reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG ( 3D , 4D, genetyczne)

reklama
to, że nie udowodniono szkodliwości nie znaczy że udowodniono nieszkodliwość, a 3-4 usg w normalnie przebiegającej ciąży zdecydowanie wystarczy:) ja jeszcze nie miałam i jakoś zyje:)

no wiem... ale moj gin to ostatnio sie pozwijal patrzac na mne :D....
on mi pokazuje bijace serduszko a ja w bek :-)!!!

a dzisiaj sie wlasnie pytalam jak to wyglada.... mowil ze nieraz mial ciezaroweczke z "problemami" i USG bylo bardzo zalecane za kazdym razem, a Bobo zdrowe bylo :D...
Nie wiem....
chyba nie dam rady nie poprosic o podglad malego :)... juz teraz jest taki sliczny, zakochalam sie na mase :-D!!!

Ja mam usg na każdej wizycie. Podobnie było w pierwszej ciąży i dziecko urodziło się zdrowe a cała ciąża była bezproblemowa.
Żeby usg było szkodliwe dla dziecka, musiałoby trwać bez przerwy kilka godzin- to zdanie mojego lekarza. Myślę,że żaden lekarz nie robiłby usg na każdej wizycie, gdyby miało to zły wpływ na dziecko.
Poza tym najczęściej spotykam się ze stwierdzeniem,ze wystarczą 3 usg na całe 9 miesięcy od dziewczyn, które chodzą do państwowych przychodni. Jakoś zazwyczaj lekarze przyjmujący prywatnie nie mają takiego problemu. Oczywiście nie jest to reguła , ale u mnie tak było. Raz byłam w zwykłej przychodni i nikt mi na wizycie nie chciał zrobic usg, nawet w gabinecie sprzętu nie było!!!
A ponieważ jedno zdrowe dziecko urodziłam, to wolę mieć usg co miesiąc bo po pierwsze nie mam podstaw aby się usg bać a po drugie lubię widzieć,że maluszek ma się dobrze. Jest to wazne zwłaszcza wtedy jak jeszcze nie czuć ruchów dziecka i tak naprawdę nie wiadomo czy wszystko gra.
Moja koleżanka miała pierwsze usg w 12 tygodniu i tylko dlatego,że bardzo bolał ją brzuch. Niestety dziecko nie żyło od 9 tygodnia i mało brakowało,żeby dziewczyna się wykończyła.
W tej kwestii ilu jest lekarzy, tyle opinii.
Ja chcę mieć usg na każdej wizycie i zdania nie zmienię.Jestem przez to spokojniejsza.

LOREE i tu cie popieram :)....
tez uwielbiam widzieć ze wszystko ok z moim Malcem, zwłaszcza ze , tak jak napisałaś, nie czuje jeszcze ruchów Małego :)!!!

A jeżeli jeszcze nie mogę sie rozkoszować uczuciem baraszkującego Bobo w brzusiu to chce chociaz na nie popatrzec.... :-)!!!

NIE WIEM CZY TO NORMALNE ALE POMIMO ZE NIE WIEM JAK DOKLADNIE WYGLADA TO ZAKOCHALAM SIE W NIM, :-)!!!
DLA MNIE JEST NAJPIEKNIEJSZYM MALCEM JUZ TERAZ :-D!

Mój mąż wsćiekał się że mam często usg bo nasłuchał się że to barzo szkodiwe, i kiedyś jak byliśmy razem zapyrtał wprost lekarza o usg, lekarz powiedział że dzisiejszy sprzęt Niejest szkoliwy.
Szkodliwe mogłoby być wykonywanie wielogodzinnych badań na wczesnych ciążach przy użyciu bardzo starych sprzętów.
Dlatego dziewczyny nie martwcie się i poglądajcie maluszków ciesząc się przy tym.

reklama
Teraz dopiero 2 usg mam na 22 padziernika:) Każdy ma tyle razy, ile wymaga sprawdzenie stanu dzidziusia :)

wiesz, ja tam kocham na mego Bobo patrzec :)...
wiec i teraz 27.09 nie omieszkam zajrzeć jak tam u niego... a to bedzie juz trzecie USG :)! i zdjatko tyz dostane :).... takie na pamiatke :),,, w ramke kolejne oprawie :D!!!

Do góry