A przezierność i nosek jak bym u ciebie po pierwszym badaniu ?Byłam jeszcze raz usg genetycznym, wyszło prawidłowo.. Co do wady serca.. Lekarka powiedziała że serduszko wygląda tak dobrze ze nie powinno być z nim problemów w przyszłości. Problem to u mnie bardzo wysokie beta hcg
reklama
12
12tc6 NT 3mm, kość nosowa widoczna, 13tc6 NT 2,5 kość widoczna, reszta parametrów prawidłowa
A przezierność i nosek jak bym u ciebie po pierwszym badaniu ?
12tc6 NT 3mm, kość nosowa widoczna, 13tc6 NT 2,5 kość widoczna, reszta parametrów prawidłowa
blanny
Fanka BB :)
Nie powiedziałabym, że jest aż 90% szans na chore dziecko... To nieprawda. Jeśli USG by było super, to szanse są duuużo mniejsze i pappa wtedy zazwyczaj wskazuje np. na problemy z łożyskiem, nadciśnieniem, cukrzycą itd.Mi również wyszło prawdopodobieństwo po badaniach pappa trisomii 21 > 1:4
Obecnie czekam do środy, będę miała amniopunkcję. Jestem też po rozmowie z genetykiem, który powiedział mi, że przy prawdopodobieństwie > 1:4 to ponad 90% że dziecko będzie chore i żebym powoli oswoiła się z tym jeszcze do wczoraj miałam jakąś nadzieje ale i ona już zanika
Miałam NT 3,4
Brak kości nosowej/ kość hypoplastyczna
Dam znać mimo wszystko jaki wynik amniopunkcji miałam.
Ale u Ciebie problematyczne są markery tzn. brak kości nosowej/kość hypoplastyczna i to martwi. NT jest wysokie, ale w niektórych krajach norma jest do 4, więc nie jest aż tak tragicznie, ale jest wysokie...
Mimo wszystko bądź dobrej myśli! I tak nie masz już na to wpływu.
Pozostaje mieć nadzieję i jednocześnie przygotować się na wynik, także ten nieprawidłowy... Trzymam mocno kciuki!
Hej, i jal sytuacja? Masz wyniki??12
Hej hej.
Hej. Właśnie dostałam wyniki z Panoramy, test wyszedł prawidłowo mamy niskie ryzyka, dziś mamy jeszcze usg z dr Dudarewiczem z Łodzi ale już wiem że wszystko będzie dobrzeHej, i jal sytuacja? Masz wyniki??
Super bardzo się cieszę ❤Hej hej.
Hej. Właśnie dostałam wyniki z Panoramy, test wyszedł prawidłowo mamy niskie ryzyka, dziś mamy jeszcze usg z dr Dudarewiczem z Łodzi ale już wiem że wszystko będzie dobrze
hej mam 43lata cukrzyce typ 1 od 25roku życia, w teście pappa trisomia 1:584 i lekarz genetyk kieruje mnie już na amniopunkcje, preeklampsja przed 34tygodniem ciązy 1:39,
nt 1,7mm
bhcg 31,1 iu/l 0,830 mom
pappa 2,76 iu/l 1,172 mom
co o tym myśleć? Amniopunkcji nie chcę.
dziekuje za wszelkie odpowiedzi
nt 1,7mm
bhcg 31,1 iu/l 0,830 mom
blanny
Ryzyko masz takie pośrednie, nawet dość niskie. Normalnie kierują na amnio jak jest wyższe niż 1:300 i byś się nie łapała, ale ze względu na wiek >40 lat masz prawo do amnio bez względu na wyliczone ryzyka (mogą być nawet 1:10000 a i tak masz prawo zrobić amnio).hej mam 43lata cukrzyce typ 1 od 25roku życia, w teście pappa trisomia 1:584 i lekarz genetyk kieruje mnie już na amniopunkcje, preeklampsja przed 34tygodniem ciązy 1:39,
nt 1,7mm
bhcg 31,1 iu/l 0,830 mom
Ryzyko preemklampsji masz wysokie i na pewno na to musisz uważać. Bete, pappe masz ok, nt też. Rozumiem, że reszta USG też ok? Kość nosowa, przepływy itd?
Powiem Ci tak, jak nie chcesz amnio, ja bym na Twoim miejscu nie robiła. Ryzyko podbiła Ci cukrzyca i wiek tylko zapewne. Bo USG na pewno nie, krew też nie. Ja bym amnio nie robiła. Ale to Musi być Twoja decyzja. Czy jeśli urodzisz i okaże się, że dzieciaczek będzie miał np zD, to będziesz żałować, że nie zrobiłaś amnio? Musisz sama siebie zapytać i rozważyć z partnerem za i przeciw. No i zawsze możesz skonsultować wyniki jeszcze z innym specjalista.
kasiaa91
Może lekarza zaniepokoiło usg?
hej mam 43lata cukrzyce typ 1 od 25roku życia, w teście pappa trisomia 1:584 i lekarz genetyk kieruje mnie już na amniopunkcje, preeklampsja przed 34tygodniem ciązy 1:39,
nt 1,7mm
bhcg 31,1 iu/l 0,830 mom
dziekuje za wszelkie odpowied
reklama
usg było ok i się cieszyłam wiek ciązy 11w4d a w usg 12w, kość nosowa widoczna i autonomia płodu ok. Właśnie przepływy chyba są słabe, jak to jest oznaczone na badaniach? Brałam acar 75, teraz biorę 150 i od początku ciąży clexane. Miałam poronienie rok temu, niby z badań śliny wyszła trombofilia ale nie potwierdziła się w badaniach krwi. Tak chcemy dziecka bez wzgledu na wyniki badań i dlatego uważam, że bez sensu diagnozować i się stresować. Wolę się skupić na odpowiedniej diecie, żeby nie wystąpiło zatrucie ciążowe.