reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

W ten wątek wdarł się mały chaos... i czasem ciężko coś konkretnego znaleźć, ale myślę, że nie musimy zakładać nowego.
 
reklama
No i nałobuzowałam:zawstydzona/y:
Ale już się poprawiam i przepis na pączki umieszczę za chwilę w wątku kulinarnym. Poza tym apeluję o te obiadowe pomysły również tam:tak:
 
Przepis na pączki:

Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka jajek:tak:
1 szklana margaryny Kasi rozpuszczonej
100g drożdży
2 łyżki spirytusu lub rumu
mleko
szczypta soli
do smażenia 1/2kg smalcu i 1/2l oleju

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, wymieszać z łyżką cukru, posypać po wierzchu łyżką mąki i odstawićdo wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na palniku i ostudzić.
Do drożdży wsypać mąkę przesianą przez sitko, dodać szczypte soli, margarynę, ubite jajka, mleko (tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję- zwykle wlewam "na oko").
Wyrabiać ciasto tak długo, żeby odchodziło od ręki!
Na koniec dodać spirytus lub rum i wymieszać.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
A potem rozwałkowywać na stolnicy na grubośc ok 1 cm i wycinać krążki. Na środek krązków nałozyć dżem lub cośtam innego(np krem czekoladowy taki do smarowania kanapek) Przykryć takiego krążka drugim krążkiem i wyciąć jeszce raz mniejszą szklanką.
I takie surowe pączki pozostawić do wyrośnięcia, a potem smażyć w takiej dużej ilości tłuszczu jak napisałam. Tylko trzeba pilnować, żeby tłuszcz nie był za gorący, bo wtedy pączki nie pieką siędokładnie w środku! Gdy się przyrumieniają zbyt szybko, to znaczy, że jest za gorący. No nie wiem...kilka minut powinny się obsmażać z każdej strony...ciężko mi teraz powiedzieć ile dokładnie.
No i potem koniecznie trzeba wyjąć pączki na papier, żeby odsączyć z tłuszcu- ja na ręcznik papierowy wyjmuję. Można obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

O rany! Ale długi przepis mi wyszedł!

Smacznego!:tak:
 
Ostatnia edycja:
dmuchawiec dzięki za przepis na pączki na pewno wypróbuję, pewnie dopiero po weekendzie, ale na pewno spróbuję:tak::-D:tak::-D:tak:
 
Ja też uwielbiam pączki ,lecz wiadomo w dupke idzie.Jak wszystko zresztą:tak:;-)!!!

Ale uwielbiam ciasto francuskie.Robie rogaliki ,ciastecka z jabłkami.
PYCHHHHOTKA,mogłabym się nimi zajadać,aż brzuch by mi pękł!!!:-D:-p
 
Tak,tak JUSTYSIA tu mozesz sobie robic paczki i ciastka w tym temacie:-D:-):-pWidze ze sie poprawiłas:laugh2:A te ciacha francuskie tez uwielbiam,dzis robiłam z jabłkami,pychotka.ja kupuje to ciasto w biedronce i w nim nie ma jaj i mleka nie wiem jak w innych,ale to jest dla mnie ok,i taniocha cos koło 3 zeta.
Zawsze jak napieke i mam gosci to sie nimi zajadaja:-)
 
Tak,tak JUSTYSIA tu mozesz sobie robic paczki i ciastka w tym temacie:-D:-):-pWidze ze sie poprawiłas:laugh2:A te ciacha francuskie tez uwielbiam,dzis robiłam z jabłkami,pychotka.ja kupuje to ciasto w biedronce i w nim nie ma jaj i mleka nie wiem jak w innych,ale to jest dla mnie ok,i taniocha cos koło 3 zeta.
Zawsze jak napieke i mam gosci to sie nimi zajadaja:-)

:tak::tak::tak:ja też kupuje w biedronce,chociaż u nas podrożał,ostatno w tesco kupiłam.

A widzisz jestem zdolna uczennicą!!!:-p:-D
 
Widzę, że Panie zamieszały.... ;-):tak:
Oj, do okulisty trzeba faktycznie wysłać. Albo tylko bardziej się zaznajomić z naszymi wszystkimi wątkami. :-)
Buziaki Lejdis.:laugh2:

Wrzucajcie jakieś ciekawe przepisy:-):-):-):-):-)

i w chwili wolnej (hihihi) wracajcie do początku tego tematu. Na prawdę jest tu kilka dobrych, sprawdzonych przepisów! Szczerze polecam!!!!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry