reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

U nas tez oddają karty ciąży.
A viki już wczesniej w innym wątku podała linka, który pomoże przy becikowym Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

Bez sensu ta nasza biurokracja. Przecież urodzenia dzieci są zgłaszane przez szpital do USC. Na tej podstawie powinni już sami nadawać pesel i wypłacać becikowe a rodzic przy jednej wizycie w urzędzie odbierałby wszystko. Ale nie u nas trzeba się nalatać i nawypisywać.
Chyba szybciej takie sprawy wypłacania kasy załatwia PZU. A potrzeba tylko aktu urodzenia i jakiś wniosek z tego co mi mówiła kadrowa.

reklama
my na etapie załatwiania formalności

wiadomo najpierw w pracy - trzeba oddać takie zaświadczenie do urlopu macierzyńskiego, które dostaje się w szpitalu , a potem jak juz sie załatwi to akt urodzenia - na pewno potrzebny do wypłaty z ubezpieczenia

kolejny krok urząd stanu cywilnego, gdzie trzeba dziecko zarejestrować - właściwy dla tej miejscowości, gdzie dziecko się urodziło, a nie gdzie będzie mieszkać

wysłałam męża z moim dowodem (i jego oczywiście) i aktem małżeństwa - nie musicie się martwić, jak macie zamiar imię zmienić albo zrobic jakię poprawki - na rejestracje jest 14 dni liczone od dnia narodzin

od ręki dostaje sie 3 odpisy aktu urodzenia - zwolnione z opłat skarbowych - po 3-4 tygodniach mamy się udac po odbiór peselu do właściwego nam urzędu ewidencji ludności - nie wiem tylko jak to jest z meldunkiem- czy to jest z automatu - ale mąż twierdzi , że tak - zresztą upewnię się przy odbiorze peselu

no a dalej becikowe - ale to przed nami , więc będę informowac po fakcie , żeby bzdur nie pisać

na pewno trzeba złożyc wniosek do właściwego urzędu gminy - tam gdzie wypłaca się świadczednia rodzinne w terminie 12 m-cy

wspomne jescze o mozliwościach wolnego dla tatusia:
2 dni urlopu okolicznościowego
14 dni opiekuńczego - dni kalendarzowych - nalezy upomnieć się przy wypisie ze szpitala, a jeśli będa robic problem mozna potem podejść do lekarza rodzinnego lub prowadzącego ginekologa - najlepiej niech idzie sam tatus, bo znam sytuacje gdzie poszli oboje i lekarz skomentował , że skoro mamusia ma się dobrze to po co tacie opiekuńcze na mamę:tak: ..no i ewentualnie zaległy jakis urlopik- tym sposobem mój będzie miesiąc w domku

Ostatnia edycja:
Urlop opiekuńczy jest płatny? Czy można jakiś "zasiłek" czy cuś.. dostać?

masz na mysli urlop okolicznościowy czy te opiekę?

bo urlop wg zasad jakie obowiazują dla urlopów

a opieka 14 dni przysługuje w roku na chorego członka rodzinnego i płatna jest chyba tak jak kazde chorobowe czyli 80%

Ostatnia edycja:
A u mnie niestety Mąż nie załapie się na opiekuńczy bo teraz pracuje na umowę zlecenie i nie ma płaconej składki chorobowej... Trochę mi szkoda, bo przecież mógłby sobie płacić ale nikt nam o tym nie powiedział jak zaczynał nową pracę więc przepadło... Na szczęście od lutego ma mieć już umowę o pracę więc na tacierzyński przynajmniej się załapie. Ale prócz tego to będzie musiał wykorzystać normalny urlop...

dzięki vikiigus:) powiem to swojemu meżulkowi, bo chciał być przez luty ze mną po porodzie, a tatusiowy to tylko tydzień..:(
z resztą trafiłyśmy:.. od 2012 tatusiowe już ma mieć 2 tyg, i 2 tys. becikowego.
zapytamy się w szpitalu o opiekuńcze. A jak nie to internista?..

Te zaświadczenia do lekarza jest zawieszone do końca tego roku,także nie trzeba go mieć,tak bynajmiej z tego zrozumiałam:Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

Te zaświadczenia do lekarza jest zawieszone do końca tego roku,także nie trzeba go mieć,tak bynajmiej z tego zrozumiałam:Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

A u nas i tak wymagają zaświadczenia tylko nie że od 10 tyg tylko ze się w ogóle było - to bezprawie ale nikt z tym narazie nic nie robi :(

dzięki vikiigus:) powiem to swojemu meżulkowi, bo chciał być przez luty ze mną po porodzie, a tatusiowy to tylko tydzień..:(
z resztą trafiłyśmy:.. od 2012 tatusiowe już ma mieć 2 tyg, i 2 tys. becikowego.
zapytamy się w szpitalu o opiekuńcze. A jak nie to internista?..

albo twój prowadzący ginekolog- ale jak pisała radzę tatusia samego wysłać , bo jak trafi na dziwaka to nie da zwolnienia bo powie ze mamusia sprawna:-)

reklama
Do góry