reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W lipcu na testy sikamy ⏸️ 🎉 i swoje marzenie spełniamy 🤰🏼👶🏻

Mam dzisiaj fatalny dzień. Źle spałam, obudziłam się przed 6 (bez budzika ale i bez sił) i od rana okropnie boli mnie głowa. Do tego mnie mdli i jest w ch** niedobrze. Poza tym od wczoraj jestem płaczliwa i nawet najdrobniejsza rzecz potrafi spowodować, że „pocą” mi się oczy.
Gdyby nie to, że mam okres (choć z wyjątkowo delikatnym i zupełnie bezbolesnym krwawieniem), to podejrzewałabym ciążę.

Pewnie skumulowało się ogólne napięcie, stres związany z badaniami i dłuższa nieobecność mojego męża, a już jutro będzie lepiej, ale na dzień dzisiejszy jest do dupy :(

No to koniecznie dziś coś miłego dla siebie, przytulić siebie samą mocno, troszkę popłakać, troszkę pooglądać seriali i dzień minie. A jutro będzie już lepiej :*
 
reklama
Bardzo proszę - to przepis z którego korzystam najczęściej :)

IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ!

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 0 lub 450 (często robię również z orkiszowej)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody (30-50 stopni C)
2 łyżeczki cukru

Przepis:

Do mąki dodajemy oliwę, sól i mieszamy, aby w mące pojawiły się malutkie grudki.

W miseczce łączymy wodę, cukier i drożdże. Bardzo energicznie łączymy i odstawiamy na 2-3 min, aby drożdże zaczęły działać. Jeżeli robimy ze świeżymi drożdżami odstawiamy na 30-40 min.

Rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę.

Jak upiec pizzę z tego ciasta?

Wyrośnięte ciasto rozciągamy w rękach lub wałkujemy na placek o średnicy 15-20 cm i grubości 3-5 mm. Boki robimy lekko grubsze. Placek przekładamy na blachę do pieczenia. Po tym powierzchnię pizzy smarujemy sosem i na nim umieszczamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy w rozgrzanym na 250-270 stopni piekarniku (max) przez ok. 7-9 min (w moim piekarniku to ok. 15 minut), aż brzegi pizzy znacznie zbrązowieją

I jeszcze ja wykorzystuje kamień do pizzy zamiast blachy :)
Jak będziesz miała kiedyś czas, to polecam zrobić wcześniej, tak by ciasto wyrastało min. 12godz. w lodówce 😋
 
Bardzo proszę - to przepis z którego korzystam najczęściej :)

IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ!

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 0 lub 450 (często robię również z orkiszowej)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody (30-50 stopni C)
2 łyżeczki cukru

Przepis:

Do mąki dodajemy oliwę, sól i mieszamy, aby w mące pojawiły się malutkie grudki.

W miseczce łączymy wodę, cukier i drożdże. Bardzo energicznie łączymy i odstawiamy na 2-3 min, aby drożdże zaczęły działać. Jeżeli robimy ze świeżymi drożdżami odstawiamy na 30-40 min.

Rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę.

Jak upiec pizzę z tego ciasta?

Wyrośnięte ciasto rozciągamy w rękach lub wałkujemy na placek o średnicy 15-20 cm i grubości 3-5 mm. Boki robimy lekko grubsze. Placek przekładamy na blachę do pieczenia. Po tym powierzchnię pizzy smarujemy sosem i na nim umieszczamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy w rozgrzanym na 250-270 stopni piekarniku (max) przez ok. 7-9 min (w moim piekarniku to ok. 15 minut), aż brzegi pizzy znacznie zbrązowieją

I jeszcze ja wykorzystuje kamień do pizzy zamiast blachy :)
To w sumie wczoraj podobnie robiłam, tylko mąki pewnie trochę mniej było.
Zastanawiałam się nad takim kamieniem, ale jakoś nie mogłam się zdecydować.
 
reklama
Do góry