reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

no nie pytalam sie, za 2 tyg mam kontrole to sie zapytam,
w takim razie najpierw zapytaj lekarza czy masz pozwolenie na ćwiczenia.Bez tego żadna z nas tutaj nie może żadnych ćwiczeń polecić, bo nie wiadomo, czy nie masz żadnych przeciwwskazań, to może stwierdzić tylko lekarz.
Jeśli - tak jak w moim przypadku - przeciwwskazań nie masz, można np. chodzić na specjalny aerobik lub jogę dla ciężarnych, na basen lub ćwiczyć w domu, po sprawdzeniu jakie ćwiczenia są bezpieczne. Np. nie zaleca się ćwiczeń prostych mięśni brzucha (skośne już tak) czy ćwiczeń z większymi obciążeniami (zdaje się że nie powyżej 1,5 kg).
Ale to wszystko dopiero po konsultacji ze swoim lekarzem!

reklama
mam nadzieję że w ogóle obejdzie się u mnie bez zakupów, pomijając staniki ;)
na razie brzuch mi urósł nieco, ale przy dżinsach biodrówkach nie mam potrzeby ich zmieniać, bo i tak brzuch jest wyżej. Mam nadzieję, ze tak zostanie, bo raczej jestem drobnej budowy i brzuch też wygląda że będzie raczej nie za duży. :)

Jestem w 32 tygodniu ciąży. Na początku chudłam, bo męczy mnie nadkwasota. Potem troszkę przytyłam. Potem dopadła mnie neuronopatia obwodowa (problemy z błędnikiem) i wymiotowałam z tego powodu. Lekarze podejrzewając zatrucie dali mi w szpitalu dietę. Schudłam 3 kg. Potem troszkę przytyłam ale okazało się, że mam cukrzycę ciążową. Ograniczenia w diecie z powodu cukrzycy i nadkwasoty. Waga mi spada. Staram się jeść wiele razy dziennie, tak jak powinni jeść cukrzycy ale już czasem nie mam siły do tego jedzenia w kółko i to w porcjach jak dla myszy. Mam nadzieję, że jeszcze jakoś przeżyję 2 miesiące i nie zagłodzę dziecka razem ze sobą.
Do połowy szóstego miesiąca znajomi ze zdziwieniem przyglądali się mojemu brzuchowi twierdząc, że wyglądam tak, jakbym tylko trochę przytyła. W połowie szóstego miesiąca brzuch zaczął przybywać i znajomi już twierdzą, że widać, że jestem w ciąży. Ci co mnie nie znają do połowy siódmego miesiąca raczej nie zauważali ciąży. Teraz pewnie większość zauważa jak jestem w bluzkach ciążowych. W polarze czy kurtce raczej nie.
Ale ja mam wrażenie, że moj brzuszek teraz rośnie jak u słonika. :-D
No już ósmy miesiąc właśnie się zaczął.
Pozdrawiam Hania

Hej nie wiem czy ktos mi odpowie ale jak wyglada przyrost wagi u kobiet otylych??ja mam 170cm wzrostu i waze 91kg jestem w 8tyg ciazy narazie nic nie tyje ale strasznie sie boje ,,, malo jest forum dla kobiet otylych dlatego pisze tu bo mam jeszcze jedno pytanie kiedy widac brzuszek ciążowy u kobiet grubych??z góry dziekuje za informacje

Czy napewno jesteś otyła? To znaczy masz BMI powyżej 30?
Jeśli tak, powinnaś w ciąży przytyć 7-9 kg - tyle jest zalecane. I oczywiście zmienić tryb odżywiania rezygnując z cukru rafinowanego (słodzenia, słodyczy) i zamieniając tłuszcze zwierzęce na roślinne. Wbrew pozorom to panie przy tuszy częściej mają niedobory witamin i minerałów, dlatego powinnaś jeść bardzo dużo warzyw i owoców (powyżej pół kg dziennie). U moej koleżanki z BMI 33 brzuszek był wyraźnie ciążowy ok 6 miesiąca. Ale chyba reguły nie ma. Poza tym koleżanka jest Kenijką, więc u niej wszystko może trochę inaczej wyglądać.

no jestem otyla choc jak teraz przyznalam sie do mojej wagi kolezance z pracy powiedziala ze nie wygladam na tyle nawet moja mama ktora raczej nie obchodzi sie z nami mna i siostra jak z wydmuszka stwierdzila ze nie wygladam na tyle jestem dosc ubita niz rozlana i mam duzy biust ...szkoda ze brzuszek tak pozno bedzie widac choc z drugiej strony to lepiej nie bede sie tak meczyc zwlaszcza ze ciaza przypada mi na okres wakacji co do diety staram sie pilnowac lekarz tez mi powiedzial ze nie moge przytyc wiecej niz 9kg ... boje sie ze bedzie to trudne bo biore hormony na podtrzymanie ktore powoduja zwiekszenie apetytu a u kobiet ze sklonnoscia do tycia - tycie .... mam nadzieje ze bedzie ok i jeszcze na tym samym poczatku cos spadne z wagi (czasami sie tak zdarza) kazdy kilogram jest teraz wazny....dziekuje za szybka odpowiedz pozdrawiam ...
ps swoja droga szkoda ze nie ma wiecej forum dla osob troche grubszych czy grubych znalazla zaledwie dwa :( wymiana doswiadczen jest wazna i bardzo pomocna dla przyszlych mam borykajacych sie z otyloscia i choc jak wiele osob pisze ze jest to nasza winna( zgadzam sie ) to jest wiele kobiet i mezczyzn ktorzy staraja sie walczyc ale nie zawsze od razu im sie udaje :) pozdrawiam wszystkie obecne lub przyszle otyle mamy w ciazy :):):)
za dodatkowe informacje bede wdzieczna :):)

a jak z gimnastyką? możesz ćwiczyć?
Myślę że to by na pewno pomogło (jeśli nie masz przeciwwskazań) utrzymać wagę w ryzach.Poza tym samopoczucie po ćwiczeniach lepsze :)
z tego co słyszałam, to przy nadwadze powinnaś przytyć mniej niż panie z prawidłową wagą, ale myślę że jeśli zbilansujesz dietę, wprowadzisz trochę ruchu to będzie dobrze. Staraj się żyć zdrowo za dwoje :) no i pamiętaj o badaniach cukru, co miesiąc!

reklama
Ja w pierwszej ciąży przytyłam 9 kg. Przed ciążą ważyłam 50 kg. W drugiej ciąży przytyłam też 9 kg, tylko że drugie dziecko urodziłam w 34 tc. Pewnie bym więcej przytyła gdybym urodziła w terminie.

Do góry