reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

U lekarza

ja mam plyn w gornej granicy, ale to nic nie szkodzi dziecku, wrecz przeciwnie wygodniej ma.
Jest to powodem duzego brzucha ( mam z dnia na dzien coraz wiekszy:p )
wiecej dowiem sie pewnie na wizycie u mojego prowadzacego jak mu pokaze opis badania, bo USG robie prywatnie zawsze. wizyte mam dopiero 19 grudnia ale na szczescie na USG jest swietny lekarz i wszystko mi wyjasnil.
Martwi mnie tylko waga dziecka i to, ze wczesniej moze sie urodzic.

reklama
ja bym dużej wagi do wyników wagowych z USG nie przywiązywała, mam na to przykład koleżanki, która wczoraj rodziła, 2.12 miała robione USG i u ginki wyszło jej 2600g, jak ją przyjęli 5.12 do szpitala podawali 2800g, a 6.12 urodziła chłopca 3380g, więc rozbieżności są i to duże, błąd USG to +/-400g nawet, więc nie dają dokładnych pomiarów, ja pamiętam, że w pierwszej ciąży na USG mi wychodziło, że mały będzie miał ok 4kg, a miał 3650. Błąd lekarza w pomiarach nawet o 1mm jest istotny przy określaniu wagi, więc dokładnie zmierzyć jest trudno.
No ale życzę każdej z nas dużych, zdrowych i silnych dzieciaczków!

Jejku Wasze dzieci już mają 'sporą ' wagę. Ja jutro idę robić badania; morfologia, hbs i żelazo. W pon wizyta- wrr mc temu lekarz mi nic nie mierzył czy ważył. W tym sama już mu powiem że chcę wiedzieć czy dziecko rośnie (2mc temu prawie 600gram):wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Maron hmm... no z wielkosci malej chyba. Nie wiem, bylam w takim szoku jak uslyszalam, ze mam rodzic na poczatku stycznia, ze nic nie docieralo do mnie.

no wlasnie wielkosc to jeszcze nie jest swiadectwo tego ze urodzi sie wczesniej, tak mi sie wydaje :-) moja corcia tez jest spora i wyprzedza termin OM o 2 tygodnie :-p czyli na koniec stycznia ale ginka powiedziala, zena przedwczesny porod sie poki co nie zanosi, szyjka dluga, zamknieta twarda :-) owszem, jesli urodze w terminie to mala bedzie okolo 4 kg wazyc, nawet wiecej, a jak te 2 tygodnie przed terminem to tak srednio 3500 g :-)

No i mam nadzieje, ze USG trohe przeklamuje ;-)

Dziewczyny co do wagi dziecka z usg to u mnie też różnie wyszło. U mojego gina w 30tc (z om) wychodziła waga 1650 g, a tydzień później u innego gina waga 1225 g. Także bardzo duża rozbieżność :dry:
Dowiedziałam się, że jeden brzeg łożyska jest blisko ujścia szyjki i może być problem przy porodzie :-( ale zobaczymy.
Bądź co bądź jutro mam kolejną wizytę (co 2 tyg teraz chodzę) i zobaczymy co mi powie. Cukru sama nie mogę sobie dobrze ustawić więc pewnie będzie insulina. Przez te moje pilnowanie cukru i wszystkiego to przez 3 tyg schudłam tylko prawie 3kg, a brzuch nawet 0,5 cm nie urósł :wściekła/y: (w obw jest 90cm). Strasznie się boję żeby z małą wszystko było ok jak się urodzi. Podobno przy insulinie nie można rodzić sn. U mnie skurcze/twardnienie dochodzi już do 40 razy na dobę, oprócz tego często mnie boli ten brzuch szczególnie w nocy. Mam nadzieję, że szyjka się nie zaczęła skracać.

M85 jaka rozbieznosc:szok:
Na pewno wszystko jest ok, mnie brzuch tez boli, miewam skurcze a szyjka nadal ok :-)
dziewczyny a nie jest teraz za pozno na USG 3d?? ladnie bedzie widac dzidziolka? na gruponie jest fajna oferta i zastanawiam sie czy nie kupic

maron- wydaje mi sie ze nie jest za pozno, sama nie mialam, ale chyba dziewczyny niektore mialy ostatnio takie robione.Jak jest dobra cena, a masz kasiurke to sie nie zastanawiaj.

Ja wizyte miałam wczoraj i niestety szyjka się skraca... miałam 4,7 a teraz jest 3,3. Narazie nie ma co panikować bo długość ma nadal dobrą tyle że jeśli dalej będzie się skracała to już tak różowo nie będzie. Mówił że mam się oszczędzać, nie łazić na długie spacery, nie dźwigać.

reklama
M85 jaka rozbieznosc:szok:
Na pewno wszystko jest ok, mnie brzuch tez boli, miewam skurcze a szyjka nadal ok :-)
dziewczyny a nie jest teraz za pozno na USG 3d?? ladnie bedzie widac dzidziolka? na gruponie jest fajna oferta i zastanawiam sie czy nie kupic
Ja bylam wlasnie teraz w ta ostatnia sobote na usg 4d:tak: 28tygodni ;-)Powiem tyle wrazenia sa niesamowite i niezapomniane malenka sie do Nas usmiechala otwierala oczka, ziewala :tak:i ciagle ssala prawego kciuka widzialam jak sobie plywa we mnie :tak:mam zdjecia i filmu 13min.
Piekne przezycie ...ale fakt kosztowne :sorry2:.

U nas robia od 28 do 32 w 4d bo mowia ze to najlepszy okres na takie usg :tak:

Do góry