A jakiś fajny przepis na ciasto na pizzę?
Ja w sumie wczoraj zrobiłam drożdżowe z tym co zalegało w lodówce (pieczarki, wędlina, ser, papryka) jakoś mi wyrosło bardziej niż zwykle.
Bardzo proszę - to przepis z którego korzystam najczęściej
IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ!
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 0 lub 450 (często robię również z orkiszowej)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody (30-50 stopni C)
2 łyżeczki cukru
Przepis:
Do mąki dodajemy oliwę, sól i mieszamy, aby w mące pojawiły się malutkie grudki.
W miseczce łączymy wodę, cukier i drożdże. Bardzo energicznie łączymy i odstawiamy na 2-3 min, aby drożdże zaczęły działać. Jeżeli robimy ze świeżymi drożdżami odstawiamy na 30-40 min.
Rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę.
Jak upiec pizzę z tego ciasta?
Wyrośnięte ciasto rozciągamy w rękach lub wałkujemy na placek o średnicy 15-20 cm i grubości 3-5 mm. Boki robimy lekko grubsze. Placek przekładamy na blachę do pieczenia. Po tym powierzchnię pizzy smarujemy sosem i na nim umieszczamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy w rozgrzanym na 250-270 stopni piekarniku (max) przez ok. 7-9 min (w moim piekarniku to ok. 15 minut), aż brzegi pizzy znacznie zbrązowieją
I jeszcze ja wykorzystuje kamień do pizzy zamiast blachy