reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Trzecie dziecko i.. Co dalej ??

reklama
pawimi ---a to ja nie wiem kto nie wyciąga--- bo ja słyszałam ostatnio o tych co jednak wyciągają:-D....i są na to dowody...madlen coś o tym wie:-D.......
a to przez was - znaczy się przez ameryke te całe zawirowania pogodowe-------- u nas ma być w nocy -11:crazy:
czesc weroniczka----co tam dobrego robiłaś ostatnio - bo przez pogode to o różnych smakołykach bym ciągle myslala:-p

A np. pikełam pyszny sernik z biała czekoladą. Boski w smaku :-) I wczoraj piekłam chleb żytnio- razowy z żurkiem i czarnuszką :-)

Czesc!!! wpadam na chwilke!!!! u nas tez ziiiiimmmmmaaaaaa..... az sie nie chce nosa za drzwi wystawic.

Weroniczka ja poprosze przepis na serniczek z biala czekoladą bo w niedziele mam miec gosci i musze wyczarowac cos dobrego a pomyslow brak :tak:

chyba musze cos w tych suwaczkach pozmieniac bo jakies male te moje dzieci na tych zdjeciach :)

Ewunia proszę bardzo :)

Przepisna sernik z białą czekoladą

Składniki

baza na sernik:
1 kg sera
4 jajka
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 tabliczki czekolady białej

spód ciasteczkowy:
20 g masła
160 g ciastek maślanych
Moje porady
do tego sernika wybrałam Piątnicę zkubełka, ale zobaczcie wszystkie sery na sernik, które sądobre
jak zrobić sernik idealny, o czympamiętać (zbiór porad)
jak ustawić piekarnik
jak topić czekoladę by się nierozwarstwiła
Przygotowanie – wersjailustrowana Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od spoduciasteczkowego – miękkie masło miksuję w siekaczce/blenderze idodaję pokruszone maślane ciasteczka.
Krok 2.

Czas na masę serową. Ser wtemperaturze pokojowej przekładam do miski, miksuję i kolejnododaję po jednym jajku i za każdym razem bardzo dokładnie miksujęaż do puszystości.

Potem dodaję cukier puder, cukier zwanilią i mąkę ziemniaczaną i miksuję. A na koniec dodajęroztopioną czekoladę i cały czas miksuję.

Jeśli czekolada zdarzyłoby się Wam,że się zetnie (tak się dzieje, jak masa serowa będzie zimna) tonie przejmujcie się sernik i tak wyjdzie.
Krok 3.

Formę dokładnie obklejam foliąaluminiową a na dno wkładam papier do pieczenia (ułatwi to potemoddzielenie sernika od oblepionej formy). Wykładam masęciasteczkową.
Krok 4.

Nakładam masę serową i równam,ale tak by po środku była leciutka górka a przy rantachtroszkę mniej sera. Ja użyłam formy 22 cm.

Formę wstawiam do naczynia z gorącąwodą, woda powinna sięgać do połowy formy. Wstawiam do nagrzanegodo 160°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 20 minut.

Hej

Ja tez z pogodowym fochem, u nas dzis o 10rano bylo -10 :szok:
Masakra jakas, do tego sprawa troszke dobija wiec pewnie odezwe sie po czwartku z info jak tam poszlo... ;/
Zajmuje sie wszystkim i niczym byleby cos robic :p

Spokojnego weekendu :) :* i byle do... wiosny :-D

witam się ....:baffled:
chciałabym pogrzebać w ziemi w ogrodzie ...a mogę pogrzebać w
mam masę cebulek kwiatów ,które wkopuje się w marcu i...co z tego???
mam pół metra śniegu na ogrodzie..
tak więc frezje,lilie,mieczyki,goździki brodate,astry...muszą poczekać :-(

Hana
tak,mam focha pogodowego niestety :dry:
chciałabym zająć się kwiatami ..poprzycinać borówki,krzewy ,zasilić iglaki a tak ....mogę tylko pomarzyć :-(
wkurza mnie już to na maxa!!

a przepis na sernik jest prosty jak moje włosy hahahaaa:-D

poczebujesz:
1 wiaderko sera do sernika np.z firmy Jana
6jajek
szklankę cukru
masło
2 mleczne czekolady
herbatniki
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/3 kubka mleka z lodówki
garnek spory i kulę do mieszania
blachę

do garnka przekładasz ser+jajka+ masło...na wolnym ogniu mieszasz aż się wszystkie składniki połączą i przegotują ..tak z 15min.

po tym czasie dodajesz do masy budynie wymieszane w mleku..po pół minucie mieszania poczujesz opór w mieszaniu co znaczy ,że masa jest gotowa...jeśli lubisz dorzuć garść rodzynek.
wyłącz gaz i na blachę porozkładaj herbatniki----> na herbatniki przelej masę z gara---->znowu poukładaj herbatniki.

w małym rondelku rozpuść czekolady..wlej trochę mleka i wrzuć pokruszoną czekoladę...na wolnym ogniu rozpuść i polej sernik.

ja na koniec sypię jeszcze wiórki kokosowe,ale nie zawsze :)

potem postaw blachę na podłodze na płytkach ..jak szybciej ostygnie to szybciej stężeje .ja na płytkach zostawiam ze 2 h i potem do lodówki na samą górę..

przygotuj dzień wcześniej niż potrzebujesz...najlepszy jest 2 dni po zrobieniu bo wtedy już jest super ścięty ;-)

wszystkie babki pozdrawiam i podaję ciepłe koce --->szlag !!

Ostatnia edycja:
reklama
mama :)tez sie ciesze , moje dzieci w kapieli a ja mam 10 min wolnego:szok::-D

Wreoniczka dzieki kochana za przepis!!!! co prawda na dzis robilam cos prostszego ale w tym tyg na pewno wykorzystam twoj przepis!!!!

Do góry