reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Trzecie dziecko i.. Co dalej ??

reklama
pawimi ---a to ja nie wiem kto nie wyciąga--- bo ja słyszałam ostatnio o tych co jednak wyciągają:-D....i są na to dowody...madlen coś o tym wie:-D.......
a to przez was - znaczy się przez ameryke te całe zawirowania pogodowe-------- u nas ma być w nocy -11:crazy:
czesc weroniczka----co tam dobrego robiłaś ostatnio - bo przez pogode to o różnych smakołykach bym ciągle myslala:-p

A np. pikełam pyszny sernik z biała czekoladą. Boski w smaku :-) I wczoraj piekłam chleb żytnio- razowy z żurkiem i czarnuszką :-)

Czesc!!! wpadam na chwilke!!!! u nas tez ziiiiimmmmmaaaaaa..... az sie nie chce nosa za drzwi wystawic.

Weroniczka ja poprosze przepis na serniczek z biala czekoladą bo w niedziele mam miec gosci i musze wyczarowac cos dobrego a pomyslow brak :tak:

chyba musze cos w tych suwaczkach pozmieniac bo jakies male te moje dzieci na tych zdjeciach :)

Ewunia proszę bardzo :)

Przepisna sernik z białą czekoladą

Składniki

baza na sernik:
1 kg sera
4 jajka
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 tabliczki czekolady białej

spód ciasteczkowy:
20 g masła
160 g ciastek maślanych
Moje porady
do tego sernika wybrałam Piątnicę zkubełka, ale zobaczcie wszystkie sery na sernik, które sądobre
jak zrobić sernik idealny, o czympamiętać (zbiór porad)
jak ustawić piekarnik
jak topić czekoladę by się nierozwarstwiła
Przygotowanie – wersjailustrowana Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od spoduciasteczkowego – miękkie masło miksuję w siekaczce/blenderze idodaję pokruszone maślane ciasteczka.
Krok 2.

Czas na masę serową. Ser wtemperaturze pokojowej przekładam do miski, miksuję i kolejnododaję po jednym jajku i za każdym razem bardzo dokładnie miksujęaż do puszystości.

Potem dodaję cukier puder, cukier zwanilią i mąkę ziemniaczaną i miksuję. A na koniec dodajęroztopioną czekoladę i cały czas miksuję.

Jeśli czekolada zdarzyłoby się Wam,że się zetnie (tak się dzieje, jak masa serowa będzie zimna) tonie przejmujcie się sernik i tak wyjdzie.
Krok 3.

Formę dokładnie obklejam foliąaluminiową a na dno wkładam papier do pieczenia (ułatwi to potemoddzielenie sernika od oblepionej formy). Wykładam masęciasteczkową.
Krok 4.

Nakładam masę serową i równam,ale tak by po środku była leciutka górka a przy rantachtroszkę mniej sera. Ja użyłam formy 22 cm.

Formę wstawiam do naczynia z gorącąwodą, woda powinna sięgać do połowy formy. Wstawiam do nagrzanegodo 160°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 20 minut.

Hej

Ja tez z pogodowym fochem, u nas dzis o 10rano bylo -10 :szok:
Masakra jakas, do tego sprawa troszke dobija wiec pewnie odezwe sie po czwartku z info jak tam poszlo... ;/
Zajmuje sie wszystkim i niczym byleby cos robic :p

Spokojnego weekendu :) :* i byle do... wiosny :-D

witam się ....:baffled:
chciałabym pogrzebać w ziemi w ogrodzie ...a mogę pogrzebać w
mam masę cebulek kwiatów ,które wkopuje się w marcu i...co z tego???
mam pół metra śniegu na ogrodzie..
tak więc frezje,lilie,mieczyki,goździki brodate,astry...muszą poczekać :-(

Hana
tak,mam focha pogodowego niestety :dry:
chciałabym zająć się kwiatami ..poprzycinać borówki,krzewy ,zasilić iglaki a tak ....mogę tylko pomarzyć :-(
wkurza mnie już to na maxa!!

a przepis na sernik jest prosty jak moje włosy hahahaaa:-D

poczebujesz:
1 wiaderko sera do sernika np.z firmy Jana
6jajek
szklankę cukru
masło
2 mleczne czekolady
herbatniki
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/3 kubka mleka z lodówki
garnek spory i kulę do mieszania
blachę

do garnka przekładasz ser+jajka+ masło...na wolnym ogniu mieszasz aż się wszystkie składniki połączą i przegotują ..tak z 15min.

po tym czasie dodajesz do masy budynie wymieszane w mleku..po pół minucie mieszania poczujesz opór w mieszaniu co znaczy ,że masa jest gotowa...jeśli lubisz dorzuć garść rodzynek.
wyłącz gaz i na blachę porozkładaj herbatniki----> na herbatniki przelej masę z gara---->znowu poukładaj herbatniki.

w małym rondelku rozpuść czekolady..wlej trochę mleka i wrzuć pokruszoną czekoladę...na wolnym ogniu rozpuść i polej sernik.

ja na koniec sypię jeszcze wiórki kokosowe,ale nie zawsze :)

potem postaw blachę na podłodze na płytkach ..jak szybciej ostygnie to szybciej stężeje .ja na płytkach zostawiam ze 2 h i potem do lodówki na samą górę..

przygotuj dzień wcześniej niż potrzebujesz...najlepszy jest 2 dni po zrobieniu bo wtedy już jest super ścięty ;-)

wszystkie babki pozdrawiam i podaję ciepłe koce --->szlag !!

Ostatnia edycja:
reklama
mama :)tez sie ciesze , moje dzieci w kapieli a ja mam 10 min wolnego:szok::-D

Wreoniczka dzieki kochana za przepis!!!! co prawda na dzis robilam cos prostszego ale w tym tyg na pewno wykorzystam twoj przepis!!!!

Do góry