reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

No i nie zapominajcie o ojcierzyńskim w tym roku tydzień a w przyszłym 2 tygodnie, tatuś ma 12 m-cy czasu na jego wybranie, więc jak się zdecyduje w styczniu 2012 to weźmie 2 tygodnie. Do tego jeszcze dochodzi pełnopłatna opieka nad żoną po porodzie (jakieś niecałe 2 tygodnie - dostaje się ze szpitala) no i urlop okolicznościowy!

jesteś pewna czy to tak jest z tym tacierzyńskim ze jeśli wezmie w styczniu 2012 to bedzie miał 2 tyg? a nie decyduje o tym data urodzenia dziecka? bo my z męzem tez sie zastanawiamy jaka jest interpretacja

reklama
jesteś pewna czy to tak jest z tym tacierzyńskim ze jeśli wezmie w styczniu 2012 to bedzie miał 2 tyg? a nie decyduje o tym data urodzenia dziecka? bo my z męzem tez sie zastanawiamy jaka jest interpretacja

Pytałam na forum eksperckim BB panią prawnik, bo też nie byłam pewna i od stycznia 2012 tata może wziąć 2 tygodnie do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy, więc nasi tatusiowie się załapują :)

a to szpital wypisuje tą opiekę? i ona jest pełnopłatna?

Opiekę na członka rodziny może wypisać lekarz przy wypisie, lekarz prowadzący ciążę albo lekarz podstawowej opieki zdrowotnej. Nie wiem dokładnie jak jest z odpłatnością - wydawało mi się, że 80% jak wszystkie normalne zwolnienia. Nie sprawdzałam tego, bo firma mojego męża i tak płaci im 100% zawsze za pierwszy miesiąc zwolnienia.

[edit] na stronie ZUS-u znalazłam informację o 80% http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433#top

Ostatnia edycja:
Opieka jest płatna 80 % ale nie koniecznie muszą ją wypisać. My mieliśmy duży problem z otrzymaniem opieki na mnie jak byłam po CC. W szpitalu u nas nie wypisują bo opieka jest niby na chorą a przy wyjściu ze szpitala kobieta musi być zdrowa. My musieliśmy poczekać jakieś 2-3 dni i dopiero lekarz mógł wypisać opiekę na mnie jako na chorą.

Co do ojcowskiego to można wziąć dopiero w 2012. Mój synek urodził się w lipcu 2009 a ojcowski był od 2010 i mąż mógł wziąć mimo, że dziecko się urodziło w poprzednim roku.

Karolina masz rację, to jest 80% i nazywa się zasiłek opiekuńczy, zmyliło mnie to, że jak synek się urodził, to w edukacji mieliśmy płacone jeszcze 100%.
Od 2010 r. nowym uprawnieniem jest urlop ojcowski. To dodatkowe uprawnienie wyłącznie dla ojca dziecka i nie jest zależne od urlopu macierzyńskiego mamy. Urlop ojcowski w latach 2010-2011 to zaledwie 1 tydzień (w kolejnych latach będzie wynosić 2 tygodnie). Przysługuje on do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Korzystanie z urlopu ojcowskiego jest dobrowolne, natomiast pracodawca ma obowiązek go udzielić.

Dokladnie tak jak pisze Ewitka jest bo ostatnio klocilam sie z bratem ktory mi wmawial ze teraz juz jest dwa tygodnie, no i sie wzielam za czytanie i znalazlam :D ale moj maz bedzie mogl miec dwa tygodnie jak wybierze tacierzynski dopiero w 2012, ale chyba to nastapi wczesniej, bo o tacierzynski nalezy wnioskowa tydzien przed, a u mojego meza maja grafiki kwartalne a urlopy planowane na rok do przodu, no i jak bedzie potrzeba to wezmiemy, ad zasilku to tez slyszalam, lekarz sam mi proponowal ze moze maz przyjsc i on wypisze - w szpitalach nie chca, ale te 80% mnie odstrasza troszke, w sumie moj maz zaplanowal urlop na polowe lutego, mam nadzieje ze nei przenosze bo bedzie jak u moich kolezanek ze maz siedzial z nimi tydzien w domu, a tylko tydzien z mala no i musial wrocic do pracy...

ja jestem zielona w tym temacie,,.. szkoda ze tatus student nie moze liczyc na ten tacierzynski

a poza tym to Polska w ogole nie dba o młode rodziny.. masakra..
To nie jest kraj dla młodych rodziców - Wiadomości - Polska Lokalna w Interia.pl - Wiadomości, informacje lokalne : Warszawa, Kraków, Poznań
najgorzej w całej europie.

Wcześniej nie bylo człowieka czy urzędnika którego sie nie spytałam o to czy cos mi sie w ciazy należy jak jestem urzędzie pracy na bezrobotnym i wszędzie mi mowili ze nic..
a tu nagle wczoraj babka mi gada ze jeśli dziecko urodzi sie w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do zasiłku (a mi sie kończy 9-go lutego) to mi ten zasiłek przedłużą na macierzyński :-D ..a ja sie na pewno zmieszczę bo wstępny termin mam na 18ego.
CHOCIAŻ tu sie zlitowali ! ..właściwie dla nas to bardzo dużo,
bo gdyby nie nasze oszczędności to żyjemy tylko z mężowego stypendium..
no ale ja jestem zawsze dobrej myśli i czuje ze damy rade ze wszystkim.

reklama
Dziewczyny mam pytanko jak to jest teraz z tym zaświadczeniem od lekarza, jest potrzebne do tego becikowego, bo trzeba by było chyba na ostatniej wizycie wziąć?

"Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r."

źródło:Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

Do góry