reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

reklama
Dziendobry! Wstalam coby temu swojemu chuderlakowi zrobic jakies sniadanie do pracy i herbate do termosu, bo tutaj herbate sie pije tylko wtedy gdy jest sie chorym i Andras caly czas pije te cholerne kolorowe, gazowane swinstwa, od ktorych mu wysiada zoladek!!! Chyba wroce do wyrka bo jakos tak mi zimno... Pewnie znowu wstane o 11. Zycze wszystkim milego dzionka!

Jeszcze raz Wam wszystkim serdecznie dziekuje...

Dziś zaczynamy 21 tydzień ciąży...
1 marcóweczki GRATULUJE

Ty

Twoja macica zmieniła się w salę gimnastyczną ! Maluch ma jeszcze mnóstwo miejsca, co z radością wykorzystuje - stąd te dzikie harce, coraz mocniejsze kopnięcia, fikołki i rozpychanie. Możesz wykorzystać te chwile, na zabawę z dzieckiem - rozpoznawanie "kopiącej" części ciała, czy głaskanie. Pocieranie i stukanie w brzuszek zachęca maluszka do kolejnej porcji kopnięć.
Prawdopodobnie przytyłaś już 5-7 kg. Od tej chwili przyrost wagi będzie w miarę regularny - około pół kilograma tygodniowo.

Twoje dziecko

Dziecko waży ok. 400 gramów i ma 25 cm długości - jeśli chodzi o proporcje, jest teraz miniaturową wersją noworodka (brakuje mu jeszcze tkanki tłuszczowej). Chociaż z każdym dniem maluch staje się cięższy, jego skóra w dalszym ciągu jest pomarszczona.
Dziecko nabywa umiejętności przebywania w stanie snu i czuwania. Na sen maluszek przeznacza prawie 20 godzin na dobę. Jego aktywność zależy od indywidualnych cech temperamentalnych, a także od Twojego trybu życia. Dzięki temu dziecko nabywa własnych przyzwyczajeń w tym zakresie. Dziecko poprzez szybkość swoich ruchów, wyraża swoje samopoczucie. Bardzo często szybkie i energiczne ruchy oznaczają przestrach i zdenerwowanie dziecka. Delikatne wypinanie jakiejś części ciała jest być może zaproszeniem do wspólnej zabawy ?

Dziewczyny, tak się dziś zdenerwowałam w pracy, że zwolniłam się do domu.

Kumpelki brat (siedzimy razem w pokoju w pracy) jest chory na gruźlicę, jest prątkujący, od razu od lekarza zabrali go karetką do szpitala!!! Jak myślicie, siostra może być zakażona i może mnie zarazić??? Jestem PRZERAŻONA.

Kiedyś w pracy dziewczyna w innym dziale też zachorowała - zaraziła się od prątkującej klientki, wszystkie dziewczyne z działu musiały robić badania, prześwietlenie płuc itp.

KOSZMAR!!!! Na dodatek bierze mnie przeziębienie.

osinka - grunt to nie panikować wiem łatwo mówić sama byłabym zdenerwowana, ale u mnie w rodzinie ciotka miała gruźlice myśślała że to zwykły kaszel i wogóle a jej córka akurat była w ciąży stykały się prawie non stop, po 2 miesiącachh okazało się że ciotka ma gruźlicę i to prątkuj ącą mojej kuzynce nic się nie stało ani bobkowi też, poza tym jest jakaś gruźlica gdzie się nie sprzedaje prątków dookoła,
a byłaś szzcepiona na gruźlicę pewnie tak??!
jak sie boisz zgłoś się do gina i mu powiedz o tym

a ja mam zmartwienie bo bobek nie szaleje tak jak wczoraj i mi smutno :(

jutro mu powiem, na szczęście nie miałam żadnej styczności z tym bratem, może niepotrzebnie się martwię, ale taka ze mnie panikara, szczególnie teraz...
na gruźlicę byłam szczepiona

Dzidziuś pewnie śpi Agnieszka, nie budź Go. ;) Pewnie odpocznie i znowu będzie ćwiczył wieczorem! Moje maleństwo siedzi cichutko i jeszcze nic nie czuję i też mi trochę smutno!

reklama
Do góry