reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga naszych bobasków ;)

No własnie sie zastanawiałam co miałaś Toola na mysli bo jesli prawie 7kilo to wczesniej ile wazył jak połozna marudziła?...ehhh... Ja nie moge swojego utuczyc bo on niejadek jest a nie bede dziecka ciagle zmuszac do jedzenia bo sie jakiejs nerwicy nabawi. Zadnych zupek niechce, jabłka tez nie, marchewki ledwo troszeczke...a przecierz nie bede go ciagle sama kasza karmic...no i mlekiem :( Mam nadzieje ze sie w koncu przełamie.
Kropecka a jak tam waga Wiktorka?

reklama
tak prawie 7kg, a marudzila wczesniej bo kilka tygodni temu mala nie przybrala na wadze przez 2 tygodnie tylko stracila!! ale to chyba bylo zle wazenie bo jak mam na wykresie jej wage to od 2 miesiecy wszystkie punkty sa na 50 centyli tylko jeden wyskoczyl jak filip z konopii wyzej i zafalszowal dane

moja podwoila jak miala 2 miesiace bo urodzila sie malutenka 2820g i nadrabiala jakis czas zaleglosci (bila rekordy przybierala po 50g na dzien w pierwszym miesiacu!!), ale jak sie ustabilizowalo to jest juz standardowo (okolo 120g/tydzien)
a wazne zeby dziecko trzymalo sie swojego wykresu tzn przybieralo rownomiernie,a nie tracilo, nie mozna porownywac wagi bezposrednio, sprawdzaj zawsze ile to centyli i czy trzyma sie ich, jak spadnie na nizsze centyle to zle

no właśnie Marysia tak spadła 97 centyla na 75. NA RAZIE WAŻY 7 KG wiec nie jest źle na tle innych ale własnie jak dobrze napisała Toola dziecka nie można porównywać z innymi tylko z samym sobą - jeślina gle spada o kilka centyli to znak ze cos złego się dzieje. Mój pediatra wrócił z urlopowania wiec jutro do na sprzybierze i będe wszytsko wiedziała

Nie no wiem ze nie mozna porownywac dziecka z innymi tylko poprostu jakos tak razniej, jak jakies dziecko np. w podobnym wieku podobnie wazy. Z centyli nie spadł, tylko ostatnio przez miesiac zamiast 400 przybrał 350 i juz połozne powiedziały ze to mało :(
No to Toola ładnie ci coreczka wazy bo moj miał wage urodzeniową 2800 i cały czas jedzie po najnizszej prawidłowej. Chyba taki juz jego urok. Dzis zwazylismy go na wadze domowej z nakładka dla niemowlat, wyszło 6200 wiec w tydzien 150 g przybrał moze niepowinnam sie tak przejmowac ale jednak jest to nieuniknione jak sie patrzy na wage takich pulpecikow...pozatym ciagle sie martwie, ze za mało je juz chyba w jakas lekka obsesje popadłam bo własciwie dopiero co zjadł 180 kaszy wiec chyba sie nie zagłodzi ;)

wiecie co moja tesciowa sie mnie ostatnio spytala czy Bartus tak czasem nie za duzo wazy na swoj wiek heh:wściekła/y:

najpiew gada i mi truje ze mam niepelnowartosciowe mleko a teraz znow trzeba bylo cos wymyslec :wściekła/y:

a ile moja przyszla synowa juz wazy ???:-)

łande macie dzieciaczki...tylko moja jest taka upasiona czy jak???
aha,a co do podwajania i potrajania to podwoic powinno w 5 miesiącu,a nie w czwartym,a potroic w 12,czyli jak będą miały rok...

angie licza sie tez predyspozycje, jak ty albo maz jestescie drobni to dzieci tez mozecie miec drobniutkie, moja chrzesniaczka jest mega dluga (ponad wszelkie centyle) a wagowo 25centyli i po prostu taka jest, moze i tez marudza lekarze, ale ona jest zdrowa i zadowolona a to najwazniejsze

reklama
Jakub dziś był szczepiony (nawet nie zauważył). Przez 7 tygodni przybrał 1130g.
Dziś:
- waży: 8930g
- główka: 44,5cm
- klatka piersiowa: 46,5cm.
A ja się ostatnio martwiłam, że mało przybiera. Teraz między nim a jego kuzynem (17.10.2006 ma roczek) jest 1,5kg różnicy :-)

Do góry