reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

ja dziś przegięłam z żarciem - najpierw rzuciła sie na żurek i pochłonęłam chyba ze trzy talerze, a potem teściowa zadzwoniła, że zrobiła ruskie pierogi i zaprasza.... nooo i tego to nie mogłam sobie odmówić, więc wchłonęłam ich chyba z 10, a teraz aż oddychac nie mogę

reklama
A ja mam straszną ochotę na taką wersję placka po cygańsku, aż mi ślinka cieknie na samą myśl:-D na 100% jutro zrobię to na obiad:tak:
Placki ziemniaczane na ostro, z gęstnym sosem mięsno-paprykowym.

SKŁADNIKI
  • 5 dużych ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • papryka ostra
  • sól, pieprz, oregano
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ziemniaki zetrzeć, dodać jajko i mąkę, wymieszać całość. Na patelnię wrzucić mięso, smażyć, aż zbrązowieje, dodać poszatkowaną cebulę, popieprzyć, posolić, posypać papryką. Na patelnię nalać odrobinę wody i wrzucić pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną. Kiedy zacznie mięknąć, dorzucić pokrojone w kostkę pomidory. Posypać bazylią, dosolić i dopieprzyć do smaku. Na usmażone placki nakładać gęsty sos z patelni. Danie super, naprawdę polecam :)

Ja do tego robię jeszcze sos tzatziki i podaję warstwowo. placek, sos mięsno-paprykowy, placek, sos tzatziki:-)
Pychotka, polecam:tak:

A my przed chwila bylismy na pizzy :) Nie chcialo mi sie dzisiaj gotowac. Ale to nie koniec moich grzeszkow... Wlasnie wcinam lody smietankowo-orzechowe (kupilam litrowe tak na wszelki wypadek) i moj M patrzy na mnie z podziwem, bo juz po pizzy ledwo sie ruszalismy :)

Zazdroszczę Wam tych apetytów. Mój organizm i moje dziecko reagują na takie rzeczy wymiotami. Mam problemy z jedzeniem. Zazwyczaj zmuszam się, bo nie chcę żeby moje maleństwo było głodne:))) A sałatka gyrossa, którą przed ciążom uwielbiałam teraz jest moim wrogiem i to na prawdę konkretnym:-)

A mnie apetyt ostatnio bardzo dopisuje...
Codziennie mam ochotę na zupę pomidorową i
wcinam po dwa talerze a potem pączuszki :))))

Asia może spróbuj jakiś delikatnych neutralnych w smaku potraw - wiesz gotowane warzywka + gotowane mięsko, jajko i takie tam :) - żadnych pikantnych sosów, ostrych wyraźnych w smaku potraw. I nie martw się niedługo takie reakcje organizmu powinny się skończyć.

Jeśli mam już na coś ochotę to są to grzybki w occie a trochę się boję, bo mam anemie a ocet zabija czerwone krwinki. Ale jabłuszek i bananków sobie nie odmawiam. Okres na mandarynki mi przeszedł ale jadłam je kilogramami.:happy:

Asia za mną przez ostatni tydzień chodziła kapusta czerwona ale nie taka domowa tylko taka ze słoika, czyli z octem. No i nie mogłam sobie podarować, wtranżoliłam chyba ze 3 słoiki w tydzień....:szok::-)

A w sumie tez nie powinnam..... Ale cóż zrobić jak zachciewajki męczą:-D:-D

reklama
Do góry