reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

reklama
to chyba zależy od miejscowości, w jednych pewnie żądają, w innych nie, ja będę wysyłać męża po porodzie w sprawach urzędowych, niech tez ma wkład w narodziny dziecka :))

Zaświadczenie od lekarza do becikowego jest teraz też potrzebne, ale stwierdzające przynajmniej jedną wizytę odbytą w ciąży.

Z drugiej strony moim zdaniem powinna wystarczyć karta ciąży, przecież jest tam pieczątka lekarza.

Neta a tak dokładnie to ja nie wiem, chyba tam gdzie będziesz dziecko rejestrować?

GosiaLew, kartę ciąży zabiorą ci w szpitalu, więc chyba lepiej załatwić sobie takie zaświadczenie przed porodem, żeby szybko dostać pieniążki. Pamiętam, że poprzednio już po 2 tygodniach po porodzie pieniążki były na koncie, a pierwsza wizyta u gina jest dopiero po skończonym połogu czyli 6 tygodni.

Ewitka no o tej karcie ciąży to nie wiedziałam, ze zabierają w szpitalu. A jeśli chodzi o wizyty po porodzie to wiem, że po połogu dopiero się idzie. A mój lekarz jest teraz na urlopie i wraca 18 lutego wiec wątpię czy się z nim zobaczę przed porodem a teraz idę do innge gina na kontrolę.

A jeszcze to chyba też zależy od miejsca zamieszkania i urzędu, ale czy żeby dostać becikowe to dziecko nie musi mieć przyznanego peselu?

Gosia chyba musi, bo jest we wniosku, ale mąż to jakoś załatwiał przy okazji rejestracji dziecka w urzędzie, to był ten sam budynek albo niedaleko. Jak wyślesz męża to na pewno wszystkiego się dowie, a zresztą pewnie Viki albo inna lutówka zdąży opowiedzieć jak wyglądają poszczególne kroki. Co do zaswiadczenia, dowiedziałam sie, do końca 2011 wymagane jest zaświadczenie o co najmniej jednej wizycie u gina i może go wystawić nawet połozna, więc ten zastępczy lekarz spokojnie ci wystawi, tylko najlepiej ściągniej sobie jakiś wzór, zeby nie zawracać bardzo głowy lekarzowi np taki http://www.money.pl/u/file.php?id=11094 (tu jest akurat ten pełny) a tu formularz i informacje, co trzeba załatwić Wzory Pism &#183 Ulga podatkowa &#183 Becikowe
Ja mam zamiar powypełniać sama całość na podstawie karty ciąży i dać tylko do podbicia i podpisu, lekarze to lenie, więc powinno im to pasować, a jak nie to na wszelki wypadek można mieć drugi egzemplarz pusty.

GosiaLew, kartę ciąży zabiorą ci w szpitalu, więc chyba lepiej załatwić sobie takie zaświadczenie przed porodem, żeby szybko dostać pieniążki. Pamiętam, że poprzednio już po 2 tygodniach po porodzie pieniążki były na koncie, a pierwsza wizyta u gina jest dopiero po skończonym połogu czyli 6 tygodni.

to musieli zapomnieć Ci oddać bo oddają kartę ciąży, ja mam z pierwszej ciąż na pamiątkę i tak sobie porównuję czasem...moje kolezanki też mają swoje karty...
Jak wam nie oddadzą przy wypisie to trzeba się upomnieć.

W moim szpitalu nie oddają karty ciąży, bo to dla nich dokumentacja medyczna przebiegu ciąży... Dlatego ja swoją kseruję :-)

reklama
Do góry