reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży i po ciąży...

czytalam se gazetke ostatnio i znalazlam taka kabele...

DZIECKO -3.5 KG
MACICA -1 KG
PŁYN OWODNIOWY -0.9 KG
PIERSI -0.5 KG
ŁOŻYSKO -0.7 KG
DODATKOWA OBJĘTOŚĆ KRWI CIĘŻARNEJ -1.2-1.5 KG
WODA ZATRZYMANA W ORGANIZMIE -1,5 KG
ZAPASY NA CZAS KARMIENIA PIERSIĄ -ok.3.5 KG

około 13 kg :) wiec mysle ze jakby nawet ktos 15 kg przytyje to nie tak duzo bo zrzucimy po porodzie :-)

reklama
Kilolek, nie Ty jedna:sorry::zawstydzona/y:. Jak zjem za dużo słodkiego, to potem na słono coś dla równowagi, a i na kwaśno, i znów na słodko:sorry:... Wiem, ze niezbyt to godne pochwały...

ja do 20 tygodnia przybrałam 6 kg waga wyjściowa przed ciążą to chiba 56 kg.

Zastanawiam sie ile będzie na kolejnej wizyci, kurcze jak dotąd, to tak co 2 godziny musiałam coś zjesć, teraz co godzinę. Mam wtrażnie, że jak zjem tak mija chwila i już jestem głodna. Dzisiaj to już przegięłam totalnie 2 krokiety a za chwilę rybka w sosie pomidorowym :szok: po czym wszystko zagryzłam morelami. Ehmmmm ciekawe jak zareaguje na to organizm ;-) i ile mi przybędzie na kolejnej wizycie.

DZIECKO -3.5 KG
MACICA -1 KG
PŁYN OWODNIOWY -0.9 KG
PIERSI -0.5 KG
ŁOŻYSKO -0.7 KG

około 13 kg :) wiec mysle ze jakby nawet ktos 15 kg przytyje to nie tak duzo bo zrzucimy po porodzie :-)
Ja przed pierwszą ciążą ważyłam ok 57 kg a jak szłam do porodu 69 po powrocie do domu ok 62 kolejne 2kg w ciągu tygodnia potem jeszcze parę generalnie po miesiącu ważyłam mniej niż przed ciążą (karmiłam piersią) więc wydaje mi się że 13 kg to nie jest dużo i dość łatwo to zrzucić :)

DZIECKO -3.5 KG
MACICA -1 KG
PŁYN OWODNIOWY -0.9 KG
PIERSI -0.5 KG
ŁOŻYSKO -0.7 KG

ja w pierwszej ciąży przytyłam aż 25, z czego 18 w III trymestrze :baffled: zaraz po porodzie w ciągu tygodnia zeszło mi 10kg ale natychmiast karmiąc piersią zaczęłam tyć, utylam kolejne 15 kg, a później za nic nie mogłam ich zrzucić i nie zrzucilam do tej pory :baffled:

ja w pierwszej ciąży przytyłam aż 25, z czego 18 w III trymestrze :baffled: zaraz po porodzie w ciągu tygodnia zeszło mi 10kg ale natychmiast karmiąc piersią zaczęłam tyć, utylam kolejne 15 kg, a później za nic nie mogłam ich zrzucić i nie zrzucilam do tej pory :baffled:
18 kg w III trymestrze? to chyba dużo? tak po prostu tyłaś, czy, np. na coś chorowałaś (gestaza, cukrzyca ciążowa) i co mówił na to lekarz?
ja póki co mam +6 kg, no i wg. ginki to dużo, a obawiam się, że dopiero te miesiące w których najwięcej przytyję są przede mną?
moja koleżanka w III trymestrze w 2 tygodnie przytyła 9 kg :szok: , ale ona właśnie miała podejrzenie zatrucia ciążowego i bardzo spuchła.
ja teraz staram się jeść często, a mało! wcześniej jadłam 3 posiłki dziennie, ale za to gigantyczne! no i teraz nie jem białego chleba, tylko pełnoziarnisty, grahamiki bądź wasa. póki co (2 tygodnie stosowania przeze mnie tej diety) i waga stoi w miesjcu, ale obiecałm sobie, że jak nadal będę tyła, to w nosie mam dietę :-)
ja zaczęłam tyć od 14 tc! między 14 a 18 tc przytyłam 3 kg i między 18 a 22 tc też 3 kg, czyli wychodziły 3 kg na miesiąc :szok: dlatego troszkę się wystraszyłam, bo to chyba ciut za dużo, chociaż wg. jakiejś tam tabeli wagi, którą znalazłam w necie wcale dużo nie przytyłam, mimo nadwagi wyjściowej jaką miałam

Ja własnie wróciłam od gineo - byłam po L4 - weszłam z ciekawości na wagę a tam... - 2kg :), gineo stwierdziła że to świetnie (startowałam z nadwagą). Przy okazji zrobiłam KTG - dziecko ma się świetnie. Tak więc polecma diete cukrzycową wszystkim obawiającym się przytycia w ciązy :)

passingby a to dobrze że w ciązy schudłaś??? Nie głodzisz się przypadkiem?? :))) ja nie przytyłam dużo ale raczej prze wymioty do 5 miesiąca :(((
kilolek ja się też bałam stanąć na wadze po powrocie z nad morza bo się tam obżerałam strasznie bo klimat mi sprzyjał ale na wadze ani 10 dag nie przytyłam, więc śmiało wskakuj :))

reklama
Do góry