reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciązy

Ja, jak już w innym wątku wspomniałam od początku ciąży nie przytyłam nic, dziś nawet odkryłam, że jest mnie mniej o 1,5 kg. Zawsze miałam niedowagę, przy wzroście 174 cm ważę nie więcej niż 55 kg, jestem strasznie chuda. Miałam tylko nadzieję, że chociaż w ciąży trochę przytyję. Marzę, aby zostało mi z 10 kg.

reklama
Ja w sumie nie wiem ile dokladnie ważyłam przed. Ważylam się miesiąc jakiś przed zajściem w ciąże, i wtedy miałam 47kg, przy wzroscie 164. Z tym że to była waga na czczo, bez ubrania, a że waga w domu popsuta to ciężko mi okreslić ile teraz waże... u lekarza jak bylam to waga pokazała 52kg, ale to w trzech swetrach, jeansach, po obfitym śniadaniu. Po moim brzuchu nie widać tych dodatkowych kilogramów za bardzo, wiec sama nie wiem.

ja przed ciażą niecałe 48 kg. Mam 166 cm i pierwszy raz od 10 lat chyba waga pokazała 5 z przodu. Aktualnie 50.200 hehe. Zakladam optimum 60kg przed porodem, no ale zobaczymy. Ważne, żeby dzidziusiowi było dobrze :-) powrotem do wagi sprzed ciaży będę się zajmowała za jakiś rok :-D

Ta czytam i czytam i niezły ze mnie grubas... W lipcy ważyłam 60 kg, ale byłam na dukanie, nie świadoma, że jestem w ciąży. Jak tylko się dowiedziałam, to rzuciłam dietę. Niestety poroniłam i do diety nie wróciłam. Od tamtego czasu przytyłam 8 kg. Startuję więc z 68 przy wzroście 168. Nie obrzeram się bo nie mam apetytu, jem za to dużo owocow. Nie chciałabym przytyć więcej niż 9 kg... Mam wstręt do słodyczy, więc może się uda...

K8libby, nie chcę Cię martwić, ale ja w poprzedniej ciąży W OGÓLE nie jadłam słodkiego. Miałam wstręt przez cały czas. I jakoś specjalnie się nie objadałam, ale 19 kilo wskoczyło na wagę ;) Moim zdaniem to jest kwestia genów. Moja Mama też tyła w każdej ciąży ok. 20 kilo i potem w parę miesięcy same jej ładnie schodziły.

W książce "W oczekiwaniu na dziecko" piszą, że optymalny przyrost masy ciała w ciąży to 12-17 kilo.
Średnie tempo wzrostu:
I trymestr
1,5-2 kilo
II trymestr
ok. 0,5 kilo na tydzień = ok. 6-7 kilo
III trymestr
ok. 0,5 kilo na tydzień w 7 i 8 miesiącu; w 9 waga często spada, więc przyrost w sumie = ok. 4-5 kilo

Średnio na kilogramy składa się:
Dziecko - 3,5 kilo
Łożysko - 0,7 kilo
Płyn owodniowy - 0,9 kilo
Powiększenie macicy - 1 kilo
Gruczoły piersiowe - 0,5 kilo
Objętość krwi matki - 2 kilo
Płyny komórkowe - 2 kilo
Tkanka tłuszczowa - 3,5 kilo

Tak wypisałam dla orientacji, może to kogoś zainteresuje :D

Oj to jasne, że każda z nas przytyje...Mniej czy więcej, ważne, żeby wszystko dobrze było;-) Przyjdzie się nam wagą martwić po ciąży. Oczywiście nie jestem za niekontrolowanym ciążowym obżarstwem i postępującym na jego skutek wielorybieniem, ale wiem, że czasem na tycie nie mamy wpływu i choć nie jemy bardzo dużo, przybywa nam kilogramów. Cóż, geny;-)

Ja dzisiaj na wadze u gina 65,5, od zeszłego ważenia, 3 tyg. temu -1 kg.:szok:

Aia, spadła Ci waga? To się trochę uspokoiłam, bo moja w tym tygodniu też poleciała :/ Ważę się co tydzień, rano. W zeszłym tyg. miałam 2,5 kilo na plusie. Po tygodniu waga spadła o 0,7 kg :/ Fakt, że to był wyczerpujący tydzień, miałam kupę roboty i prawie nie spałam, ale w poprzedniej ciąży to mi się nie zdarzyło... No nic - zobaczę, co będzie dalej :) W drugim trymestrze to już się nie powinno zdarzyć.

reklama
mi ostatnim razem też poleciała waga (o dziwo po Świętach!) a na wczorajszej wizycie +0.5, czyli 61.5kg, ale że waga u lekarza zaniża (chyba dla komfortu pacjentek ;-)) a swojej nie mam to obstawiam, że jest w rzeczywistości z 63kg :-)

Do góry