reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Uprawnienia i sprawy urzędowe lutowych mam

reklama
dziewczyny, a ile wynosi urlop macierzyński przy urodzeniu 1 dziecka w 2011 roku? W 2009 roku miałam 20 tygodni + 2 tygodnie dodatkowego, a teraz coś się zmieniło?

Ewuśka, ja w poprzedniej ciąży tak miałam naliczone 80% (najlepsze było to, że zawaliła dziewczyna, która wróciła z wychowawczego), więc teraz zapobiegawczo do L4 od lekarza rodzinnego przykleiłam karteczkę z dużymi literami CiĄŻA, może teraz zauważą :-D
A ja od stycznia ubezpieczyłam się w pracy w PZU, zawsze jak jestem w ciąży, to zmieniają stawki i znoszą okres karencji, zawsze jakiś grosz na dziecko się przyda.

mi tak policzyła za pierwszy miesiąc - a jak zwróciłam uwage to nie wiedział o co chodzi:tak:

a w pzu tez sie ubezpieczylismy- bo karencji był tylko 1 miesiąc - tak więc wpadnie 1400zł...a moze któras wie jak to jest - jak "zgarnę" ubezpieczenie to mimo tego jest jakis ores przez który powinnam płacić składki?

W 2011nadal 2 dodatkowe tygodnie. Dopiero z 2012 będą 4.
....niestety... Mogli chociaż w tym roku dać 3 tygodnie, zeby było sprawiedliwie, a nie taki skok.

Viki co do ubezpieczenia, to po urodzenia synka (placiłam skladki od stycznia do maja) wraz z odbiorem pieniążków mąż od razu zrezygnował z ubezpieczenia. Teraz placimy również od stycznia, ciekawe czy w lutym dadzą nam zrezygnowć :-)
Namawialiśmy kolegę, żeby się ubezpieczył (zona miała termin na 25 grudnia), ale ten stwierdził, że nie zalapie się na styczeń, a tu pech - urodziła 5 stycznia i teraz pluje sobie w brodę, że mu 2tys przeszły koło nosa (jakby ubezpieczył oboje).

Ostatnia edycja:
mi tak policzyła za pierwszy miesiąc - a jak zwróciłam uwage to nie wiedział o co chodzi:tak:

a w pzu tez sie ubezpieczylismy- bo karencji był tylko 1 miesiąc - tak więc wpadnie 1400zł...a moze któras wie jak to jest - jak "zgarnę" ubezpieczenie to mimo tego jest jakis ores przez który powinnam płacić składki?

My z mężem mamy bardzo fajne ubezpieczenie grupowe w pracy-w czerwcu można zwiększyć maksymalnie stawkę i nie ma karencji. A dostaniemy po 3 tysiące :-) Ostatnio zmniejszyliśmy składkę po miesiącu od wypłaty ubezpieczenia, więc myślę, ze nie będziesz miała z tym problemów.

No i nie zapominajcie o ojcierzyńskim w tym roku tydzień a w przyszłym 2 tygodnie, tatuś ma 12 m-cy czasu na jego wybranie, więc jak się zdecyduje w styczniu 2012 to weźmie 2 tygodnie. Do tego jeszcze dochodzi pełnopłatna opieka nad żoną po porodzie (jakieś niecałe 2 tygodnie - dostaje się ze szpitala) no i urlop okolicznościowy!

reklama
No i nie zapominajcie o ojcierzyńskim w tym roku tydzień a w przyszłym 2 tygodnie, tatuś ma 12 m-cy czasu na jego wybranie, więc jak się zdecyduje w styczniu 2012 to weźmie 2 tygodnie. Do tego jeszcze dochodzi pełnopłatna opieka nad żoną po porodzie (jakieś niecałe 2 tygodnie - dostaje się ze szpitala) no i urlop okolicznościowy!

Opieki można wziąć 14 dni, ale trzeba się z reguły dopomnieć przy wypisie, bo nie zawsze o tym mówią :)

Do góry