reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

U nas tez oddają karty ciąży.
A viki już wczesniej w innym wątku podała linka, który pomoże przy becikowym Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

Bez sensu ta nasza biurokracja. Przecież urodzenia dzieci są zgłaszane przez szpital do USC. Na tej podstawie powinni już sami nadawać pesel i wypłacać becikowe a rodzic przy jednej wizycie w urzędzie odbierałby wszystko. Ale nie u nas trzeba się nalatać i nawypisywać.
Chyba szybciej takie sprawy wypłacania kasy załatwia PZU. A potrzeba tylko aktu urodzenia i jakiś wniosek z tego co mi mówiła kadrowa.

reklama
my na etapie załatwiania formalności

wiadomo najpierw w pracy - trzeba oddać takie zaświadczenie do urlopu macierzyńskiego, które dostaje się w szpitalu , a potem jak juz sie załatwi to akt urodzenia - na pewno potrzebny do wypłaty z ubezpieczenia

kolejny krok urząd stanu cywilnego, gdzie trzeba dziecko zarejestrować - właściwy dla tej miejscowości, gdzie dziecko się urodziło, a nie gdzie będzie mieszkać

wysłałam męża z moim dowodem (i jego oczywiście) i aktem małżeństwa - nie musicie się martwić, jak macie zamiar imię zmienić albo zrobic jakię poprawki - na rejestracje jest 14 dni liczone od dnia narodzin

od ręki dostaje sie 3 odpisy aktu urodzenia - zwolnione z opłat skarbowych - po 3-4 tygodniach mamy się udac po odbiór peselu do właściwego nam urzędu ewidencji ludności - nie wiem tylko jak to jest z meldunkiem- czy to jest z automatu - ale mąż twierdzi , że tak - zresztą upewnię się przy odbiorze peselu

no a dalej becikowe - ale to przed nami , więc będę informowac po fakcie , żeby bzdur nie pisać

na pewno trzeba złożyc wniosek do właściwego urzędu gminy - tam gdzie wypłaca się świadczednia rodzinne w terminie 12 m-cy

wspomne jescze o mozliwościach wolnego dla tatusia:
2 dni urlopu okolicznościowego
14 dni opiekuńczego - dni kalendarzowych - nalezy upomnieć się przy wypisie ze szpitala, a jeśli będa robic problem mozna potem podejść do lekarza rodzinnego lub prowadzącego ginekologa - najlepiej niech idzie sam tatus, bo znam sytuacje gdzie poszli oboje i lekarz skomentował , że skoro mamusia ma się dobrze to po co tacie opiekuńcze na mamę:tak: ..no i ewentualnie zaległy jakis urlopik- tym sposobem mój będzie miesiąc w domku

Ostatnia edycja:
Urlop opiekuńczy jest płatny? Czy można jakiś "zasiłek" czy cuś.. dostać?

masz na mysli urlop okolicznościowy czy te opiekę?

bo urlop wg zasad jakie obowiazują dla urlopów

a opieka 14 dni przysługuje w roku na chorego członka rodzinnego i płatna jest chyba tak jak kazde chorobowe czyli 80%

Ostatnia edycja:
A u mnie niestety Mąż nie załapie się na opiekuńczy bo teraz pracuje na umowę zlecenie i nie ma płaconej składki chorobowej... Trochę mi szkoda, bo przecież mógłby sobie płacić ale nikt nam o tym nie powiedział jak zaczynał nową pracę więc przepadło... Na szczęście od lutego ma mieć już umowę o pracę więc na tacierzyński przynajmniej się załapie. Ale prócz tego to będzie musiał wykorzystać normalny urlop...

dzięki vikiigus:) powiem to swojemu meżulkowi, bo chciał być przez luty ze mną po porodzie, a tatusiowy to tylko tydzień..:(
z resztą trafiłyśmy:.. od 2012 tatusiowe już ma mieć 2 tyg, i 2 tys. becikowego.
zapytamy się w szpitalu o opiekuńcze. A jak nie to internista?..

Te zaświadczenia do lekarza jest zawieszone do końca tego roku,także nie trzeba go mieć,tak bynajmiej z tego zrozumiałam:Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

Te zaświadczenia do lekarza jest zawieszone do końca tego roku,także nie trzeba go mieć,tak bynajmiej z tego zrozumiałam:Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

A u nas i tak wymagają zaświadczenia tylko nie że od 10 tyg tylko ze się w ogóle było - to bezprawie ale nikt z tym narazie nic nie robi :(

dzięki vikiigus:) powiem to swojemu meżulkowi, bo chciał być przez luty ze mną po porodzie, a tatusiowy to tylko tydzień..:(
z resztą trafiłyśmy:.. od 2012 tatusiowe już ma mieć 2 tyg, i 2 tys. becikowego.
zapytamy się w szpitalu o opiekuńcze. A jak nie to internista?..

albo twój prowadzący ginekolog- ale jak pisała radzę tatusia samego wysłać , bo jak trafi na dziwaka to nie da zwolnienia bo powie ze mamusia sprawna:-)

reklama
Do góry