reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

nie tylko ciazowa!!
"Na skutek nieleczonej (lub źle leczonej) cukrzycy ciężarnych lub nie przestrzegania diety często rodzą się dzieci bardzo duże, co oznacza trudności przy porodzie i konieczność cięcia cesarskiego. Problemem jest jednak to, że dziecko może mieć później problemy np. z oddychaniem."

"Niekorzystnym skutkiem cukrzycy ciężarnych (nierozpoznanej lub źle prowadzonej) może być zgon wewnątrzmaciczny lub makrosomia, czyli nadmierna wielkość masy płodu- powyżej 4000g). Może to z kolei prowadzić do urazów okołoporodowych, a także do możliwej konieczności wykonania cesarskiego cięcia (co ma zapobiec tym urazom). Duże stężenie glukozy we krwi sprzyja występowaniu zakażeń u ciężarnej. Najczęściej dochodzi do nich w obrębie nerek, pęcherza moczowego, szyjki i jamy macicy. Kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową często też uskarżają się na nadciśnienie."

Ostatnia edycja:
reklama
głupia!! bardzo ładnie Ci się układa ze strony brzucha i BB!!!!!:tak:

tak ale reszta jest totalnie do dupy....

a co moze byc skutkiem tego ze kobieta w ciazy ma cukrzyce i nie przestrzega diety! Moja siostra cioteczna ma termin na grudzien i ma cukrzyce i ostatnio na imprezie rodzinnej siedzialam naprzeciw niej i wcale sie nie oszczedzała pochlanial wszystko ze stolu i w nie malych ilosciach nawet ciasto ??

wysoka masa urodzeniowa płodu, stan przedrzucawkowy, urazy okołoporodowe....

spoko sa dni że ja grzeszę na maxa se nie żałuje.....ale potem staram sie zbić cukry...ale słodyczy unikam....

dziewczynki mam pytanie jak mozecie to pomozcie prosze . Jak jest jak sie ma skurcze macicy? Bo ja zaczynam sie niepokoic - dzisiaj wyjatkowo - bardzo czesto boli mnie brzuszek - tak w okolicach jajnikow taki bol jak przy@ . Nie caly czas ale takimi falami i nie wiem czy to macica sie rozciaga czy cos innego sie dzieje . Mam no-spe w razie czego . Dziekuje za info

dziewczynki mam pytanie jak mozecie to pomozcie prosze . Jak jest jak sie ma skurcze macicy? Bo ja zaczynam sie niepokoic - dzisiaj wyjatkowo - bardzo czesto boli mnie brzuszek - tak w okolicach jajnikow taki bol jak przy@ . Nie caly czas ale takimi falami i nie wiem czy to macica sie rozciaga czy cos innego sie dzieje . Mam no-spe w razie czego . Dziekuje za info

ja bym wziela nospe i dzwoniła do lekarza.....

"Na skutek nieleczonej (lub źle leczonej) cukrzycy ciężarnych lub nie przestrzegania diety często rodzą się dzieci bardzo duże, co oznacza trudności przy porodzie i konieczność cięcia cesarskiego. Problemem jest jednak to, że dziecko może mieć później problemy np. z oddychaniem."

"Niekorzystnym skutkiem cukrzycy ciężarnych (nierozpoznanej lub źle prowadzonej) może być zgon wewnątrzmaciczny lub makrosomia, czyli nadmierna wielkość masy płodu- powyżej 4000g). Może to z kolei prowadzić do urazów okołoporodowych, a także do możliwej konieczności wykonania cesarskiego cięcia (co ma zapobiec tym urazom). Duże stężenie glukozy we krwi sprzyja występowaniu zakażeń u ciężarnej. Najczęściej dochodzi do nich w obrębie nerek, pęcherza moczowego, szyjki i jamy macicy. Kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową często też uskarżają się na nadciśnienie."
No o na prawde przesadza bo jeszcze nie dos tego to pali papierosy :-) w poprzedniej ciazy tez miala cukrzyce i sie nie oszczedzala i do konca palila fajki i urzodzila zdrowe dziecko teraz tez tak chyba mysli ! Ale tym razem moze nie miec tyle szczescia! :-(

witajcie dziewczyny:-)ja spodziewam sie naszego malenstwa 20 lutego 2010r juz nie moge sie doczekac ;-)
Jutro wybieramy sie na usg połówkowe i..... gorąco was pozdrawiam

Ostatnia edycja:
No o na prawde przesadza bo jeszcze nie dos tego to pali papierosy :-) w poprzedniej ciazy tez miala cukrzyce i sie nie oszczedzala i do konca palila fajki i urzodzila zdrowe dziecko teraz tez tak chyba mysli ! Ale tym razem moze nie miec tyle szczescia! :-(
No to jest najbardziej wkurzające, że niektóre kobiety dbaja o siebie chuchają dmuchają i jakies tragedie się dzieją a inne sobie wszytko olewają i rodzą zdrowe dzieci. Wg mnie wszystkie te małe istotki zawsze powinny się zdrowe rodzić :)
A co do palenia to ja pierwsze 2 miesiące też paliłam bo nie wiedziałam, że jestem w ciąży tym bardziej, że lekarze wmawiali, że dzieci nie będziemy miec a jak już to czekają Nas długie starania i nigdy bym nie pomyślała, że uda się w pierwszym cyklu :-) Jak tylko się dowiedziałam to w tydzień rzuciłam ale jak już mam konkretnego nerwa to zdarza mi się zapalić raz na 2-3 tyg z 1/3 papierosa ( i oczywiście się nie zaciągam) nie wiem po co ale taki głupi nawyk :wściekła/y: mam nadzieję, że nie będę sobie kiedyś za to w brode pluła bo naprawdę staram się nie palić wcale .....

reklama
Do góry