reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

Witam serdecznie wszytkie obecne i przyszłe mamusie :-)
Mam pytanie jak rozkładał się Wasz przyrost wagi w poszczególnych trymestrach? Wyczytałam gdzieś, że ponoć najwięcej tyje się w drugim. Jak było u Was? Ja zaczynam trzeci i zastanawiam się czego można się spodziewać...

Ostatnia edycja:
reklama
u każdego to chyba bardzo indywidualnie przebiega... w dodatku zależy od wyjściowej wagi.
Ja jestem w drugim trymestrze (2o tydzień), ostatni raz byłam ważona chyba jakieś 3 tygodnie temu, nie pamiętam dokładnie. Przed ciążą miałam 55 kg. Teraz - przy ostatnim ważeniu - 58. Z ciekawości zważyłam się na domowej wadze i jest 58 nadal (ale moja waga na pewno mniej dokładna niż gabinetowa). Ile mi teraz przez drugi trymestr przybędzie sama jestem ciekawa ;)

ja w pierwszym trymestrze stałam z wagą w miejscu,od 2 do końca tyłam i to dużo,ale nie żałowałam sobie,batoników,czekolad,owoców i wszelkich pyszności,jadłam na co tylko miałam ochotę i takim sposobem przybyło mi 21 kg hehe
Przed ciążą miałam 59kg a na końcu 80kg ale isynek spory,bo 4200g ;-)
15.01 ostatni okres a od połowy czerwca przybierałam 1kg na tydzień bywało że i 1,5 hehe

u mnie powazny przyrost wagi nastapil od jakiegos 20tc i tak do tej pory (32tc) przytyłam 11 kg. Na początku ciąży zamiast tyć chudlam, bo nie miałam apetytu, na szczescie nie wymiotowalam, mdlosci mialam zaledwie kilka razy i to takie delikatne ale mimo to nie ciagnelo mnie do jedzenia. w 21tc okazalo sie ze mam 3 kg do przodu, moja gin kazala wtedy zaczac kontrolowac co i w jakich ilosciach jem. Starałam sie nie opychać, jeść częsxiej ale mniejsze porcje, nie odmawialam sobie jednak batonika, czekoladki, pączusia- uwazalam ze to bylaby przesada:) 4 tyg. pozniej bylo juz 6 kg do przodu, kolejne 4 tyg. i kolejne 2 kg, a na poczatku 32 tc wazylam 10 kg wiecej niz na poczatku ciąży. Teraz właściwie przybywa mi ok 1 kg/tydz., no coz mysle ze to glownie dziecko przybiera na wadze. Prognozuję, ze zatrzymam się na jakichs 15 kg- a przynajmniej mam nadzeję że nie więcej:eek:
tutaj kolejny kalkulator Przyrost wagi w ciąży - Onet.pl Zdrowie

Ja przed ciaza warzyłam 54 teraz moja waga to 68 wiec na plusie 14kg sprawdzalam na kalkulatorach przyrostu wagi i jest wporzadku, zaczelam tyc odkad odkryto cukrzyce ciazowa u mnie wtedy dziennie musialam zjadac 2500kcl dziennie i uwierzcie to jest mnostwo jedzenia. przez co waga skoczyla a na dodatek diabetolog kazala jesc wiecej mieska.

według tych kalkulatorów wychodzi mi że jestem nieco poniżej normy - tyle co teraz w 5 mc powinnam ważyć w 4. Nie wiem czemu, jem normalnie, do niejadków nie należę ;) ale moja lekarka mówiła że wszystko ok. Widać taka moja natura. Dziecko podobno też ma być drobne, tak przynajmniej z usg wynika. Ale w końcu rodzice raczej niezbyt imponującego wzrostu ;)
Sama po urodzeniu ważyłam 2350, przynajmniej mojej mamie było trochę lżej ;-)

Jestem w 19 tyg i mam (+3,5 kg) waga wyjsciowa 52 kg...

Niestety w pierwszej ciazy bylo tak samo, zaczelo sie dopiero po 30-stym tygodniu :( W sumie przytyłam 17 kg. Z tego ostatnie 4 tygodnie to jakies 4-5 kg...

zobaczymy jak bedzie tym razem nie chcialabym przytyc wiecej niz 15 kg (ale na koncu ja trzymam wode i jakos te kg same wskakują )

reklama
Hej nie wiem czy ktos mi odpowie ale jak wyglada przyrost wagi u kobiet otylych??ja mam 170cm wzrostu i waze 91kg jestem w 8tyg ciazy narazie nic nie tyje ale strasznie sie boje ,,, malo jest forum dla kobiet otylych dlatego pisze tu bo mam jeszcze jedno pytanie kiedy widac brzuszek ciążowy u kobiet grubych??z góry dziekuje za informacje

Jesli masz problem z waga, to poprostu pilnuj tego co jesz...
Moj gin mowi, ze szczupłe kobiety tyją wiecej niz te co maja kilka kg nadwagi.

Moja przyjacioła startowała w ciazy z waga 85 kg, ale tak na siebie uwazała, ze przytyła 3 kg, a jak urodziła i karmiła to po roku miala na wadze 65 kg. Swietnie sie czuje i swietenie wyglada

powodzenia

Do góry