reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

reklama
to chyba zależy od miejscowości, w jednych pewnie żądają, w innych nie, ja będę wysyłać męża po porodzie w sprawach urzędowych, niech tez ma wkład w narodziny dziecka :))

Zaświadczenie od lekarza do becikowego jest teraz też potrzebne, ale stwierdzające przynajmniej jedną wizytę odbytą w ciąży.

Z drugiej strony moim zdaniem powinna wystarczyć karta ciąży, przecież jest tam pieczątka lekarza.

Neta a tak dokładnie to ja nie wiem, chyba tam gdzie będziesz dziecko rejestrować?

GosiaLew, kartę ciąży zabiorą ci w szpitalu, więc chyba lepiej załatwić sobie takie zaświadczenie przed porodem, żeby szybko dostać pieniążki. Pamiętam, że poprzednio już po 2 tygodniach po porodzie pieniążki były na koncie, a pierwsza wizyta u gina jest dopiero po skończonym połogu czyli 6 tygodni.

Ewitka no o tej karcie ciąży to nie wiedziałam, ze zabierają w szpitalu. A jeśli chodzi o wizyty po porodzie to wiem, że po połogu dopiero się idzie. A mój lekarz jest teraz na urlopie i wraca 18 lutego wiec wątpię czy się z nim zobaczę przed porodem a teraz idę do innge gina na kontrolę.

A jeszcze to chyba też zależy od miejsca zamieszkania i urzędu, ale czy żeby dostać becikowe to dziecko nie musi mieć przyznanego peselu?

Gosia chyba musi, bo jest we wniosku, ale mąż to jakoś załatwiał przy okazji rejestracji dziecka w urzędzie, to był ten sam budynek albo niedaleko. Jak wyślesz męża to na pewno wszystkiego się dowie, a zresztą pewnie Viki albo inna lutówka zdąży opowiedzieć jak wyglądają poszczególne kroki. Co do zaswiadczenia, dowiedziałam sie, do końca 2011 wymagane jest zaświadczenie o co najmniej jednej wizycie u gina i może go wystawić nawet połozna, więc ten zastępczy lekarz spokojnie ci wystawi, tylko najlepiej ściągniej sobie jakiś wzór, zeby nie zawracać bardzo głowy lekarzowi np taki http://www.money.pl/u/file.php?id=11094 (tu jest akurat ten pełny) a tu formularz i informacje, co trzeba załatwić Wzory Pism &#183 Ulga podatkowa &#183 Becikowe
Ja mam zamiar powypełniać sama całość na podstawie karty ciąży i dać tylko do podbicia i podpisu, lekarze to lenie, więc powinno im to pasować, a jak nie to na wszelki wypadek można mieć drugi egzemplarz pusty.

GosiaLew, kartę ciąży zabiorą ci w szpitalu, więc chyba lepiej załatwić sobie takie zaświadczenie przed porodem, żeby szybko dostać pieniążki. Pamiętam, że poprzednio już po 2 tygodniach po porodzie pieniążki były na koncie, a pierwsza wizyta u gina jest dopiero po skończonym połogu czyli 6 tygodni.

to musieli zapomnieć Ci oddać bo oddają kartę ciąży, ja mam z pierwszej ciąż na pamiątkę i tak sobie porównuję czasem...moje kolezanki też mają swoje karty...
Jak wam nie oddadzą przy wypisie to trzeba się upomnieć.

W moim szpitalu nie oddają karty ciąży, bo to dla nich dokumentacja medyczna przebiegu ciąży... Dlatego ja swoją kseruję :-)

reklama
Do góry