reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

No i nie zapominajcie o ojcierzyńskim w tym roku tydzień a w przyszłym 2 tygodnie, tatuś ma 12 m-cy czasu na jego wybranie, więc jak się zdecyduje w styczniu 2012 to weźmie 2 tygodnie. Do tego jeszcze dochodzi pełnopłatna opieka nad żoną po porodzie (jakieś niecałe 2 tygodnie - dostaje się ze szpitala) no i urlop okolicznościowy!

jesteś pewna czy to tak jest z tym tacierzyńskim ze jeśli wezmie w styczniu 2012 to bedzie miał 2 tyg? a nie decyduje o tym data urodzenia dziecka? bo my z męzem tez sie zastanawiamy jaka jest interpretacja

reklama
jesteś pewna czy to tak jest z tym tacierzyńskim ze jeśli wezmie w styczniu 2012 to bedzie miał 2 tyg? a nie decyduje o tym data urodzenia dziecka? bo my z męzem tez sie zastanawiamy jaka jest interpretacja

Pytałam na forum eksperckim BB panią prawnik, bo też nie byłam pewna i od stycznia 2012 tata może wziąć 2 tygodnie do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy, więc nasi tatusiowie się załapują :)

a to szpital wypisuje tą opiekę? i ona jest pełnopłatna?

Opiekę na członka rodziny może wypisać lekarz przy wypisie, lekarz prowadzący ciążę albo lekarz podstawowej opieki zdrowotnej. Nie wiem dokładnie jak jest z odpłatnością - wydawało mi się, że 80% jak wszystkie normalne zwolnienia. Nie sprawdzałam tego, bo firma mojego męża i tak płaci im 100% zawsze za pierwszy miesiąc zwolnienia.

[edit] na stronie ZUS-u znalazłam informację o 80% http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433#top

Ostatnia edycja:
Opieka jest płatna 80 % ale nie koniecznie muszą ją wypisać. My mieliśmy duży problem z otrzymaniem opieki na mnie jak byłam po CC. W szpitalu u nas nie wypisują bo opieka jest niby na chorą a przy wyjściu ze szpitala kobieta musi być zdrowa. My musieliśmy poczekać jakieś 2-3 dni i dopiero lekarz mógł wypisać opiekę na mnie jako na chorą.

Co do ojcowskiego to można wziąć dopiero w 2012. Mój synek urodził się w lipcu 2009 a ojcowski był od 2010 i mąż mógł wziąć mimo, że dziecko się urodziło w poprzednim roku.

Karolina masz rację, to jest 80% i nazywa się zasiłek opiekuńczy, zmyliło mnie to, że jak synek się urodził, to w edukacji mieliśmy płacone jeszcze 100%.
Od 2010 r. nowym uprawnieniem jest urlop ojcowski. To dodatkowe uprawnienie wyłącznie dla ojca dziecka i nie jest zależne od urlopu macierzyńskiego mamy. Urlop ojcowski w latach 2010-2011 to zaledwie 1 tydzień (w kolejnych latach będzie wynosić 2 tygodnie). Przysługuje on do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Korzystanie z urlopu ojcowskiego jest dobrowolne, natomiast pracodawca ma obowiązek go udzielić.

Dokladnie tak jak pisze Ewitka jest bo ostatnio klocilam sie z bratem ktory mi wmawial ze teraz juz jest dwa tygodnie, no i sie wzielam za czytanie i znalazlam :D ale moj maz bedzie mogl miec dwa tygodnie jak wybierze tacierzynski dopiero w 2012, ale chyba to nastapi wczesniej, bo o tacierzynski nalezy wnioskowa tydzien przed, a u mojego meza maja grafiki kwartalne a urlopy planowane na rok do przodu, no i jak bedzie potrzeba to wezmiemy, ad zasilku to tez slyszalam, lekarz sam mi proponowal ze moze maz przyjsc i on wypisze - w szpitalach nie chca, ale te 80% mnie odstrasza troszke, w sumie moj maz zaplanowal urlop na polowe lutego, mam nadzieje ze nei przenosze bo bedzie jak u moich kolezanek ze maz siedzial z nimi tydzien w domu, a tylko tydzien z mala no i musial wrocic do pracy...

ja jestem zielona w tym temacie,,.. szkoda ze tatus student nie moze liczyc na ten tacierzynski

a poza tym to Polska w ogole nie dba o młode rodziny.. masakra..
To nie jest kraj dla młodych rodziców - Wiadomości - Polska Lokalna w Interia.pl - Wiadomości, informacje lokalne : Warszawa, Kraków, Poznań
najgorzej w całej europie.

Wcześniej nie bylo człowieka czy urzędnika którego sie nie spytałam o to czy cos mi sie w ciazy należy jak jestem urzędzie pracy na bezrobotnym i wszędzie mi mowili ze nic..
a tu nagle wczoraj babka mi gada ze jeśli dziecko urodzi sie w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do zasiłku (a mi sie kończy 9-go lutego) to mi ten zasiłek przedłużą na macierzyński :-D ..a ja sie na pewno zmieszczę bo wstępny termin mam na 18ego.
CHOCIAŻ tu sie zlitowali ! ..właściwie dla nas to bardzo dużo,
bo gdyby nie nasze oszczędności to żyjemy tylko z mężowego stypendium..
no ale ja jestem zawsze dobrej myśli i czuje ze damy rade ze wszystkim.

reklama
Dziewczyny mam pytanko jak to jest teraz z tym zaświadczeniem od lekarza, jest potrzebne do tego becikowego, bo trzeba by było chyba na ostatniej wizycie wziąć?

"Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r."

źródło:Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

Do góry