reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga dziecka w 17 tc

Angelika2497

Fanka BB :)
Byłam u lekarza dokładnie 16+3 tc I dziecko waży 155 g . Lekarz powiedział że jest większe ale w normie .
Trochę się zestresowalam tymi słowami że może za szybko rosnie i coś jest nie tak . A z drugiej strony sobie myślę może te przybieranie na masie ma też związek z plcia hmm
Jak było u was?

reklama
Hej, jesli to będzie pomocne - ja mam usg z 15+1, gdzie moi chłopcy ważyli po 135g i 129g.
na połówkowych wyszli w 86 percentylu lekarze właśnie zadowoleni ze większe dzieci niż zmartwieni :)
To 155 ponad tydzień później nie wydaje się dużo więcej?

Nie ma co się przejmować, to jeszcze wszystko może się kilka razy zmienić. Mój na początku był spory, później na USG w 30 tygodniu usłyszałam, że będzie z tych mniejszych, a na końcu urodził się 3800.
No i USG się często myli, moja koleżanka przed sama cesarka miała wyliczona wagę 3700, a urodziła dziecko 2700.
Poza tym jeżeli przybiera to nie ma co się stresować na zas, gorzej jakby za mało przybierał.

Dokładnie! najwazniejsze są te pomiary! kości, głowy, brzuszka które robi lekarz, a wagę usg wylicza trochę po swojemu i jest dużo w tym marginesu błędu :)

Byłam u lekarza dokładnie 16+3 tc I dziecko waży 155 g . Lekarz powiedział że jest większe ale w normie .
Trochę się zestresowalam tymi słowami że może za szybko rosnie i coś jest nie tak . A z drugiej strony sobie myślę może te przybieranie na masie ma też związek z plcia hmm
Jak było u was?
Czy Ty juz bylas u psychologa?

Albo próbujesz dowiedzieć się jaka płeć, bo myślisz że dziewczyny potwierdzą że chłopcy są więksi albo coś w tym stylu, a przecież jutro się dowiesz. Albo ma siłę szukasz sobie jakiś problemów, widząc ile wątków stworzyłaś, to można wywnioskować, że niepotrzebnie ze wszystkim się nakrecasz i rozumiem, że jesteś po stratach. Ja też jestem po stracie, ale nie robię co chwilę wpisów, teraz jestem w ciąży w 10tc, i na sile nie nakręcam się że coś może być nie tak.
Piękna pogoda dzisiaj to idz na spacer i wrzuc na luz, zacznij się cieszyć ciąża.

Ja bym się martwiła, gdyby moje dziecko za słabo przybierało, całą ciążę moja córka była raczej drobna a urodziła się w 38+3 z wagą 3600 (lekarz prowadzący wyliczył wagę przed cc do grama, w szpitalu pomylili sie o 200g, bo obstawiali 3400). Najważniejsze, że rośnie odpowiednio do wieku, a czy płeć ma jakieś znaczenie to nie wiem. Generalnie chyba chłopcy rodza się wieksi niż dziewczynki, ale to raczej można porównywać swoje ciąże i swoje dzieci. Ja nie mam porównania

Ja bym się martwiła, gdyby moje dziecko za słabo przybierało, całą ciążę moja córka była raczej drobna a urodziła się w 38+3 z wagą 3600 (lekarz prowadzący wyliczył wagę przed cc do grama, w szpitalu pomylili sie o 200g, bo obstawiali 3400). Najważniejsze, że rośnie odpowiednio do wieku, a czy płeć ma jakieś znaczenie to nie wiem. Generalnie chyba chłopcy rodza się wieksi niż dziewczynki, ale to raczej można porównywać swoje ciąże i swoje dzieci. Ja nie mam porównania
U mnie odwrotnie, córka urodziła się większa, syn tylko 2600, i ogólnie położne mówiły w szpitalu mówiły, że teraz ogólnie dzieci rodzą się duże, średnia waga noworodków ijest zdecydowanie wyższa niż jeszcze kilka lat temu, rzadko takie maluszki się zdarzają i nie ma to związku z płcią.

reklama
U mnie odwrotnie, córka urodziła się większa, syn tylko 2600, i ogólnie położne mówiły w szpitalu mówiły, że teraz ogólnie dzieci rodzą się duże, średnia waga noworodków ijest zdecydowanie wyższa niż jeszcze kilka lat temu, rzadko takie maluszki się zdarzają i nie ma to związku z płcią.
A to widzisz, pisałam, że nie mam porównania, a u wszystkich których znam synowie rodzili się wieksi - np. córka 2600 a syn 3200. Moja córka ważyła 3600 i miala 51cm, wydawało się, że będzie okrąglutka, ale po porodzie spadła do 3250 i generalnie z wagą idzie na 50centylu a ze wzrostem na 99 centylu. Pewnie też duże znaczenie ma to jakiej postury są rodzice

Do góry