reklama
e_mama
Lipcowe mamy '05 '09
Właśnie zrobiłam ciacha, koperty z brzoskwiniami
25dkg twarogu
25 dkg mąki
25 dkg margaryny
1/2 łyżeczki proszku d/pieczenia
cukier puder
Twaróg przetrzeć przez sito, dodać margarynę (zimną) i mąkę,proszek do pieczenia i troszkę cukru pudru (ja dałam małą łyżeczkę) zagnieść ciasto. rozwałkować na ok 1 cm, kroić na kwadraty 8 albo 10 cm brzoskwinie z puszki pokroić na duże kawałki i układać po 1 na kwadrat, sklejać boki jak koperty, można posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp 200 stopni (na suchej blasze) aż się zrumienią smacznego :-)
Magduśka do ciasta nie dodaje się jajek?
Mam wszystkie składniki, zaraz się biorę do roboty;-)
no to narobilam wszystkim ślinotoku całkiem niezamierzenie;-) łososia mialam jeszcze z zapasów po swietach, ale niestety to już ostatni kawalek:---( ale nadal czekam na mężusia a zapachy po domu już sie rozchodzą cieszę sie że wywołalam dzis pospolite ruszenie na rybkę, w końcu to samo zdrowie:-)
kasiabzymek
Zaangażowana w BB
taką rybkę sama bym zjadła
ja dziś miałam na obiadek naleśniki z dżemem i jogurtem
ja dziś miałam na obiadek naleśniki z dżemem i jogurtem
Mama Helenki
i Aniki :D
Ja dzisiaj tez jadłam naleśniki. Tylko ze na tucząco, z serem śmietana i cukrem :-) W końcu mam przytyć więc wzięłam to sobie do serca
Kasia_P'85
mama serduszkowego Misia
Ja jak mam ochotę na coś słodkiego to piekę babkę. nie mam zbyt talentu do pieczenia ale z tego przepisu jeszcze mi się zakalec nie zdarzył. Macie przepis:
5-6 jajek (6 jak malutkie)
szklanka cukru
zapach rumowy czy jaki tam wolicie (jak nie mam to sypie cukier waniliowy byleby czymś pachniała)
0.5 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju
jajka, cukier i zapach razem ubijam mikserem (dość porządnie tak ok 10 min) dosypuję powoli obie mąki (ja zawsze odmierzam sobie obie i mieszam w jednej misce razem z proszkiem a później stopniowo dodaje do jajek), na koniec stale miksując wlewam powoli olej i już. Piekę około 35-40 min w 200 stopniach ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy już upieczona. można tez zrobić z kakao tzn wylać masę do formy a troche zostawić i tą resztę wymieszać z odrobiną kakao do pieczenia i wylać na wierzch.
Mam nadzieje że dacie radę zrozumieć co napisałam może któraś się zainspiruje
5-6 jajek (6 jak malutkie)
szklanka cukru
zapach rumowy czy jaki tam wolicie (jak nie mam to sypie cukier waniliowy byleby czymś pachniała)
0.5 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju
jajka, cukier i zapach razem ubijam mikserem (dość porządnie tak ok 10 min) dosypuję powoli obie mąki (ja zawsze odmierzam sobie obie i mieszam w jednej misce razem z proszkiem a później stopniowo dodaje do jajek), na koniec stale miksując wlewam powoli olej i już. Piekę około 35-40 min w 200 stopniach ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy już upieczona. można tez zrobić z kakao tzn wylać masę do formy a troche zostawić i tą resztę wymieszać z odrobiną kakao do pieczenia i wylać na wierzch.
Mam nadzieje że dacie radę zrozumieć co napisałam może któraś się zainspiruje
Magduska
Mama 2 super chłopaków
nie dodaje się jajek daj znać jak wyszłoMagduśka do ciasta nie dodaje się jajek?
Mam wszystkie składniki, zaraz się biorę do roboty;-)
reklama