reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

mi kasiakom takiego smaka narobiła, że pojechałam specjalnie po rybkę 20 km (łososia nie dostałam ale kupiłam pstrąga) i teraz właśnie się piecze w sosie smietanowym .... pychotka :)

reklama
Właśnie zrobiłam ciacha, koperty z brzoskwiniami
25dkg twarogu
25 dkg mąki
25 dkg margaryny
1/2 łyżeczki proszku d/pieczenia
cukier puder
Twaróg przetrzeć przez sito, dodać margarynę (zimną) i mąkę,proszek do pieczenia i troszkę cukru pudru (ja dałam małą łyżeczkę) zagnieść ciasto. rozwałkować na ok 1 cm, kroić na kwadraty 8 albo 10 cm brzoskwinie z puszki pokroić na duże kawałki i układać po 1 na kwadrat, sklejać boki jak koperty, można posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp 200 stopni (na suchej blasze) aż się zrumienią smacznego :-)

Magduśka do ciasta nie dodaje się jajek?
Mam wszystkie składniki, zaraz się biorę do roboty:blink:;-)

no to narobilam wszystkim ślinotoku:-D:-D:-D całkiem niezamierzenie;-) łososia mialam jeszcze z zapasów po swietach, ale niestety to już ostatni kawalek:-:)-:)-( ale nadal czekam na mężusia a zapachy po domu już sie rozchodzą:-p cieszę sie że wywołalam dzis pospolite ruszenie na rybkę, w końcu to samo zdrowie:-)

Ja mogę gotować co tylko zechcecie ale pieczenie ciast to makabra. Waga mojego upieczonego biszkopta waha się między 1-2cm. Także nici z pieczenia a te koperty takie apetyczne:-:)-:)-(

Ja dzisiaj tez jadłam naleśniki. Tylko ze na tucząco, z serem śmietana i cukrem :-) W końcu mam przytyć więc wzięłam to sobie do serca :rolleyes:

Ja dziś jakieś 110 pierogów pokleiłam... Właśnie rodzinka się objada. A mnie się oczywiście nie chce... Zaraz zrobię jakąś sałatkę bo to ostatnio mogę jeść codziennie.

Ja jak mam ochotę na coś słodkiego to piekę babkę. nie mam zbyt talentu do pieczenia ale z tego przepisu jeszcze mi się zakalec nie zdarzył. Macie przepis:):
5-6 jajek (6 jak malutkie)
szklanka cukru
zapach rumowy czy jaki tam wolicie (jak nie mam to sypie cukier waniliowy byleby czymś pachniała)
0.5 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju

jajka, cukier i zapach razem ubijam mikserem (dość porządnie tak ok 10 min) dosypuję powoli obie mąki (ja zawsze odmierzam sobie obie i mieszam w jednej misce razem z proszkiem a później stopniowo dodaje do jajek), na koniec stale miksując wlewam powoli olej i już. Piekę około 35-40 min w 200 stopniach ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy już upieczona. można tez zrobić z kakao tzn wylać masę do formy a troche zostawić i tą resztę wymieszać z odrobiną kakao do pieczenia i wylać na wierzch.
Mam nadzieje że dacie radę zrozumieć co napisałam:sorry2: może któraś się zainspiruje

reklama
A ja dzisiaj mężusiowi zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną z karkóweczką. Prawie całą pochłonął.
A ja tylko kanapeczkę z paprykarzem szczecińskim(jeszcze mój żołądek nie trawi obiadów):-(

Do góry