reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

TSH - grupa wsparcia

Yesenia a jaką dawkę bierzesz? Mi od świąt do teraz przy dawce 75 spadło z 5 do 1,68:) Nie będzie źle, tylko mój endo mówi żeby się nie stresować bo to też źle wpływa na hormony:)

reklama
Hej dziewczynki,

powtórzyłam wyniki (pisałam kiedyś, że robiłam tsh - wynik 4,42) dziś tsh w normie - 3,57 (wiem, że do zaciążenia za wysokie), ft4 też w normie - 1,29 .

Moje pytanie jest takie do Was, bo się orientujecie dziewczynki czy to ma wpływ na mój bardzo niski poziom progesteronu? Bo gin mi kazał się u endo spytać wizytę mam we wtorek tylko tak się zastanawiam co mnie czeka.. bo to chyba nie jest niedoczynność wygląda? I jeśli da tylko coś na zbicie to czy automatycznie wzrośnie poziom progesteronu czy będę musiała brać coś od gina? Dzięki z góry za odpowiedź :))

Hej moniusia,

Ja przed ciążą miałam problemy z progesteronem ale okazało się że to wina wysokiej prolaktyny (jak tylko przestawałam brac leki na progesteron to znowu jego poziom spadał). Po wyregulowaniu prolaktyny progesteron sam wrócił do normy. Ale wszystko zaczęło się od tarczycy więc myślę że wizyta u endo będzie najlepszym rozwiązaniem. Wtedy dowiesz się czy masz niedoczynność czy to tylko przejściowe problemy. Przed wizytą zrób sobie badania hormonów TSH, FT3, FT4, progesteron i prolaktyna (są dwa badania z obciążeniem i bez - przy tym z obciążeniem krew pobiera się dwukrotnie - przed i po przyjęciu odpowiedniej tabletki). Ale myślę że jak zrobisz na początek hormony tarczycowe i progesteron to będzie ok. Endo zadecyduje co dalej (ja nie jestem lekarzem i mówię tylko z własnego doświadczenia) :-)

Dzięki za odpowiedź :)
Yhm :))) Ja prolaktynę miałam ładną, tylko ten progesteron, gin się wyraził: "strasznie niski" no, właśnie endo myślę znajdzie klucz do tego :)

Byłam dziś u gina.
Ładne tsh to chciałam się skonsultować czy dalej robić jakieś specjalne badania czy już tylko się starać i tyle..
A on mi powiedział, że ja kdo 3 msc nie zajdę w ciążę to mnie wyśle do kliniki leczenia bezpłodności....:zawstydzona/y:
Tak szybko? Nie zaproponował monitoringu, tylko jakieś podstawowe badania i tyle..
Zmartwiłam się.. No jak tak szybko..
I zamiast lepiej to się jeszcze gorzej po tej wizycie czuję...

Enej jak dużo Ci tsh spadło!!! Gratulacje!!! A lekarz chyba jakiś bufon, jAk rok zdrowa para nie moze zajść to dopiero powinno sie podejrzewać ze cos jest nie tak

Enej a ile masz lat jeśli mogę zapytać?
Moja ginka zawsze mówiła że jak podstawowe badania w normie a ciąży dalej nie ma a para po 30stce to nie ma na co czekać. Bo jak się odczeka ten przepisowy rok a później dopiero zacznie szczegółowo badać to kolejne lata polecą i co raz mniej czasu zostanie i będzie tylko stres.
Więc wrzuć na luz. przecież nie musisz zgadzać się na wszystko co Ci lekarz zaproponuje ale spróbować zawsze można :)

czesc dziewczyny
Kiedyś tu bywałam , jestem taką weteranką bez rezultatów.
Mam pytanie w zakresie tarczycy, otóż:
Bardzo proszę o interpretację moich wyników tarczycy.
Dodam ,że we wrześniu chorowałam na świnkę, miesiąc później zaczęłam sie dziwnie czuć, ale dopiero teraz zbadałam tarczycą i wyniki są:
19.01.2015
TSH 5,34 (0,27-4,20)
Dzisiaj powtórzyłam badanie
TSH 8,28 (0,27-4,20)
FT3 3,42 (2,00 – 4,40)
FT4 1,33 (0,93-1,70)
Anty TPO 57,10 (0,00- 34,00)
Mam objawy niedoczynnosci ,o czym świadczą te wyniki , Hasimoto? Czy ma to związek z przebytą świnką?
Dzieki za odpowiedź, strasznie się denerwuję, naczytałam się o podostrym zapaleniu tarczycy, do lekarza mam na 4.lutego :(

Te wyniki świadczą o tym że masz niedoczynnośc tarczycy która wyregulujesz lekami i będziesz się czuć lepiej, żeby określić czy to Hashimoto musiałbyś zrobić jeszcze usg tarczycy do kompletu, chociaz niektórzy lekarze stwierdzają po wysokich przeciwciałach anty tpo. Nie czytaj głupot w Internecie, wyników nie masz złych, hormony w normie więc na spokojnie idź do lekarza po leki i po nich będzie dobrze :) powodzenia

reklama
Witam, dołączam się do wątku.
Moja historia z tarczyca wyszła przez przypadek. Poszłam do mojej lekarz rodzinnej po skierowanie na badanie krwi i moczu. Zapytała mnie czy kiedyś miałam problemy z tarczyca, czy chorowałam, ale nigdy nie bylo z tym problemu. Zleciła mi to dodatkowo żeby sprawdzić czy jest ok, bo w ciąży to ważne. Okazało się ze mam niedoczynność.
Wynik TSH 5,200.
Dostałam zaraz skierowanie do Endo. Przepisała mi Euthyrox 75 plus witaminy z jodem. Za 5 tygodni mam badanie krwi na anty TPO i TSH.
Mam nadzieje ze się ureguluje, bo jak mi powiedzieli to zaraz ogarnął mnie strach o Babla.

Do góry