reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ja robie podobnie jak Justysia,a dokladnie tak sredniej wielkosci 4 jabłka kroje na ósemki i posypuje cukrem,2 ciasta,kroje na 15 kwadratów kazde.No i oczywiscie w kazde czastka jabłka i robimy kopertki Ja układam na tej duzej blasze od piekarnika i miasci mi sie całe 30 szt.tylko teciacha kłade na papier do pieczenia uzywam tego w ktury ciasto było zawiniete.Ja tez patrze czy juz rumiane i wyciagam.Czasami na wierzch sypie cukier puder:-)smacznego:-)

heeehee,ja też tak robie!!!;-)
A i pudru nie syp odrazu zaczekaj jak przestygna bo sie stopi!!!;-):tak::tak:
A czyżbym wzywała STOPI :-D:-D:-D:-p!!!heehee!!!

Beatko ,a ile zawsze rulonikow robisz naraz??
:-p

IWON???
mAm pytanie??!!!
JAK TY ZJADŁAŚ TE 4 GOŁĄBKI!!!:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::-D:-D:-D;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Justka ja robie z 2 nam starcza bo nas tylko dwoje,czasem nawet cos na drugi dzien zostanie,:-)
A dzis gotuje tylko zupe pieczarkowa bo mam jeszcze wczorajsze pierogi:-)
 
A ja dziś udostępniam teściowej ostatni zapas mrożonej dyni na zupę-krem Pikantna zupa z dyni - Zupy - 2 smaki - bloog.pl (Dynię polecam dla mam, któe zrezygnowały dla swoich maluszków z nabiału, bo dynia zawiera podobno dużo wapnia, które głównym źródłem jest to nieszczęsne mleko!!)
i robię spaghetti a'la mój małżonek (bo on nie lubi mięsa mielonego):
podwójna pierś z kury
pieczarki - 20-30 dag
cebula lub dwie
2x pomidory krojone z puszki
1 mała puszka przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie (głównie bazylia, oregano, tymianek), sól, pieprz, pieprz kajeński/ostra papryka
śmietana 18 lub więcej %
czosnek (2-3 ząbki)
makaron spaghetti
ser żółty


  1. Pierś pokroić w kostkę (tak żeby była w sam raz na jeden raz - bez użycia noża) podsmażyć na oliwie dodać cebulę pokrojoną jak się lubi.
  2. Gdy cebulka się zeszkli dodaję pomidory z puszki i przecier.
  3. Następnie wrzucam pokrojone w kostkę pieczarki (tak w sam raz na jeden raz) i zioła i duszę chwilę pod przykryciem.
  4. Gdy pieczarki są OK przyprawiam solą, pieprzem i zabielam śmietaną (jak sos jest za rzadki to najpierw śmietanę rozrabiam z moką i dodaję razem - wtedy mam pewność, że śmietana się nie zważy).
  5. Na końcu przychodzi mój mąż, dosypuje jeszcze łyżkę soli (bo ja zawsze niedosolę - jakoś nie potrafię) i dodaje 2-3 ząbki czosnku.
  6. Podaję z makaronem spaghetti i posypuje serem żółtym.
Wychodzi tego sporo więc zawsze odkładam połowę do plastikowego pojemnika i mrożę :-).

-------------
Tak długo pisałam tego posta, że Tomek zasnął mi na kolanach ;)
 
Ostatnia edycja:
ciasto jabłkowo orzechowe

4 jaja
1 1/2 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
to wszystko zmiksować mikserem
obrać 4 jabłka pokroić w kostkę jaką chcesz do tego zmiażdzone orzechy, migdały to co masz w domu i lubisz.wszystko wymieszać ważechą z ciastem.Nie martwić się że jest gęste.
wszystko wylać na posmarowaną tłuszczem i bułką tartą blachę i do pieca na 40 min 150 stopni
 
Ciasteczka ryżowo-kokosowe (bez mąki!)


Składniki:
  • dwie paczki kleiku ryżowego Bobovita
  • szklanka cukru
  • cztery paczki wiórek kokosowych
  • 2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada owocowa
Wykonanie:


Składniki łączymy (trzeba długo gnieść ,na początku może się wydawć, że nie da się połączyć składników, ale spokojnie, cierpliwości-da się:tak:, margaryna powinna być w miarę miękka), a następnie robimy z ciasta kuleczki, palcem robimy w kuleczce dziurkę i nakładamy w nią marmoladę. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach ok 1cm. Pieczemy w temp.180 stopni do jasno-złotego koloru.

Ciastka są naprawdę pyszne!!!
P.S. To przepis na duuuużą porcję.
 
Ostatnia edycja:
Przepis na wloska pizze

  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 kg maki
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 lyzki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 lyzeczka cukru
  • 4-5 lyzeczek cieplego mleka
  • 25 gr. drozdzy
Sos
  • 2 lyzeczki kncentratu pomidorowego
  • 3-4 lyzeczki ketchupu
  • dodac przyprawe do pizzy
Drozdze rozpuscic z mlekiem i cukrem. Zostawic do wyrosniecia. Dodac reszte skladnikow i znowu zostawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu wylozyc na blache. Wierzch wysmarowac sosem i wylozyc swoje ulubione skladniki.
Piec okolo 20 minut w 180 - 200 stopniach.
 
VERCIK-jA juz sie w zyciu pizz nakrecilam.Pracowalam w pizzeri troche,przepis znam na pamiec.
Anajlepsze jest to,ze malo ciasta naraz :no:umiem zrobic:-D!zawsze mi zostaje,robie na oko!!!:-D:-D;-)


A znacie jakiś fajny, łatwy,sprawdzony przepis na pierniki???
Święta sie zbliżają i chcialabym synkowi frajde zrobić,bo uwielbia z mamą gotować!!:tak::-D:-D:-D
dzięki
 
Ostatnia edycja:
Pierniczki
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyzki oleju
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 zółtka i 3 całe jajka
  • 1 szklanka miodu płynnego
  • 1 szklanka cukru
  • karmel
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • przyprawa do piernika
Wykonanie:

Tłuszcz i miód roztopić w garnku, wystudzić. Dodać jajka i żółtka ubite z cukrem oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok 7mm i wykrawać pierniczki.
Karmel :
2 łyzki cukru zrumienić na patelni aż zbrązowieje, dodać 4 łyżki wody, wymieszać i zagotować (przed dodaniem do ciasta wystudzić).
 
reklama
DZIĘKI KOCHANA ZA PRZEPIS!!!


VERCIK PRAWIE taki sam , tylko bez cukru!!
SZef też pracował we Włoszech i przywiózł go z tamtąd!!
No i otworzył swoją pizzerie!!!;-)
 
Do góry