reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga i wymiary naszych dzieciaczków :)

reklama
Beaa, tak jak pisze Renia, teraz wzrost i przybieranie na wadze nie będą już tak dramatyczne, bo inaczej by nam kilkunastokilowe grubasy na roczek urosły:) Florka przez ostatni miesiąc przybyła niecałe 600 gr i lekarz mówił, że jest ok, a Twoja Zainab urodziła się przecież większa.

No wlasnie probuje sie tym nie przejmowac bo wiem, ze teraz waga nie bedzie juz tak szybko wzrastala, zwlaszcza, ze mala na brak apetytu nie moze narzekac...:-)
Chociaz z drugiej strony, jak czytam, ze niektore dzieciaczki do 8 kg juz dobijaja to sie zastanawiam czy moze ja robie cos nie tak, ze Zainab wazy tylko 5,7.

Beaa, do 8 kg dobijają te, które miały 4 z hakiem przy narodzinach;-) Jeśli Zainab ma już podwojoną wagę urodzeniową, to wszystko jest w jak najlepszym porządku, musisz tylko pilnować, żeby te przyrost, choćby i niski, to jednak był.
Flora waży niecałe 5,3 kg, na siatce centylowej jest niziutko, ale w stosunku do swojej masy wyjściowej rozwija się stabilnie i prawidłowo, więc ja się nie martwię:tak:

Beaa - Surv ma rację, moja przecież też z tych mniejszych, dwa tyg temu ważyła 5,5 kg, teraz pwnie troche więcej, a wagę urodzeniową juz dawno podwoiła. Wagą sie nie martwię tylko tym jedzeniem, bo moja znów cierpi na brak apetytu.

Nie wiem na ile to prawda, ale znam taką teorie, że dziecko powinno podwoić swoja wagę urodzeniową na pół roczku.
Najważniejsze żeby był przyrost:tak:

No tak słyszałam, ale chyba gros dzieciaków dużo wcześniej podwaja swoją wagę. Mój synek podwoił wagę na 3 miesiące (urodzeniowe 3,5kg) - Olga chyba też to osiągnęła, albo jest bardzo blisko - a teraz żebra na wierzchu:-DFakt, jest wysoki jak na swój wiek, ale jak zaczął raczkować, to straaasznie go wyciągnęło.
No panic ;-)

reklama
ja tez tak czytalam,ze miedzy 4 a 5 miesiacem waga powinna byc podwojona.Nasz juz podwoil,ale jest w gornej granicy,chociaz na kluske nie wyglada.Poza tym podobno dziewczynki przybieraja wolniej.

Do góry