reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG naszych Słoneczek :)+interpetator skrótów USG

no wlaśnie :p
ja chodze państwowo do gina ( po znajomości, słuzba zdrowia :p ), ale usg to mnie nie rozpieszcza :( - raz miałam
teraz ide sobie to przychodni prywatnej tylko na usg - moje usg, wcale nie musze ginowi pokazywac :p ;)

reklama
jasne, że nie pokazuj, jak pokarzesz, to może uznać, że już zrobione i nie wyśle cię od siebie. Ja też pójdę na USG prywatnie, bo mimo wszystko lekarz poświęca wtedy więcej czasu i więcej gada, no i robi bardzo dokładny opis, zdjątko, kasetę i wogóle. Przynajmniej tak u nas jest.

ja pamiętam usg Oli z 13 tygodnia. Do końca życia tego nie zapomnę. Poryczałam się jak bóbr, moja piękna baletniczka skakała, machała łapkami, no po prostu była cudna. Teraz też pójdę w tym czasie. Już nie mogę się doczekać...

Dziewczyny mowicie o nagraniu kasety z usg jak dzidzia sie rusza.Napiszcie jak to jest czy ja mam poprosic o to swojego lekarza ze chce taka kasete nagrac.Jak to jest? :)

Lekarz po prostu musi mieć USG z opcją nagrywania kaset, albo dołączeniem magnetowidu. Słyszałam, że juz niektórzy robia filmiki na CD, ale nie wiem czy to prawda. Tak czy inaczej trzeba szukać takiego gabinetu w którym lekarz jest w stanie nagrać taki filmik. Ni i są to przeważnie gabinety prywatne. A o nagranie kasety prosisz przed badaniem, bo za to się przeważnie dodatkowo płaci.

Większość aparatów do usg i echokardiografii, szczególnie w gabinetach i przychodniach prywatnych posiada wbudowaną nagrywarkę dvd. Badanie położnicze usg na życzenie ciężarnej może być nagrane na dvd, należałoby jedynie wcześniej - najlepiej przy rejestracji - zaznaczyć chęć nagrania. Badanie jest wtedy oczywiście drozsze, poniewaz przeważnie jest dłuższe.
Funkcje nagrywania posiadają napewno aparaty firmy GE, ale także inne. W przychodniach państwowych - jak to bywa w publicznej służbie zdrowia - sprzet jest często przestarzały więc można się troszkę rozczarować. :( sugeruje więc prywatnie.

Co do zakupu aparatu usg :):) dziewczyny - jedna głowica do badania jest warta więcej niż wysokiej klasy samochodzik :) W mojej pracy często spotykałam się z takimi aparatami podczas warsztatów echokardiografii dla lekarzy. Jednakże jest to ten sam sprzęt, który różni się jedynie głowica badającą. Niejeden z nich jest wart tyle, co wybudowanie domu jednorodzinnego :)

ale gdyby tak publiczna ściepka na aparat dla nas.... :):):)

reklama
Do góry