reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga / wzrost naszcyh Maluszków

dziewczynki mam problem i sie troszke martwie. moj maly 20 kiwetnia kiedy byl wazony mial 7 kg 40 g dzis go zwazylam i ma 8 kg 400 g tylko. to wychodzi ze w 4 miesiace niespelna 1,5 kg poszedl tylko w gore.
czy mam sie juz czym martwic? je super, wszystko co mu daje. nie jest wybredny.
mam mu zaczac dawac wiecej?

reklama
dziewczynki mam problem i sie troszke martwie. moj maly 20 kiwetnia kiedy byl wazony mial 7 kg 40 g dzis go zwazylam i ma 8 kg 400 g tylko. to wychodzi ze w 4 miesiace niespelna 1,5 kg poszedl tylko w gore.
ja bym porozmawiała z lekarzem
a czemu tak rzadko ważony?

U nas jest podobnie - 7900g wazyl przez 3miesiace, potem ku naszej ogromnej radosci na wadze pojawilo sie 8100g, teraz miesiac pozniej 8300g :))) DO tego dodam ze jestesmy krociutcy bo mamy tylko 68,5cm wzrostu. Bylismy u kilku lekarzy bo mamy problemy z ukladem pokarmowym (twarde kupki) jednak kazdy z nich powiedzial nam ze z waga jest wszystko ok., ze maluch jak zaczal sie ruszac (zaczal pelzac w 5miesiacu) to wiecej spalal i pomimo tego ze naprawde duzo jadl nie przybieral na wadze. Teraz jak wprowadzamy coraz bardziej stale pokarmy to zaczal troche przybierac na wadze. Proponuje pojsc dla swojego wlasnego spokoju do lekarza aby Cie uspokoil :) Jesli je dobrze i duzo sie rusza to zapewne lekarz powie Ci ze po prostu taki jest urok Twojego maluszka :)

dziewczynki, maly bardzo duzo sie rusza. w 5 miesiacu zaczal pelzac, w 7 sam siadac, teraz raczkuje , wstaje i chodzi przy meblach. poza tym nie usiedzi w miejscu duzej jak 30 sekund.
o 5 rano dostaje 210 ml mleka dla dzieci powyzej 6 miesiecy, godz. 8 wypija ok. 180 ml mleka, potem w ciagu dnia dostaje cala miche kaszki mleczno-ryzowej, caly sloiczek zupki lub dania (225 ml) i sloiczek deserku tez 225 ml, na kolacje jak chce to albo 210 ml mleka albo znow kaszka. czesto jednak kolacji jesc nie chce i zasypia na glodniaczka.
niedawno wprowadzilam mu inne pokarmy poza sloiczkami typu: jajeczniczka, chlebek z maselkiem, ziemniaczki z maselkeim i marchewka, gotowane jarzynki i miesko - wszystko przygotowywane przeze mnie, bo oczywiscie wczesniaj jadl te rzeczy ale tylko w sloiczkach gotowych.

anadri moja tez nie przybiera zbyt wiele czasem 200 na miesiac, ale utrzymuje sie caly czas na tym samym centylu wiec sie nie martwie, zwlaszcza, ze tez jest super ruchliwa i je wszystko :-)

kilolku tutaj nie waza tak czesto jak w pl, w ogole jakis czas temu bylam i chcialam zeby mi mala zmierzyli po 2 miesiacach chyba a glupia baba powiedziala mi, ze nie ma potrzeby tak czest mierzyc i, ze zmierza po roczku....sama sobie ja na ta miarke polozylam i zmierzylam....

Katrenki a ile Amelka teraz mierzy i waży, bo pamiętam że wysoka z niej kobita!

Ile Wasze maluchy urosły od urodzenia?

Nadal martwię się tym wzrostem Asi, bo urodziła się długa - 59 cm (i miała tyle na pewno, o ile nie więcej, bo w ciuchu na 58 się nie mieściła),a teraz jeśli ma ok.75 cm to to jest tylko 16 cm od urodzenia. BARDZO MAŁO, chyba ??

kurcze nie wiem ile ona teraz ma szczerze mowiac ale ostatnio byla wazona i mierzona 21-ego czerwca miala 75 cm i 8500, a teraz jestem pewna, w tym tyg wybieramy sie na pomiary to dam znac :-) ja to sie martwilam,ze moja za duzo rosnie bo miala 52cm a teraz pewnie z 80 ma i zawsze jak widze dzieci w jej wieku to sa sporo mniejsze od niej....

reklama
Witam wszystkich listpadowych rodzicow i ich pociechy. Wlasnie zarejestrowalam sie na forum by podpatrzec jak sie rozwijaja, co jedza i z jakimi klopotami borykaja sie listopadowe maluchy. Mój Marcel jest z 8 lstopada - tak jak i ja. Urodzil sie w moje urodziny hehe fajny prezent mialam :) Waga 3700 i 56 cm a na dzien 18 sierpnia 9400 i 74 cm :) pozdrawiam cieplutko, bede odwiedzac i zaglebiac sie we wszystkie listowadowe [a moze nie tylko] wątki.

Do góry