reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga / wzrost naszcyh Maluszków

Kingula to mozemy rywalizować w kategorii drobniutkich maluszków.
Mój Danio na golaska 6700 g (ale z pełnym brzuszkiem)

reklama
byliśmy na kontrolnym wazeniu ....

5 miesiecy 9 dni - 7260g

czyli 100 g w tyg ...

lekarka na to ze lepiej choc nie to co by chciala :| bosh ... czego oni chca od Pawełka ... moze bedzie po tatusiu szczupły i wysoki :| ....

pytanie: ile wasze dzieci mniej wiecej na tydzień przybierają ?

Kingula to mozemy rywalizować w kategorii drobniutkich maluszków.
Mój Danio na golaska 6700 g (ale z pełnym brzuszkiem)

Kochana to mój Patryk jest zwycięzcą tej rywalizacji, bo ważył ostatnio 4700, długi ponad 62 cm (to po ciuszkach widzę), główka 38 cm, klata 37,5
Ale on jest po przejściach i dopiero od ponad miesiaca normalnie zaczął nam przybierać na wadze.

Kasiiula mój teraz 5 msc 10 dni (23 tydzień) waży 7800 g. W 5 tygodni przybrał 0,5 kg - mniej więcej tak jak u Ciebie 100 g na tydzień. Już waga stopuje, wczesniej w 4 tygodnie przybrał 700 g, a teraz w 5 tygodni 500 g. Ale zauważyłam, ze mój coś mało je, 80 ml-100 ml, 140 to sukces, raz może na dzien mu się zdarza góra dwa razy na dzien. Wprowadziłam kleik na rozszerzenie diety bo ma delikatne jelitka.

"To ile powinienem ważyć?

Przeciętne niemowlę w momencie narodzin waży nieco ponad 3100g. Pomiędzy trzecim a piątym miesiącem życia ta waga podwaja urodzeniową masę ciała i wynosi prawie 6,5 kg . W praktyce małe noworodki rosną szybciej jakby chciały nadrobić zaległości, natomiast dzieci które urodziły się duże mogą nie podwoić wagi urodzeniowej w ciągu pierwszych pięciu miesięcy. Przez pierwsze trzy miesiące życia przeciętnemu niemowlakowi przybywa blisko 900g miesięcznie (170-230g tygodniowo) Potem tempo wzrostu masy maleje. Około 6. miesiąca życia średni przyrost wagi obniża się do 450g miesięcznie. Jest to dość duża różnica. Dziecko blisko pierwszego roku życia przybiera na wadze 250-300g miesięcznie, a w drugim roku życia do około 225g miesięcznie. Jak widać, wraz z wiekiem dziecko rośnie wolniej. Jednocześnie przyrost masy ciała staje się coraz mniej regularny. Istnieje również wiele czynników, które mogą odebrać dziecku apetyt. Należą do nich wyrzynanie się ząbków lub przechodzone przez dziecko choroby. W takich przypadkach w przeciągu nawet kilku tygodni ciężar ciała dziecka może się nie zwiększyć. Wraz z dobrym samopoczuciem dziecka powinno wrócić łaknienie dziecka, a także nastąpić wzrost wagi. Waga małego dziecka zależy również od tego, kiedy ostatnio oddawało mocz, kiedy nastąpiło ostatnie wypróżnienie lub też ile czasu upłynęło od ostatniego karmienia"

czyli u mnie wsio ok!!!

Ostatnia edycja:
Kochana to mój Patryk jest zwycięzcą tej rywalizacji, bo ważył ostatnio 4700, długi ponad 62 cm (to po ciuszkach widzę), główka 38 cm, klata 37,5
Ale on jest po przejściach i dopiero od ponad miesiaca normalnie zaczął nam przybierać na wadze.

Madziek najdziejniejsza listopadowa mamo zobaczysz za 2, 3 miesiące nasze chlopaki będą szły łeb w łeb na tym wątku.

Uleńka to mój synek nie pasuje do tego "opisu" :)
Tak poważnie to mam nadzieję , że mały juz przystopuje . Żeby tylko nie miał nadwagi później...chociaz w rodzinie nie ma tendencji do tycia

martolinka ja mam takie same obawy jak ty, no ale zawsze mnie wszyscy pocieszają że jak zacznie sie więcej ruszać to wszystko spali.

reklama
Uleńka to mój synek nie pasuje do tego "opisu" :)
Tak poważnie to mam nadzieję , że mały juz przystopuje . Żeby tylko nie miał nadwagi później...chociaz w rodzinie nie ma tendencji do tycia

to jakim ktoś jest dzidziusiem nie ma żadnego znaczenia :) np mój Michałek - 6 miesięcy waga 9500 - wyglądał jak mały sumoka. A teraz jest na 10 centylu i szczuplutki ;)

Do góry