reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Test PAPPA- USG prenatalne wg FMF a testy typu NIFTY/SANCO

reklama
Absolutnie nie. Przede wszystkim nie zastąpisz USG testem NIPT. USG jest NAJWAZNIEJSZE. No i testy typu nipt nie wszystko badają. Np mozaiki zd nie wyłapią. Tryploidii też nifty nie wyłapie. A USG tak. USG prenatalne jest najważniejsze.

Absolutnie nie. Przede wszystkim nie zastąpisz USG testem NIPT. USG jest NAJWAZNIEJSZE. No i testy typu nipt nie wszystko badają. Np mozaiki zd nie wyłapią. Tryploidii też nifty nie wyłapie. A USG tak. USG prenatalne jest najważniejsze.
USG GENETYCZNE mam w pakiecie ale zlecil mi jakies USG wg FMF. Tylko skutrcznosc Pappa 70% mnie niepokoi, malo w przeciwieństwie do 99% NIPT

USG GENETYCZNE mam w pakiecie ale zlecil mi jakies USG wg FMF. Tylko skutrcznosc Pappa 70% mnie niepokoi, malo w przeciwieństwie do 99% NIPT
Pappy możesz nie robić, jeśli nie chcesz. Możesz zrobić zamiast niej test NIPT. Ale USG i tak musisz zrobić. Po prostu. Nawet jeśli zdecydujesz się na test typu nifty to i tak USG zrobić musisz.
Fmf mówiąc prosto to organizacja, która szkoli w robieniu USG genetycznym, analizowaniu pappy itd. USG genetyczne czasem robią zwykli ginekolodzy - i tego nie polecamy z reguły, bo po prostu nie są odpowiednio przeszkoleni często i mogą się mylić, nie zauważyć czegoś, źle zmierzyć (choć są też dobrzy ginekolodzy bez tego certyfikatu, ale skąd masz to wiedzieć - ten certyfikat mówi Ci, że ten lekarz na pewno jest odpowiednio przeszkolony. I tyle) Jeśli lekarz z certyfikatem fmf robi Ci USG 1 trymestru to właśnie robi Ci USG genetyczne. On po prostu "bardziej się na tym zna" niż zwykły ginekolog.
Lekarzy w Polsce z certyfikatami fmf znajdziesz bez problemu na stronie fmf. Ja w ten sposób szukałam, gdzie zrobić USG. Nie musisz robić za 1000 zł tam, gdzie Ci kazał gienekolog. Pewnie tam kazał i tak drogi, bo sam dostaje z tego procent, że odsyła tam pacjentki. Albo robi jego kolega. Zawsze tak jest 🤣 możesz sama znaleźć lekarza z certyfikatem fmf, zobaczyć gdzie robi USG 1 trymestru i się zapisać

Pappy możesz nie robić, jeśli nie chcesz. Możesz zrobić zamiast niej test NIPT. Ale USG i tak musisz zrobić. Po prostu. Nawet jeśli zdecydujesz się na test typu nifty to i tak USG zrobić musisz.
Fmf mówiąc prosto to organizacja, która szkoli w robieniu USG genetycznym, analizowaniu pappy itd. USG genetyczne czasem robią zwykli ginekolodzy - i tego nie polecamy z reguły, bo po prostu nie są odpowiednio przeszkoleni często i mogą się mylić, nie zauważyć czegoś, źle zmierzyć (choć są też dobrzy ginekolodzy bez tego certyfikatu, ale skąd masz to wiedzieć - ten certyfikat mówi Ci, że ten lekarz na pewno jest odpowiednio przeszkolony. I tyle) Jeśli lekarz z certyfikatem fmf robi Ci USG 1 trymestru to właśnie robi Ci USG genetyczne. On po prostu "bardziej się na tym zna" niż zwykły ginekolog.
Lekarzy w Polsce z certyfikatami fmf znajdziesz bez problemu na stronie fmf. Ja w ten sposób szukałam, gdzie zrobić USG. Nie musisz robić za 1000 zł tam, gdzie Ci kazał gienekolog. Pewnie tam kazał i tak drogi, bo sam dostaje z tego procent, że odsyła tam pacjentki. Albo robi jego kolega. Zawsze tak jest 🤣 możesz sama znaleźć lekarza z certyfikatem fmf, zobaczyć gdzie robi USG 1 trymestru i się zapisać
Dziękuję za wyjaśnienie o co chodzi :) a orientujesz sie moze czy jest mozliwosc wykonania samego testy pappa bez usg ( mam je za darmo w pakiecie w przeciwieństwie do pappa). Jak szukalam to ta usluga jest połączona

reklama
Ja USG i pappe miałam na NFZ. Może warto się dopytać czy możesz je wykonać na NFZ. Ja miałam 1 prenatalne i 2 na NFZ 3 nie robiłam bo mój prowadzący stwierdził, że nie ma takiej potrzeby.

Do góry