reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala - co zabrać???

A ja się tak zastanawiałam czy te Oilatum rzeczywiście wyjdzie tak drogo, skoro podczas jego używania nie trzeba już balsamować dziecka o ile dobrze kojarzę to i włoski się tym myje ? więc mamy taki 3 w 1 i z tego co mi koleżanki mówiły to starcza na naprawdę długo. Więc ta cena się rozkłada.
No, ale tak jak mówicie każda wybierze pod siebie.
A no i niewątpliwym plusem Oilatum jest to, że nie zostawia tłustej wanienki, co przy zmieszaniu wody i oliwki jest nieuniknione.

A i ostatnio pytałam o to w aptece i farmaceutki też mówią o leczniczych właściwościach tych specyfików, a ja się skłaniam ku pielęgnacyjnym:tak:

reklama
a moja mama stosowała olejek parafinowy z apteki nam do pupy, bo wtedy nie było takiego wyboru i mówi, że ekstra się sprawdził i tetry nie brudził :-)

Wydaje mi się, że jak kazda rana nie może byc moczona i z tego co wiem to oni codziennie zmieniaja tam opatrunek.

ja nie jestem zwolennikiem chuchania id dmuchania na dzieci i trzymania ich pod kloszem w sterylnych warunkach (chyba że mi po porodzie odpierdzieli jakiś taki lęk o dziecko :p)

do kąpieli i po mam parę kosmetyków z serii emolientów (oilan od aa) będę używać przez pierwszy miesiąc czyli okres noworodkowy lub dopóki mi się nie skończą a później przechodzić na "zwykłe" (myślę o ziajce bo nasza polska i nie droga aż tak).
podobnie z oczkami/pępuszkiem mam te physiodose o którym któraś już pisała a później woda przegotowana zwykła
na pupkę mam duużą pakę sudocremu na początek i na ewentualne problemy
to samo z proszkiem prałam rzeczy maluszka w lovelli mam też płatki mydlane dzidziusia przez pierwszy miesiąc na pewno w tym (swoich ciuchów nie zamierzam prać czymś specjalnym - niech powoli się oswaja) a później spróbuję przejść na zwykły proszek z serii sensitive jakiś
wszystko jednak zależy od tego kiedy się moja niunia urodzi - wcześniaczek musi chyba mieć troszkę dłużej taki "płaszczyk ochronny" no i czy nie będzie miała problemów z alergią itp.

do szpitala mam zwykły lactacyd + szare mydło (biały jeleń)

z tego co wiem, to emulsja do kapieli Oilan jest od 6 -tego m-ca zycia?? czy mozesz mnie wyprowadzic z błedu, bo oilatum dość drogie.:-)

reklama
Do góry