reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga / wzrost naszcyh Maluszków

mnie trochę zbija z tropu to, że Gaja teraz nosi ubranka na 6-9 i 9-12 miesięcy. I jednak wśród rówiesników jest zwykle najmniejsza. i prawie wszystkie znajome dzieciaki w wieku 5-12 miesięcy są od niej większe/cięższe.
Gdyby urodziła się malutka, to jasne by było, że teraz jest malutka, ale ona urodziła się duża, kłopotem dla mnie jest jej spadanie z centyli, a nie sam rozmiar..

reklama
mnie trochę zbija z tropu to, że Gaja teraz nosi ubranka na 6-9 i 9-12 miesięcy. I jednak wśród rówiesników jest zwykle najmniejsza. i prawie wszystkie znajome dzieciaki w wieku 5-12 miesięcy są od niej większe/cięższe.
Gdyby urodziła się malutka, to jasne by było, że teraz jest malutka, ale ona urodziła się duża, kłopotem dla mnie jest jej spadanie z centyli, a nie sam rozmiar..

Iza, Oli tez nosi ubranka na 6-9 (jeansy/ spodnie) i bluzeczki na 9-12. Spodnie 9-12 ma duzoooo za dlugie i z dupki nawet gdy dam pasek to leca mu. Wsrod rowiesnikow i nawet mlodszych dzieci jest najmniejszy. Urodzil sie z waga 3,600 i od pierwszych dni przybieral na wadze sporo, po urodzeniu od razu zaczal przybierac, a od 10 miesiaca waga praktycznie utrzymuje mu sie ta sama lub lekko przybiera. Ja mysle ze nie ma sie co martwic. Pisalas ze Gaja nie chce ostatnio jesc. Moze zabki jej dokuczaja i jak znowu zacznie normalnie jesc to napewno nadrobi ;-) Zreszta zauwazylam ze wiekszosc tych naszych chudzinek to bardzo aktywne dzieciaczki, ktore wariuja, biegaja naokraglo i spalaja przy tym wszystko co zjedza. Oli tez ma bardzo slaby apetyt zreszta juz od dlugiegoooo czasu ale nie ma sie co martwic na zapas ;-) Moj kuzyn byl identyko jak Oliver. Niejadek, chorowitek, kruszynka a teraz kawał chłopa z niego ;-)

Iza - niektóre ubranka na 0+ miesięcy też są jeszcze dobre na Gonię, a spadanie z centylów trochę może martwić ... ale .. ja uważam, że każde dziecko ma swoje tempo rozwoju, patrząc na moją książeczkę zdrowia widzę, że moje kobitki lepiej rozwijają się ode mnie, choć podobnie.... Poza tym ja jestem niewysoka / te 157 /, małżon też do wielkich nie należy, więc nie sądzę, by dzieciaki moje porosły do gigantycznych rozmiarów / choć znam przypadki niskich rodziców, a dzieci są wysokie /. Ja swojej mamy nie przerosłam, zabrakło mi 2 cm ;-), o ojcu nie wpominam, bo tam mi ok 20 zabrakło...

Nie martw się, moja Julia na każdym bilansie na coraz mniejszym centylu, a w wieku Asi była na 97. Teraz jest i wzrostem i wagą na 25:tak:A lekarka twierdzi że ok. No to ok!

Kuba rok i 2 miesiące 10830g i 84cm :)

Iza weź jeszcze pod uwagę że różne firmy różne ubranka robią - kupiłam mojemu ostatnio na allegro kilka bodziaków w roz86 i wszystkie krótkie :( a szerokie więc rozmiar rozmiarowi nie równy , a pytałaś lekarza czy to spadanie w centylach jest złe ?? może nie ma się czym martwić

Co do rozmiarów ubran to wiadomo ze niby ten sam przedział wiekowy a sa rozne wymiarowo ale zauwazam ze nas czeka wymiana garderoby bo Marcel wyrasta mi z rozmiarów 9-12. Spodnie takie juz sa ze hmm nie naciagne mocno na pupe bo lekko przykrótkawe. Ale jak tak swobodnie na brzuszku wiszą to jeszcze ok. Koszulki zaczynamy nocis na wiek 1-1,5 y no bo tez z mniejszych wyrasta. Chociaz ogólnie nosi 86 rozm ubran np dresy. Ale widze ze śmignął do góry bo wchodzi bez problemu na nasz wypoczynek ktory jest dość wysoki. Wczesniej nie dawał rady lub musiał sie niezle nagimnastykować - a teraz bułka z masłem :):) Miara i waga we wtorek :) Robie mu takie "bilansiki" kazdego 8 dnia m-ca :)

Ostatnia edycja:
Ania, zrobiłam małej badania krwi z oznaczeniem poziomu żelaza i hormonów tarczycy, Wszystkie wyniki wyszły idealnie. Lekarka kazała obserwować i lepiej karmić. Ale my na blw, więc trudno mi cokolwiek wcisnąć :-(

dziunka - ale Gajka w ciągu 9 miesięcy spadła z 75 centyla pod 3..

Ania, zrobiłam małej badania krwi z oznaczeniem poziomu żelaza i hormonów tarczycy, Wszystkie wyniki wyszły idealnie. Lekarka kazała obserwować i lepiej karmić. Ale my na blw, więc trudno mi cokolwiek wcisnąć :-(

dziunka - ale Gajka w ciągu 9 miesięcy spadła z 75 centyla pod 3..
w takim razie trzymam mocno kciuki i dużo zdrówka dla Gai :)

Niby pomiary miały być jutro ale nie mogłam sie doczekać, tak więc:

Marcel 15 m-cy waga 11,800 i 83,5 cm

mały ostatnio ma spory apetyt i w miesiąc przytył pół kilo :)

reklama
Do góry