reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

TSH - grupa wsparcia

Cześć dziewczyny.

Witam się po przerwie świątecznej wykończona ma maxa.. Rodzinka dziś pojechała wysprzątałam domek i odpoczywam.

Enej ja mam Hashimoto. Da się z tym żyć ale nie da się wyleczyć. Hashimoto powoduje niedoczynność, którą leczy się przyjmując hormony. Trzeba być pod stałą opieką endo i przyjmować leki.

Luxuorius tak jak dziewczyny piszą samo TSH nie wystarczy. Żeby być dobrze zdiagnozowanym trzeba jeszcze FT3 i FT4. Jeśli chodzi o poziom TSH to nawet jeśli mieści się w normie może być za wysoki/za niski bo wszystko zależy od wagi, wieku i innych czynników więc te poziomy endo określa dla każdego indywidualnie (ale w widełkach). Ja musiałam zejść po niżej 1 żeby dostać zielone światło na ciążę.

Nathalienne jeśli jesteś w ciąży to powinnaś badać TSH i przynajmniej FT4 raz w miesiącu. Nie wolno tego zaniedbywać bo ma to bardzo duże znaczenie dla rozwoju dziecka. Ja mam taki układ z endo że wysyłam jej moje wyniki smsem informując jednocześnie o tyg ciąży i dostaje odpowiedź odnośnie zwiększenia, zmniejszenia bądź pozostania przy określonej dawce euthyroxu.

Dziewczyny jestem tak objedzona po świętach że się ruszać nie mogę. Dieta odpada ze względu na ciążę. Będę musiała wziąć się za siebie po porodzie.

reklama
Tak was czytam to się przerazilam, bo lekarz w ogóle mnie o tym nie uświadomił, co gorsza nie przepisał nic, potraktował to jako coś normalnego ! :eek:

Nathalienne jeśli nie masz niedoczynności to wtedy w ciąży nie robi się tak często badań. Na Twoim miejscu zrobiłabym badania tsh ft3 i ft4 i poszła z wynikami do endo. Może okazać się że wszystko ok i nie potrzebujesz żadnych leków. Hormony w ciąży wariują ale nie wszyscy mają z nimi problem. Jeśli endo powie że jest ok to nie masz się co przejmować a jeśli coś jest nie tak to dostaniesz leki i będziesz pod kontrolą. U mnie problemy z tarczyca wykrył gin ale od razu powiedział że nie jest specjalistą i mam się skonsultować z endokrynologiem. No i tak bawię się w te hormony już dobrych kilka lat.

Hej Dziewczyny chciała bym się przyłączyć.
Moja historia jest taka: w na początku tego roku podjęlismy decyzję o staraniach udało się w 4 cyklu niestety straciłam ciążę w 7ct. po poronieniu gin kazała zrobić ths to był wrzesień tego toku było 2,49. Więc ok i jak to zwykle bywa kazała odczekać 2-3 cykle i działać. ale każda kolejna @ trwała 11-12 dni więc poszłam znowu a ginka, że to nic że mam się obserwować. Więc ją zmieniłam poszłam do innej ta od razu kazała zrobić progesteron, prolaktynę i hormony tarczycy. no i niestety po 3 miesiąca od ostatnich badań tsh te z grudnia były już nie ciekawe.
TSH - 10,757
anty TPO - 673
anty TG - <20
Więc hashimoto
moja ginka jest też endokrynologiem dostałam euthyrox 50 i badania kazała powtórzyć za 4 tygodnie i zrobić tsh i f4, ale starań nie kazała przerywać więc przeciwnie ostatnio jak u niej byłam z tymi wynikami właśnie to byłam przed ovu i jak to stwierdziła będzie piekna owulacja i kazała działać.
Pozdrawiam was wszystkie.

Witaj tatik; )
To dziwne że endo pozwolił Wam na starania. Przecież na początku ciąży dziecko całkowicie pobiera hormony od matki. A do 9 tyg ciąży dziecko jest najbardziej narażone na choroby i niedorozwój. Ja miałam tsh 7.31 teraz mam 4.99 a i tak lekarz mówi żeby lepiej zaczekać. Bo i ciążę ciężko odnosić. Najczęściej dochodzi do poronien.

No własnie co lekarz to inna opinia, bo przy moim tsh 9,58 ten jeden dr powiedzial ze mozna sie starac i nie ma zagrozenia dla dziecka bo dzialajace hormony czyli ft3 i ft4 sa w porzadku

no właśnie nie wiem, ale kazała działać a to jest ginekolog-endokrynolog to chyba najlepiej zna się na tych sprawach. Oprócz tsh badałam też prolaktynę - w normie i progesteton bardzo w normie bo w 7 dniu po ovu był 29 to bardzo dużo, a to chyba progesteron utrzymuje ciążę we wczesnym stadium. Już sama nie wiem ale 5.01 mam umówioną wizytę u innego endo niestety to kardiolog-endokrynolog ale zobaczymy co powie no i ma mi zrobić usg tarczycy. dziwne jest też to że nie kazała mi zrobić od razu Ft3 i Ft4 dopiero jak przyjdę po 4 tygodniach przyjmowania leków to mam powtórzyć tsh i zrobić FT4, o Ft3 nie było mowy.
Więc tak jak już któraś z was pisała co lekarz to opinia :/

Ostatnia edycja:
Witam Was wszystkie a szczególnie nowe dziewczyny!!!

Kochane , z okazji zbliżającego się Nowego Roku 2015 chcę Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia :życzę dwóch pięknych kreseczek, oraz zdrowego , ślicznego bobaska!!:-) Oby nasze tarczyce nie szalały!!:laugh2:

ja idę zaraz do pracy, a potem na balety, udanego sylwestra!

reklama
Do góry