reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Umiejętności naszych pociech :)

poczytajcie te informacje ktore mozna sciagnac na stronie, ktora podalam. Mnie tez wydawalo sie to niemozliwe, zeby takie male dziecko rozumialo co robi ale tak jak autorka mowi, jesli zacznie sie wczesnie i nie bedzie sie stosowalo pampersow tylko pieluszki wielorazowe to szybko sie zorientujesz po znakach jakie Ci dziecko daje, ze chce siusiu. A przy uzywaniu pampersow nie bedzie juz nawet czulo ze siusia bo w nich jest sucho i przez to przestaje komunikowac swoje potrzeby.
To wszystko teoria a jak mi pojdzie to zobaczymy. Dzisiaj moja corka siedziela caly dzien tylko w majteczkach albo bez nich, zebym mogla zobaczyc jak sie zachowuje tuz przed siusianiem. I wg Twojej teorii powinna sikac caly czas a jak ja sadzalam na nocnik co jakis czas to zawsze sie tego troche uzbieralo. No i przede wszystkim trzeba miec mnostwo cierpliwosci i wytrwalosci zeby sadzac dziecko czesto na nocnik albo przebierac jak sie zmoczy.

reklama
Ja póki co nie zamierzam uczyć dziecko nocnika, bo najpierw niech się chodzić nauczy - a poza tym jesień, zima idzie i latanie w samych majtkach czy pranie to nie na ten czas - poco podziębiać dziecko i potem mieć problemy z zapaleniem pęcherza czy coś..także ja jednak poczekam na wiosnę i dopiero zaczniemy akcję bez pieluch;)

jakos nie wierzę w te kontrolowanie sikania i kupki - bo akurat niektóre dzieciaki robią kupke dokładnie o tych samych porach - więc wystarczy podstawić nocnik i mówić, że dziecko robi kupkę zawsze do nocnika :) a jak się zdarzy o innej porze kupka to wtedy jest tzw. wpadka:) w zasadzie to u nas jest zawsze kupa po jedzeniu - a sikanie owszem może i nie co chwilę ale to działa na zasadzie powietrza - dziecko czuję, że jest dopływ powietrza, coś nowego i wtedy sika - u nas bynajmniej jak zakładam pieluchę to potrafi mieć długo suchą - wystarczy, że ją zmieniam i mi zwieje i już za chwilę nasikane...więc w sumie pewnie jak bym podstawiła nocnik to by nasikała i jeszcze się cieszyła, bo ona jest radosna i śmieje się ze wszystkiego - ale to nie oznacza, że dziecko umie panować nad tym kiedy i gdzie sika:) no, ale to moje zdanie, a każdy może mieć inne przecież;-)

to super zdolne dzieci że w tym wieku już kontrolują swoje potrzeby moja córka do 2 roku życia tego nie potrafiła choć uczyłam na 18M

i proszę się pochwalić jakie efekty będą tzn jak szybko samo zawoła że chce siusiu bo jestem ciekawa efektu :)

Nie wyobrazam sobie latac za dzieckiem i ciagle kontrlowac czy przypadkiem nie chce siku. Ja córe nauczyłam korzystac z nicnika jak miała 1 rok i 10 miesiecy, miesiąc wczesniej nic nie kumała. Niektóre dziewczyny pamietaja... . Nie chciałabym całych dni spedzac przede wszystkim w domu, pilnowac by dziecko sikało do nocnika, kiedy na bank nie kontroluje siusiania! Wolę spokojnie wychodzic na spacerki i zaczac uczyc nocnika w przyszłym roku;-)

hmmmm a ja powiem tylko tyle justa , margolia, super ze macie takie zdolne dzieci !
ale dziecko to nie pies i po co je tresować?
na wszystko jest czas !
ja osobiście nie wierze ze tak małe dzieci potrafia kontrolowac siusianie !
ja myśle ze moja Amelka niech rozwija sie w normalnym tempie takim jak wszystkie (większość) dzieci i nie musze robić nic na pokaz i na wyscigi - ze moje dziecko siusia w nocnik od 6 miesiąca !
a może czytac tez się nauczy wcześniej jak juz teraz zaczne ją uczyc literek? to moze na roczek sama zyczenia sobie na kartce przeczyta hihihihih :-D

wiem,,wiem złośliwa jestem :-D ale wkońcu my tu zołzy wiec......

wydaje mi sie ze tak mowicie bo same nie probujecie i skoro Wasze dzieci nie siadaja na nocik to oznacza, ze zadne inne nie potrafi a jak siada to zaraz wymyslacie do tego cala teorie i wytlumaczenia w stylu ze sika bo mu powietrze zawialo. I ja i margolia pisalysmy ze nasze dzieci chodzily bez pieluch i nie siusialy pod siebie. A poza tym to chyba chodzi bardziej o to zeby skojarzyc nocnik z siusianiem i jak juz sie dziecko na nim znajdzie to zeby potrafilo rozluznic miesnie i sie wysiusiac nawet jak nie ma jeszcze pelnego pecherza. A jesli chodzi o zawolanie to oczywiscie dopoki nie nauczy sie mowic to nie bedzie to znak werbalny. Ale jesli chodzi w pieluszcze tetrowej to latwo sie zorientowac jak sie zachowuje chwile przed i szybko posadzic na nocnik. Moja sie zatrzymuje jak siedzi i patrzy w dol - dzisiaj dzieki taki znakom zdazylam ja posadzic 4 razy i za kazdym razem mialam racje. Od 3 dni tylko raz zrobila kupe w pieluche bo widze kiedy jej sie chce - ale pewnie zaraz napiszecie ze robi o stalej porze (co nie jest prawda). Poza tym sadzam ja po spaniu, jedzeniu i przyjsciu ze spaceru i prawie zawsze nocnik jest pelny.
agagsm nie musi biegac bez pieluchy - mozesz przeciez uzyc tetrowej. Ale to wiaze sie z wiekszym wysilkiem niz uzywanie pampersow i pewnie dlatego tak krytykujesz to sadzanie na nocnik w tym wieku. Moja kolezanka ma corke 2.5 letnia ktora nie usiadzie na nocniku i do tej pory jej rodzice nie maja pojecia jak ja odzwyczaic od pampersow bo nic nie dziala. Nie chce miec w przyszlosci takich problemow.

Ja tez zamierzam Z uczyć nocnika jak bedzie miała skączone 1,5 roczku bo wtedy bedzie to miało sens.

Z nowych umiejętnosci :
Wstajemy na nózkach, podtrzymując się czegokolwiek
Klaszczemy kosi kosi łapki
wołamy mama!!!!
krzyczymy jak coś chcemy lub jak coś jest po nie myśli

wydaje mi sie ze tak mowicie bo same nie probujecie
agagsm nie musi biegac bez pieluchy - mozesz przeciez uzyc tetrowej.
dokładnie, ktos kto nie zgłebił tematu zawsze pisze że " wszystkie " dzieci tazk robią, A NIE WSZYSTKIE!!! to nasza piękna europa jest taki zwolennikiem pampersów....a wiekszosc swiata juz zaczyna pojmowac dlaczego powinno sie uzywac wielorazówek...wystarczy zainteresowac sie tematem a nie jak zacofancy stac przy swoim!!!zreszta nienawidze smrodu pampersów :szok:
sorry ale jak ktos kto nie ma pojecia o czymn pisze pisze mi takie rzeczy to mnie to wku....

justa tetrowej nawet nie mam ;-) ja uzywam NOWOCZESNYCH BARDZO ZDROWYCH PIELUCH WIELORAZOWYCH, KTORYCH NIE TRZEBA WYGOTOWYWAC I ROBIC INNYCH CUDÓW, a czy wiecej roboty to zmiana pieluchy trwa tyle samo co pampka, a wrzucic do prania to i ciuszki musze wiec co za róznica myk do pralki i sie samo pierze....!!!!
nie zapominajcie te stereotypy i praniu tetry o wygotowywaniu były w czasach naszych mamuś które miały jak było dobrze franie i dlatego tak przeklinają dzisiaj pieluchy....my mamy pralki suszarki i cuda wianki...

przepraszam Cię margolia
ale ja za Chiny zrozumiec nie potrafie dlaczego ZDROWE dziecko ma ćwiczyć
:eek:
roxeen chyba nie zauważyłaś ze ktoś zadał pytanie, a ja na nie odpowiedziałam, skoro ktoś chce rehabilitować to niech to przynajmniej robi dobrze....trochę ćwiczeń jeszcze nikomu nie zaszkodziło

reklama
no nie mogę, przegięcie z tym wysadzaniem na nocnik 7miesięcznych dzieci heheh, też uważam na wszystko przyjdzie odpowiedni moment, i te ćwiczenia żeby dziecko szybciej raczkowało, chodziło...szok.

Margolia ja zacofana nie jestem sobie wypraszam:crazy: ty masz inne zdanie na ten temat i każda z nas ma inne po co się wku..;-)

Do góry