reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

W co się bawić z dzieciaczkami?

Ja jestem wielką przeciwniczką kontaktu takich maluchów z netem:no: chciałabym aby mała miała z tym stycznośc najpóźniej jak się da zbyt wiele niebezpieczeństw tam czycha:sorry: narazie jej kontakt ograniczony jest do wybierania ze strony mini mini obrazków które jej drukujemy do kolorowania;-)

reklama
udało mi się załatwić dzisiaj Kubusia Puchatka na Zuzi urodziny będzie malowanie twarzy i takie tam rożne zabawy więc powiedzmy że mam problem z zorganizowaniem czasu wolnego z głowy bo tym zajmie się firma :cool2:to się nazywa pójście na łatwiznę :sorry:ale sama też muszę trochę pomyśleć bo te zabawy muszę ustalić z tą firmą więc za wszelkie ewentualne propozycje będę wdzięczna aaa i dzięki Klavell
dzieci będzie dziesięcioro 1 roczniak , 4 dwulatków , 1 czterolatek, 2 sześciolatków, 1 siedmiolatka i jeden...dwunastolatek czyli rozrzut spory ;-)ale mam nadzieję że Kubuś Puchatek zadowoli wszystkich:-)

Klavell dzieki wielkie za bardzo fajne pomysly :*

Luandzia dobrze zrobilas, sama chetnie bym skorzystala z takiej opcji tylko szkoda ze nie ma kogos kto przebralby sie za przytulaczki z baby tv, Nel bankowo by sie cieszyla bo to jej ulubiona bajka, nieststety nie az tak znana:sorry:

Aneczka Jula też ma fjoła na punkcie przytulaczków i uwielbia też Drako chciałam zrobic torta na 2 latka z którąś z tych postaći na ale cóż tak jak piszesz nie są one zbyt popularne no i sie nie udało:-(

U nas już powoli mija. Poza tym Maciuś wpadł na wspaniały;-)pomysł próby zjadania baniek, więc za często już mu ich nie puszczam. Za to teraz Maciuś zabawia się w gitarzystę (ma małą gitarkę), saksofonistę (ma saksofon), perkusistę (miał bębenek, ale był ciekawy co jest w środku ;-):-D) i pianistę (pianina jeszcze;-) :-p nie ma)

Moja Hanife chetnie rwie kolorowy papier i przykleja go na duze kartony

Cytuje:
2 lata to świetny wiek, aby rozpocząć zabawę ze sztuką. Warto zacząć od
zwykłych wydzieranek – dziecko nakleja na papier kawałki kolorowego papieru.

Jeśli maluch ma jeszcze słabe ręce, dla ułatwienia można mu pociąć papier w
paski (taki pasek łatwiej rozerwać). Klej powinien być w sztyfcie. Papier
może być różnokolorowy, można też zdecydować się na odcienie jednego koloru (np. niebieskiego – „pada deszcz” lub od żółci do brązu „lecą liście”).

malujemy farbami, maczmy pedzle lub malujemy palcami

Cytuje:
Niektóre dzieci w tym wieku chętnie malują palcami – można kupić do tego celu
specjalne farby lub zrobić je samemu. Jeśli jednak dziecko wzdryga się przed
zamoczeniem rąk w kolorowej mazi – nie warto go nawet nakłaniać.

Hanifka tez chetnie pomaga mi w pracach domowych, razem, sprzatamy i gotujemy

Cytuje:
Nawet kiedy wykonujemy swoje codzienne obowiązki możemy towarzyszącemu nam maluchowi zaproponować świetną zabawę: zdejmowanie skarpet z suszarki może stać się zabawą w dobieranie do pary, segregowanie, a na koniec rzucanie do celu (to znaczy do szuflady). Segregować można także sztućce (wyjmowane ze zmywarki i umieszczane w odpowiednich przegródkach) czy autka i misie układane na półce.
Dzięki takim zabawom dziecko szybko opanuje pojęcia: duży,
większy, mały, mniejszy, góra, dół, a także nazwy kolorów. Jeśli dodacie
element rywalizacji (kto szybciej, więcej i dalej) to w taki sposób
wciągniecie do pomocy także starsze dziecko.

Hanifka to mala papuga, powtarza i pokazuje wszystko co jej sie powie lub pokarze wiec wykorzystujemy to jej papugowanie do zabaw

Cytuje:
Dwulatek chętnie naśladuje, dlatego przypomnij sobie zabawę w „Ojca
Wirgiliusza” - to dobra okazja do rozładowania energii w deszczowy dzień.
Próbując powtórzyć pokazywane przez ciebie gesty, dziecko uczy się obserwacji i zapamiętywania. Można też bawić się w „logopedyczną” wersję tej zabawy: dziecko powtarza ruchy języka, wymowę głosek itp. - wspomoże to jego wymowę.

Procz tego:
- malujemy na kartkach zwyklych, kolorowankach pastelami,
- na wielkich rozlozonych kartonach Hanifka sie kladnie ja ja odrysowywuje i wspolnie domalowywujemy oczka, nowsek, buzke itp.,
- kolorujemy wodne rysunki
- czytamy i ogladamy ksiazeczki ktore Hani od malego uwielbia,
- bawimy sie w dom Hani jest mama i ma swoja laleczke ktora karmi, usypia, wozi w wozeczku
- puszczmy banki mydlane za ktorymi Hani biega i lapac probuje
- budujemy wieze z klockow
- ma swoj czas na bajeczke, tylko na sprawdzonych przeze mnie kanalach dzieki temu bardzo wiele nauczyla sie mowic i w bardzo szybkim tempie
- oczywiscie tanczymy
- chodzimy na wiele dodatkowych zajec (rytmika, zajecia w grupie z czytania ksiazeczek, zajecia manualne) dzieki temu uczy sie przebywac z dziecmi, dzielenia sie i ma ogromne pole do popiu bo kazde zajecia sa inne na kazdych co innego robimy, czy to pieczemy ciasteczka, czy farbami malujemy koszulki na pamiatke, czy odciskamy wzory w ciastolinie...
- ostatnimi dniami gdy Hani zdrowa byla chodzilismy na kasztany, by w zimne jesienne dni lepic kasztanowe ludki

Tak jak pisalam wczorej dzis zabralismy sie z Hanifka za kasztany, by nam sie nie nudzilo w domu zrobilysmy kasztanowe ZOO narazie tylko kilka zwierzatek w nim mieszka, ale na dniach dojda nowe
Chcecie zobaczyc nasze kasztanowe zoo?
PRZYGOTOWANIE

PAN NADZORUJACY

BOA DUSICIEL

KACZUSZKA

ZYRAFA

ZWIERZATKA MIESZKAJA SOBIE W KOSZU WYPELNIONYM LISCMI DBA O NIE HANIFKA; A GDY TA NIE MOZE; BO POCHLONIETA JEST CZYMS INNYM DO KOSZA WKLADA PANA DOZORCE :)

reklama
Do góry