reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wakacyjne mamy 2017

Aha i jeszcze jedno. Są słoiczki owoce z musli.mój po tym zrobił rzadsza kupkę. Może by Alexowi pomogło. Ja też daję słoiczki. Emilka nie chciała tego jeść więc osobno gotowałam.Dominik je więc jeśli mam obiad którego nie może jeszcze jeść, (np.bigos,grochowke,itp.) albo wychodzimy na dłużej to dostaje ze słoiczka.wiele mam karmi samymi sloiczkach. Myślę że trzeba też dawać "zwykłe "jedzenie żeby dziecko było przyzwyczajone do różnych smaków. Potem nie ma problemu z jedzeniem w przedszkolu :).możesz spróbować dawać mu ze swojego talerza.Dominik ma swoje pory jedzenia ale jak ja coś jem.np kanapkę to zawsze mu coś daję do buzi i jest zachwycony.jest też metoda żeby dawać różne jedzenie dziecku do rączki żeby samo próbowało jeść. Nie pamiętam nazwy ale poszukam

reklama
Poszukam tych słoiczków z musli mam nadzieje ze tu znajdę :* dzięki bardzo za rady

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Jak pójdę do sklepu to zerkne na słoiczek ze śliwkami od którego miesiąca bo nie wiem co było napisane. Pytaniami się nie przejmuj.po to jesteśmy żeby sobie pomagać. Ja nie rozszerzam jedzenia książkowo i przy Emce też nie. Owoce możesz dać jako deser ale u mnie są jako posiłek. Dominik ma 3 posiłki mleczne (powinny być 4) + 1 zwykły więc albo zupka albo drugie danie albo owoce + to co podje ode mnie ale to nieduże ilości żeby zjadł cały swój posiłek

Super dzięki kasiu zaraz sobie poczytam :* własne ja tez nie stosuje metod książkowych wole takie z doświadczenia innych. Chociaż w moim otoczeniu jestem okropna bo daje słoiczki i karmie mm od samego początku :) mam to gdzieś dlatego takich ludzi nie pytam o zdanie. Kazdy robi jak uważa i nie lubię tego nacisku ze strony innych ludzi :)

Ja najbardziej mam problem z odstępami godzinowymi nie wiem co ile dawać i co :p wiem pisałyscie mi nawet wasze godziny ale jakoś ciężko mi to ustawić w swoim zyciu [emoji33]chociaż mniej więcej się staram od was zgapiac :p

Fajne te artykuły zaciekawiły mnie i muszę poczytać więcej w temacie . A teraz kolejne z moich pytań :p czy mogę na obiad dawać np buraka ? Czy mam go z czymś łączyć czy może być sam ?

Możesz dawać samego.jak daję coś nowego to daję samo a jeśli nie uczula to łącze z czymś żeby było jedzenie urozmaicone i konsystencja też. Pytałam mamy o śliwki to mówi że w szóstym miesiącu można np.zalać wrzatkiem i po przestudzeniu dać do picia wywar.jeszcze zerkne w sklepie na te słoiczki. I mówiła żeby mały jadł owoce,musli z czymś, dużo pił wody lub soków. Jak Dominik miał problemy z kupką to rano na czczo ok.20-30 minut przed jedzeniem dawalam mu wodę przegotowaną do picia i pomagało.

Z godzinami to ustaw sobie pod spanie Alexa.ja podzielilam dobę na 5 (4 posiłki mleczne +1zwykly)-1 posiłek często przesypia. Od posiłku przed spaniem odjelam 5 godzin i tak do tyłu co 5 (1 godzina jest "ruchoma" bo czasem dostanie wcześniej lub później co 4 lub 6 godzin zależy jak spi).wielkość posiłków na oko tyle w miseczce co kaszki jak robiłaś. Czasem mały nie dojada jak jest bardziej treściwe.i trzeba dziecku później dać coś do picia:).ja daje ok.90ml.czasem mały wypije a czasem nie:).aha i Alex może czegoś nie jeść bo nie będzie mu smakowało ;)

reklama
Dziewczyny pisałam wam, że Leon co 4 godz budzi się w nocy na karmienie. Wczoraj butlę dostał tylko 2 razy,rano i przed spaniem a tak przez cały dzień normalne posiłki. Wieczorem jeszcze kaszkę i ok 19 na koniec butlę 230ml i obudził się ok 3 w nocy ale dałam mu smoczka i spał do 5.30, młody go obudził płaczem bo coś mu się śniło,więc zrobiłam mu butle i spał dalej. Rano po 9 zjadł kaszkę,ok 14 obiadek i ok 16 powinien dostać deserek ale mam termin że Simim więc albo będzie ominiony albo później. A termin w klinice mam 15 za tydzień.

Do góry