reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

TSH - grupa wsparcia

yesenia pisałam już w którymś z wcześniejszych postów, że miałam z problem wypadaniem włosów... powód ---> niedoczynność, Hashimoto. Trochę się uspokoiło jak uregulowałam tarczycę ale problem powrócił ze zdwojoną siłą po pierwszej ciąży. Poszłam do endokrynologa i dostałam preparaty do wcierania w skórę głowy. Po 2 tyg widziałam różnicę. Przestałam je stosować jak dowiedziałam się o obecnej ciąży. Włosy znowu zaczęły wypadać ale tylko przez krótką chwilę bo zadziałały hormony ciążowe. Pewnie problem wróci po porodzie. No zobaczymy. Jak na razie cieszę się całkiem bujną fryzurą.
I masz rację, przy dłuższych włosach wydaje się że więcej ich wypada.

reklama
Yesenia mi też wypadają tak i tyle że się sama dziwię że ich tyle jest;p ale to przez Hashi, tak jak Margomari pisała;) tyle że np. mojej koleżanca wypadają bo ma za duży kortyzol, a mojej siostrze bo ma anemie;) wiec w sumie nie wiadomo czemu one tak leca:) przy przesileniach też więcej wypadają./

ja już po wizycie. Dostałam skierowanie na Usg do suuuuper specjalisty (z tarczyca u niego byłam wiec w sumie jestem zadowolona) tyle że ciężko się do niego dostać. poprosiłam żeby koordynator opieki mi to załatwiła ale jakoś nie mogę doczekać się telefonu od niej.. no i byłam jeszcze u gastroenterologa z tym moim jelitkiem i Pani to już w ogóle mi w głowie namieszała. Warzyw nie jeść, błonnika nie dostarczać, jakieś wlewki stosować a jak po 2 tyg nei przejdzie to na sigmoidoskopie mam przyjść..:/ no zabijcie mnie.. żyć się odechciewa, a co tu dopiero mówić o staraniach...

Ale normalnie takie ciśnienie mam, tak sięwnerwiłam na całą ta moja sytuacje wychodząc normalnie musiałam sobie przeklnąć. No i moje "k*wa mać" na korytarzu spotkało jakiegoś lekarzyne znowu:rofl2::zawstydzona/y: Znowu mi było wstyd za siebie..;/ tak tylko popatrzył skąd wyszłam, "co? dziężka diagnoza? :)" to mu mówię że "ciężkie to ja mam życie" i usłyszałam że "śnieg to nie dramat:cool::rofl2:" no faktycznie, nie dramat..

Hej dziewczynki, sorki, że się wtrącam :)
ale mam szybkie pytanko :)

Staram się o bobasa i ginekolog polecił zrobić mi badania 4 hormonów: fsh, lh, progesteron i prolaktynę. Zrobiłam- badania w porządku, ale jeszcze nie byłam na wizycie tylko się o cyfry dowiadywałam, ale moje pytanie jest takie -czy na podstawie tych hormonów można stwierdzić, że jest coś nie tak z tarczycą? Bo właśnie dzisiaj okazało się, że moja siostra (15 lat) ma nadczynność i nie wiem czy mogę sądzić, że u mnie wszystko w porządku czy muszę zrobić tsh, bo z tych co on mi polecił nie da się nic wyczytać?
Będę wdzięczna za odpowiedź :) szczęśliwego nowego roku :*

Ostatnia edycja:
Kochana żeby stwierdzić czy z tarczycą jest wszystko dobrze musisz zrobić badanie na TSH. Jeśli wynik okaże się zły wtedy zrobić dodatkowe badania tarczycy czyli FT3 , FT4 , przeciwciała antyPO i antyTPO.

Ok, super, to jutro się wybiorę :) Tak myślałam, ale zastanawiałam się tylko czy te hormony jakoś nie pokazują, że tarczyca źle działa, bo ginekolog nic mi nie mówił, żebym zrobiła tsh :) dzięki za odpowiedź! :)

Jak się czujecie dziewczynki?? Mój temat włosów powraca. Masakra, jak mi wypadają , jeszcze trochę będę łysa. Kupiłam szampon, odżywkę i tabletki wzmacniające włosy. Mam nadzieję że to coś pomoże , pozdrawiam

yesenia na następnej wizycie u endo wspomnij o tych wypadających włosach. Może to rzeczywiście wina tarczycy a jak nie to przynajmniej będziesz mogła szukać przyczyny gdzie indziej.

U mnie samopoczucie co raz słabsze. Z każdym tygodniem ciąży jest ciężej. Ciężko oddychać a brzuszek przeszkadza w najprostszych czynnościach. Ale pocieszam się że już bliżej jak dalej. Troszkę ponad 2 mce i maluszek powinien być na świecie.

Trzymam kciuki za starające się.

Margomari jak ja bym chciała móc ponarzekać już na taki przeszkadzają cy brzuszek. . No ale już jesteś prawie na finiszu; )

Enej zobaczysz że i Ty się doczekasz :-)
Ja już nie mogę doczekać się końca i czas mi się ślimaczy. Za 8 tyg moja ciąża będzie rozpatrywana jako donoszona więc jak pisałam - bliżej niż dalej.
Niestety tak to jest że jak się bardzo chce to nie wychodzi. Pierwsza ciąża była totalną wpadką. O drugą staraliśmy się pół roku i nic. Jak odpuściłam, wrzuciłam na luz i przestałam liczyć dni do ovu - bardzo szybko zobaczyłam 2 kreski.
Trzymam kciuki najmocniej jak potrafię :happy2:

reklama
Do góry