reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy

samotna mama

Fanka BB :)
Miasto
Oświęcim
Dziewczyny, może Wy bedzieciecie wiedziały czy pracodawca może odmówic urlopu wychowaczego. Jetem mamą 2 letniego synka i chciałabym teraz wziąść urlop wychowaczy a prezes mi powiedział że za późno :szok: ! Pełny staż pracy mam 8 lat a u niego 5.

reklama
Z tego co ja sie orientowalam gdy szlam na wychowawczy to od razu po macierzynskim musza pozwolic na wychowawczy. A z tego co widze Ty po macierzynskim poszlas do pracy tak? Ogolnie masz do wykorzystania 3 lata macierzynskiego. Mozesz go wziac w 4 ratach ale max. do wieku dziecka 4 lata nie dluzej. Wychowawczy Ci przysluguje tylko poczatek jego chyba musisz polubownie niestety ustalic z pacodawca, tzn nie mozesz wziac "od jutra" obowiazuje Cie chyba miesieczny termin zgloszenia urlopy....
Poszukaj na niecie jest duzo stron ktore tlumacza paragrafy prawne...
Szybko znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie :)

wcale nie jest za późno, możesz wziąć urlop wychowawczy, tylko musisz, tak jak pisała secasia, z co najmniej 2 -tygodniowym wyprzedzeniem złożyć wniosek

A nie wiecie może jak to jest jak byłabym jeszcze na wychowawczym i zaszłabym w ciąże ,co wtedy czy płacone jest chorobowe czy dalej wychowawczy .Koleżanka mówiła mi że płacą chorobowe,a wychowawczy wybiera się póżniej, ale jak jest wtedy naliczane te chorobowe ,takie jak ostatnio z pierwszym dzieckiem

może ktos mnie oświeci ,kto był lub jest w takiej sytuacje

Noelia niestety z tego co ja sie orientuję - właśnie miałam taki przypadek, że będąc na wychowawczym zaszłam w drugą ciąże i nie należło mi się chorobowe, bo nie pracowałam, a siedziałam z dzieckiem w domu właśnie na wychowawczym.
Jeśli byś np. planowała zajść w ciąże to mogłabyś wrócić do pracy (nikomu oczywiście nie zdradzając swoich zamiarów) i po np. 2-3 miesiącach okazać w pracy zaświadczenie, że jesteś w ciąży i zwolnienie - wtedy chorobowe Ci się należy.
Ale radziłabym rozważyć czy to Ci się opłaci - jakie masz stosunki w pracy i czy wiążesz z tą pracą swą przyszłość, bo raczej kierownictwo nie będzie zadowolone z tekiego obrotu sprawy.
Jak na wychowawczym urodzisz dziecko, to po narodzinach będziesz na macieżyńskim ale niestety 2 tygodnie króce niż jakbyś rodziła "pracując" a potem znów możęsz przejść na wychowawczy.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś, bo trochę mi się zagmatwało :-) .

Faktycznie jest tak jak pisze Megi80 bo sie tez juz o to dowiadywalam :-D
Na wychowawczym nie przysluguje zadne chorobowe, tylko potem macierzynski... Mnie interesowalo jak nalicza mi macierzynski bo przed porodem pracowalam w dwoch pracach, jednej mam umowe na czas nieokreslony i dalej tam jestem zatrudniona a siedze na wychowawczym a w drugiej umowe mialam ze wzgledu na ciaze przedluzona tylko to konca macierzynskiego czyli teraz zatrudniona jestem tylko w jedenj pracy. Ale gdybym teraz na wychowawczym zaszla w ciaze i urodzila to przysluguje mi macierzynski z obu prac.... Bo nalicza sie z ostatnich 6 miesiecy jakie pracowalam czy wypada to przed porodem a wtedy mialam dwie roboty :-D
Niby nic takiego ale warto wiedziec :-D kazda kasa sie liczy.....

Dzięki wielkie za odpowiedz. Ja złozyłam podanie o wychowawczy od stycznia 2007 roku więc wyprzedzenie chyba ma. Muszę iść chyba do naszego radcy prawnego mam nadzieje że powie mi prawdę a nie tak jak szefowi wygodnie. Do "napisania":-D

reklama
Do góry