reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

torba do szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Mnie doktora uspakaja, że nie muszę mieć legitymacji. Dostałam też wiadomość z Rydygiera, że jesli jestem obywatelka polski lub ue to mam prawo to bezpłatnych badan i porodu..

Oświadczam, że w końcu i ja uporałam się z pakowaniem torby:tak:
Poszło szybko i sprawnie wg listy oczywiście:-)

Czy ostatni odcinek z wypłaty jest koniecznie potrzebny, nie wystarczy karta NFZ?
Bo mój ten ostatni akurat jest mało czytelny, gdyż został niechcący wyprany razem ze spodniami:baffled:

iwi, a nie masz RMUA?
Ja sobie w pracy wydrukowałam właśnie z marca, ale jeśli w kwietniu się nie rozdwoję, to muszę się jeszcze pofatygować tam w maju żeby druknąć za kwiecień.

dziwne... przecież kobieta w ciąży ma prawo do porodu i badań bez legitymacji ubezpieczeniowej...

teoretycznie tak i wszystkie te szpitalne cenniki dla nieubezpieczonych sa bezprawne ALE zarowno szpitale jak i przychodnie moga za niektore uslugi pobierac oplaty i same sobie ustalaja za co, ludzie to lykaja, szpital zarabia, interes sie kreci. oczywiscie w przypadku kontaktu z nfz czy rzecznikiem praw pacjenta szpital juz nie ma nic do gadania i nie moze wziac kasy za porod czy badania od ciezarnej. podobnie bezplatne leczenie obejmuje tez dzieci do 18roku zycia i kobiety w pologu (do 42dni po porodzie).

Dokładnie, wykorzystują ludzi, którzy nie wiedzą jakie mają prawa. Kilka lat temu weszła jakaś ustawa, ja to sobie planuje wydrukować...

pokazanie takiego wydruku czesto dziala z tego co wyczytalam w sieci ;) tylko pamietaj ze duzo zalezy od tego na co szpital ma podpisana umowe z nfz, za porod i podstawowe badania nie powinnas oczywiscie placic nie majac ubezpieczenia ale juz z zzo bywa roznie.

no właśnie doktorka mi tak tłumaczyła, że przyjąć mnie muszą ale za znieczulenie np mogą coś sobie liczyć...

Wampi, Elwiwas, dlaczego NIE CHCECIE znieczulenia? Tzn rozumiem, że jeśli ból będzie do zniesienia i wszystko po Waszej myśli, to urodzicie bez, ja też nie zakładam od razu, że będę ze znieczulenia korzystać- ale jeśli będzie bardzo ciężko...........? Też nie?

reklama
Ubezpieczenie jest potrzebne jeśli zajdzie potrzeba wypisania zwolnienia lekarskiego kobiecie od razu po porodzie, za poród i opiekę po porodzie się nie płaci tak jak mówi ustawa.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry