów! Szczerze polecam!!!!
Ostatnia edycja:
maylah
Fanka BB :)
Ja to jestem beztalencie kulinarne, więc będę ściągać od Was, mogę????
reklama
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
A pewnie, Maylah- śmiało ! Ściagaj ile wlezie. Chyba po to ten watek, nie?
Podobne tematy
Podziel się: