reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga naszych bobasków ;)

Zgred no napewno ci ciezko!! i wiesz moze taki Ignac jest i juz!Moja za to od 2 dni sie opycha i zobaczymy co z tego bedzie.mala jest po mnie a drobna po tacie , bo po mnie napewno nie:)
ja sobie juz tak mysle jak pisalam Ewe ze najwaznijesze ze dzieci sa zdrowe.
A pow Zgred wiecie juz co masz w brzuszku?i jak sie czujesz?

reklama
Prawdopodobnie dziewczynka :) Dobrze się czuję ale jakieś łożysko przoduące się przyplątało - nie wiem czy uda mi się obejść bez szpitala :-/ mam nadzieję że tak - przynajmniej jak najdłużej

Agnieszka

nie gratuluje by nie zapeszac!
i trzymamy tu mocno kciukasy za ciebie by bylo oki!!!! dzielna kobitka jestes dasz rade!

zgred trzymaj się tam jakoś :-)

Lilith Amelka ze swoją wagą i wzrostem tj 8 kilo przy wzroście 70 cm mieści się w skali dla dziecka które ukończyło 7 miesięcy a nie 9 :zawstydzona/y: . Lekarka mówi, żeby się nie przejmować bo ona jest drobniutka, buzia jest okrąglutka i fałdeczki ma.
Biedronka możliwe że ona zapomina o jedzeniu, oczywiście w porze karmienia zje wszystko ale nie wiem czy nie za mało
To może ja napiszę jak je moje dziecko i porównajcie sobie, bo mam już nieziemskie schizy

śniadanie 7,30 180 ml mleka (myślę żeby zacząć podawać z kleikiem)
drugie śniadanie 9,30 daję jej kleik z owocami, kisiel, budyń, owoce
obiad 12,00 zupa z mięsem i makaronem albo z ryźem, lub mięsko z ziemniakami
drzemka ...............
14,30 mleko 180 ml
pierwsza kolacja 17,30 kaszka 200ml
kąpiel i przed samym snem
19,30 kolacja mleko z kleikiem (220 ml)

czy to naprawde za mało ???????

my teraz jemy tak:
9-10 sniadanie 220-240 kaszki (takiej gestej ale plynnej jeszcze)
kolo 12 drugie sniadanie owoc lub kromka/bulka - oczywiscie nie cala tylko cos poskubie
kolo 15 obiad - zupa - 150 ml
kolo 17 obiad - miesko ale z czym to roznie - 200 ml
kolo 20 deser- owoc , lub platki ryzowe z deserem wsumie 150 ml (lub kisiel itd)
22 -23 kolacja - i tu ostatnio sa cyrki bo zawsze bylo 240 ml z kaszka a teraz nie chce niewiem czemu i wypija 150 ml.
moze napycha sie deserem bo czasem dostanie jakiegos chrupka biszkopta czy cos....

i niewydaje mis ie zeby jadla duzo wiecej.
Wiesz powinnas jej nie dawac chyba samego mleka tylko wlasnie z kaszka lub kleikiem by bylo bardziej kaloryczne.tak samo jak jej gotujesz to oliwa wiadomo dla kalorycznosci!!!!

ja nie wiem jak to sie porownuje wiek do wagi i wzrostu.Judyta ma teraz niby zaczete 10 miesiecy wzrost dziecka pol rocznego a wage chyba 8.
a np porownujac wage Amelki do Judi to moja jest mniejsza a grubsza a wzyciu bym nie powiedziala ze jest grubasek.brzuszka prawie niema i faldeczki ma na nogach.i na brzuchu jak siadzie.
to wszystko to sa chyba juz nasze paranoje...choc doskonale cie rozumiem bo martwie sie jak diabli tym jej wzrostem....

ewe no to teraz sobie spójrz ile Twoja je w porównaniu do mojej?owszem moja doi cyca,ale poza cycem ona je góra 250ml czegokolwiek innego (łącznie z kaszą)moze ma dobrą przemianę materii jak Alek od angie? moja Kinia też ma dobrą,bo sra po 3 razy dziennie,a jakoś i tak waży przecież duuuuuuuuuużo nie wiem czy Amelka je mało czy dużo,bo nie wiem ile moja z cycka wydoi,więc ...
nie pije,bo nie chce a biszkoptów chrupek nie bardzo
zgred gut luck...oszczędzaj się!!!!!!!!!!!!!

a tych obiadkow to ile?bo nienapisalas?
a zageszczasz to czyms czy tez nie? i moze dalabys 2 daniowke?mniejsze ale czesciej.
Tak pozatym Amelka to kochana i sliczna dziewczyna i pieknie sie rozwija!

lilith skąd wiesz jaka waga do jakiego wieku???jest jakaś tabela czy skąd Wy to wiecie???
a oliwa to jak pisala chyba zgred kiedyś nie tylko tucznik,ale ja mojej masło dodaję,bo nie jest uczulona i bardziej jej zupka smakuje

Lilith z tego co widzę to Judytka dużo więcej je !!!
Faktycznie spróbuję jej podawać zamiast samego mleka z kleikiem. Wczoraj kupiłam kaszę mannę na mleku modyfikowanym czy można podawać to w butelce ??? Tak mówiąc szczerze to ja w życiu nie jadłam kaszy mannej i nawet nie wiem jak to się je :))))))))) czy to podaje się z owocami ????
Ale nie martw się wzrostem Judytki, może też będzie niska (po mamie ???)

reklama
No obiadek to podawałam jej jeden, w sumie to nie wiem ile tego jej daję bo je tak normalnie na swoim talerzu albo z miseczki :))))))))) Zupek niczym nie zagęszczałam. Kurcze ... chyba coś spieprzyłam, muszę pomyśleć nad tym menu Amelki i zmienić jej dietę/. Ale wogólę nie wiem jak się za to zabrać. Muszę przeszukać net ...

Biedronka lekarka mi powiedziała jaka jest ta waga do wzrostu, niestety nie posiadam takich tabel

Do góry