reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

Paluszek no to gratuluję córeczki!

Co do usg 3d to fajna sprawa, zupełnie inaczej dziecko wygląda niż na 2d, zwłaszcza ok 20 tygodnia, bo wcześniej to takie zniekształcone i niewyraźne trochę! W pierwszej ciąży nagrywaliśmy filmik, teraz często go oglądam i jak patrzę na moją córcię, która ma już 2,5 roku i jest teraz na etapie "a po co", "a dlaczego" to aż wierzyć się nie chce, że kiedyś była taka maleńka!

reklama
Jejku dziewczyny, wczoraj robiłam badania i żelazo mi spadło o 100% , teraz wynosi 58ug/dl i Hematokryt poniżej normy :-( Dziś mam wizytę jeny jak ja się boję, nie mogłam spać ani nic, w ogóle to ciężki wczoraj dzień miałam okropnie:no2:
Kto wie może da mnie do szpitala na podniesienie żelaza czy coś, ze względu na moje przejścia.

Lady - ja też mam anemię, hemoglobina w normie mieści się między 12-18 jednostek, ja mam 10. Dostałam żelazo w tabletkach 2x1 i za 3 tyg znów morfologia, tym razem z badaniem żelaztwa. Podobno anemia w ciąży jest na porządku dziennym. Tak więc głowa do góry

ja tez mam anemie, dostałam od lekarza żelazo, zamiast surówek na obiad funduję sobie ostatnio gotowane buraczki, hematokryt też mi spadł, ale to jest podobno spadek fizjologiczny związany z ciążą. w ciąży zmieniają się normy dla pobrań krwi, dlatego nie ma się co przejmować, za bardzo, maluszek i tak co będzie potrzebował to z nas wyciągnie, po ciąży nadrobimy żywieniowe straty :)

Lady spokojnie sie nie denerwuj bo to tylko szkodzi...mi żelazo spadło w porównaniu z pierwszymi wynikami (co ok 10 tyg ciazy) o prawie 70% i wyniki mam ledwo wyższe od Twoich..hemoglibinatroche ponad 9 i ogolnie słabo....ale lekarz pwiedział ze w ciązy tak po prostu jest...niektóre kobiety sa bardziej podatne i mimo zdrowego odżywiania wyniki idą w dół teraz biore witaminy razem z żelazem jak przy kolejnych badaniach bedzie gorzej a nie lepiej to wtedy bede sie martiwć...Ogolnie to nic dobrego, ale też da się z tym przetrwać - wiec główka do góry bedzie dobrze:)

ja miesiac temu na wizycie hemoglobinę miałam 11,2 a w tym miesiącu nie miałam pobieranej krwi, dopiero na następnej wizycie i jak na razie lekarz nic mi nie kazał brać, ani żelaza ani żadnych witamin. Jak wczoraj na wizycie pytałam o witaminy to powiedział, że są na targu więc mam jeść owoce i warzywa a tabletki od połowy października żebym kupiła z kwasami omega.

a na wczorajszej wizycie lekarz bardzo mnie uspokoił, bo powiedział, że torbiele splotu naczyniówkowego to fizjologia i nie ma się co przejmować i że on nawet nie mówi pacjentkom, że są torbiele, bo się dodatkowo denerwują. Mówił, że był jakieś 2 tyg temu na szkoleniu naukowym i tam właśnie specjaliści rozmawiali na temat tych torbieli. W ogóle powiedział, że ważniejsza jest grubość splotu naczyniówkowego, bo to może świadczyć o jakiś chorobach typu wodogłowie czy coś, ale u mnie wszystko w normie. Mały tak się ruszał, że siedziałam godzinę w gabinecie, bo lekarz nie mógł złapać serduszka, ale wszystko dobrze, 4 komory, przedsionki są, aorta, tętnice wszystko ok. Na prawdę ufam temu lekarzowi, zwłaszcza jak powiedział, że to jest zdrowe dziecko i po co się go czepiamy :) za tydz idę do tej lekarki do IMID co wykryła torbiele, to porobi dodatkowe badania za free :)

reklama
Munie, zastanawianie czy to ma być 2d czy 3d... decyzja Twoja, bo ja uważam że lekarz jak ma zobaczyć nieprawidłowości, to predzej zauważy je na 2d jak na 3d, to ogólna opinia, nie tylko moja,,, 300 zł to dużo
widzę że masz dużo usg jak i ja i skoro miałoby być coś na rzeczy to już byś wiedziała (będzie dobrze)
ja zapłącę 250tym razem mój patrzy na 2d a 3d włacza dla nas :)

gratuluję prawidłowych usg połówkowych, to bardzo ważne badanie dla naszych dzieciaczkó

Ostatnia edycja:
Do góry