reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa o pracę na czas określony a ciąża

Witam.
Jestem aktualnie na zwolnieniu lekarskim.
Chodzi o to że w pracy mam umowę o pracę na czas określony i dokładnie jest ona do 30 grudnia, gdzie termin porodu mam na 6 grudnia. I czy jak już dzidzia będzie na świecie i skończy mi się umowa pracodawca może mi już jej nie przedłużyc? Jak to wygląda? Może któraś była w podobnej sytuacji?
Pozdrawiam

reklama
Rozwiązanie
A dlaczego po prostu nie zapytasz pracodawcy, czy umowa będzie przedłużona, tak żebyś mogła wrócić do pracy po macierzyńskim? Będziesz przynajmniej wiedzieć na czym stoisz, ja tak zrobiłam i od 1 sierpnia podpisałam nowa umowę, a rodzę w październiku.

Pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Jeśli termin porodu wyznaczony jest po ustaniu umowy, to do dnia porodu płaci ZUS za l4, a później ZUS za macierzyński. Jeśli rodzisz przed końcem umowy, to normalnie macierzyński wypłaca ZUS później, a umowa jest zakończona.
Ja rodzą w grudniu a umowę mam do stycznia. Narazie za wcześnie jest k tym rozmawiam .zrobię to przy składaniu wniosku o macierzyński i rodzicielski razem mam na to 21 dni po porodzie pytałam w ZUS.
Byłam w takiej sytuacji i pracodawca przedłuża umowę niestety tylko do rozwiązaniami ciąży, w twoim przypadku umowa przedłużona będzie do 6grudnia. Potem zuz będzie ci płacił macierzyńskiego przez rok.
Mi do porodu nie moze przedluzyc ni bo jak? Porod mam na 9 grudnia a umowe mam do stycznia. Umowa kończy mi się później po porodzie niż przed.

reklama
Powiem szczerze że mnie zmartwilyscie. Miałam że pracodawca przedłuży umowę. Ja mam termin na 9 grudnia a umowę mam do stycznia więc myślałam że jeśli urodze przed końcem umowy to przedłuża na jakiś czas. Z tego co pamiętam już powinnam mieć na czas nieokreślony. Nie ogarniam już tego kodeksu. Kobiety w tym kraju traktowane są jak gowno a wiadomo że po porodzie nie wróci żadna z nas do pracy bo fizycznie się tego nie dźwignie nawet.
No ja miałam też dostać po 3 Msc pracy już na czas nieokreślony a minelo już 2 lata i cały czas tylko przedłuża :(

reklama
Do góry