reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

torba do szpitala.....

No i bądź tu mądrym. Skoro mam wyrobioną to biorę ją ze sobą, najwyżej się nie przyda ;)
Niby planuje się termin i miesce porodu, ale zdarzają się różne rzeczy i można przez przypadek trafić do jakiegoś szpitala, gdzie kategorycznie trzeba mieć taką książeczke, więc lepiej być gotowym.

reklama
Najważniejsze aby zabrać ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy na zmianę dla siebie, dla dziecka, no i dokumenty do przyjęcia do szpitala. Całą resztę,łącznie z uzupełnianiem zapasów pieluch, koszul,etc. może przywieźć/podać mąż potem. Dlatego warto je sobie przygotować w domu.
Zresztą na sali porodowej niewiele z tych rzeczy będzie potrzebne, dopiero na położniczym- a tam TATUŚ może już wejść bez problemu.

Karola - dzieki za info :)

ja to nigdy nie miałam ksiązeczki RUM :-[

a i jeszcze dodam w ramach biurokratycznych uzupełnień - w zasadzie istotne dla tych, które mają pierwsze zwolnienia a druk Z3 nie został jeszcze wysłany przez Pracodawcę - żeby otrzymywać kase na konto trzeba do ZUSu wysłać pismo z numerem.Ja zamierza takowe dołączyć do Z3 i wysłać wszytko w komplecie.

aaaaaa i mam pytanie techniczne dotyczące wypłat z ZUSu - kiedy dostajecie kase? wypłaty są regularne? ja jestem przed wiec nie za bardzo wiem co i jak a wolałabym sie nie zdziwić :)

Jeny Antares ja nic takiego nie robiłam. zaniosłam tylko zwolnienie i tyle. A pieniążki przychodzą tak jak zawsze 1 dnia miesiąca (bo w oswiacie płacą 1 a nie ostatniego) bez opuźnień. Oczywiście na konto

Ale Ci fajnie :) a mi pani w zusie powiedziała, ze musze mieć pismo z numerem konta i od złozenia Z3 30 dni na wypłate ekhm... jak widac - co kraj to obyczaj :)

Bo takimi historiami zazwyczaj zajmują się kadrowi albo księgowi. W przypadku małej firmy lub leniwej księgowej-kadrowej trzeba samemu dbać o własne interesy i dreptać po urzędach.
Tak na chłopski rozum, to przecież jak ktoś ma zwolnienie i ma leżeć, to jak ma załatwiać takie historie? To musi być obowiązek pracodawcy, a z ich sumiennością i obowiązkowością różnie jednak bywa.

Hihi Antares może to znowu ten księgowy?
W końcu jak nie jesteśmy w ciąży i chorujemy przez kilka dni do też ZUS płaci (chyba). I wtedy żadnych papierów nie wysyłamy.

karola7 pisze:
Hihi Antares może to znowu ten księgowy?
W końcu jak nie jesteśmy w ciąży i chorujemy przez kilka dni do też ZUS płaci (chyba).  I wtedy żadnych papierów nie wysyłamy.

hmmmmmm sie zastanawiam właśnie... czyzby czas na odwet? :mad:

reklama
Do góry