reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala - co do niej spakować?

Trasia, mam wrażenie, ze wszystko dla mam karmiących wypada wieksze- i koszulki i staniczki. ja koszulkę kupiłam "l", bo chciałam obszerną a teraz widzę, ze już "m" byłaby na mnie obszerna...

My wczoraj zaliczyliśmy kolejną ciężką noc i zaowocowała ona listą co będzie w której torbie szpitalnej (żeby się nie pogubić). Wszystko zapisywał M., zebym potem nie musiała mu mówić co i jak.

Ogólnie będziemy mieć 4 torby: torba na poród, walizka na pobyt w szpitalu, plecak M. na jego rzeczy i mała torba z rzeczami na wyjście- ją Michał przywiezie dopiero jak będzie nas odbierał.

TORBA NA PORÓD:
szlafrok
japonki (prysznic)
klapki (chodzenie)
skarpety cienkie (gdyby było mi ciepło)
skarpety grube (gdyby było mi zimno;))
koszula do porodu
duży t-shirt (gdybym się spociła i miała ochotę przebrać)
cienki kocyk
mp3 z muzyką
woda w sprayu do twarzy
oliwka do masażu
ręcznik papierowy
dużo wody
mini termofor
termos z lodem
ręcznik duży (po prysznicu) i do ocierania potu z czoła mały
gumka do włosów!!
notes i długopis do mierzenia częstotliwości skurczów
DOKUMENTY!! (dowód, karta ciąży, gr. krwi, ostatnie usg, wypisy z pobytów w szpitalu, paciorkowce itd.)
pomadka nawilżająca do ust
PLECAK Z RZECZAMI DLA M.
jedzenie dla M.
ubranie ochronne (ostatnio na porodówce kazali nam kupić, a jako, ze w końcu nie rodziłam to już mamy;)
koszulka i skarpetki dla M na zmianę (też się może chłopak z nerwów spocić)
klapki coby tyle godzin w butach nie śmigać
tel. kom. (naładowany!)
dokumenty M.
portfel, pieniądze
klucze do domu
aparat fot.
guma miętowa
cukierki dodające energii

WALIZKA- POBYT:
podkłady do gaci 10szt
podkłądy na łóżko 5 szt
wkładki laktacyjne 10 szt
duuuże podpaski
majty jednorazowe 8szt
majty normalne 2 szt
skarpety 2 pary
stanik do karmienia
ręcznik duży
ręcznik mały
japonki
klapki
maść do brodawek- ziajka
mini żel pod prysznic
szczotki- włosy, zęby
pasta do zębów
mini szampon
sztućce
2-3 koszule do karmienia
szlafrok
butelka z dzióbkiem
tantum rosa
żel do hig. intymnej
paracetamol
kólko do siedzenia
tel.
ładowarka
papierowe ręczniki
woda, jedzenie
notes, długopis
książka, gazeta?
waciki
tonik do twarzy
pomadka do ust

dla Dziecka: pieluszki (ok 10 szt?), mokre chusteczki, smoczek, pieluszka tetrowa czapeczka, niedrapki

WYJŚCIE ZE SZPITALA:
ubranie dla mnie
ubranie dla Mieszka
kocyk
krem do buzi dla Mieszka
fotelik samochodowy
kosmetyki do makijażu- podkład, błyszczyk, tusz do rzęs, delikatne cienie

Dziewczyny, o czym zapomniałam???
Będę wdzięczna za wszelki sugestie!

Ostatnia edycja:
reklama
Aestima jaka lista imponująca, choć wymaga dużo pakowania ;-)

Co do szlafroków... jestem ich przeciwniczką w domu, za to w szpitalu okazaują sie niezbędne.
Jak kiedyś pisała zołza gorszący jest widok babek w przykrótkich koszulkach, z dyndającymi piersiami czy tez w kusych spodenkach pidżamowych - jakoś niesmacznie to wygląda na oddziale, więc warto spakować jakikolwiek szlafrok :tak:

Ja szlafrok cienki akurat mam ,to spakuję, ale powiem Wam, ze za każdym razem jak lądowałam w szpitalu z zaskoczenia, to nie miałam i na koszulę bluzę sobie nakładałam i nie wyglądałam gorsząco. A czasem w szpitalu tak gorąco było, że do pokoju badań w samej koszulce szłam (pod spodem miałam stanik- nic mi nie dyndało a koszulka nie ledwo zakrywająca tyłek, tylko o przyzwoitej długości- dłuższa niz spódniczka pielęgniarki bynajmniej...). A jak pobyt był dłuższy, to smigałam w leginsach ciążowych i bluzce jakiejś wygodnej za tyłek- oczywiscie po porodzie ta opcja nie wchodzi w rachubę... Ale można przyzwoicie wyglądać bez szlafroka!! no i u mnie w każdej sali jest łazienka.

Aestima ja teraz też zastosowałam ten myk, tj leginsy i koszulka :tak: jakoś dziwnie mi było w dzień w pidżamie :-D Ale po porodzie się nie sprawdzi ta kombinacja, więc lepiej spakowac ten nieszczęsny szlafrok

Silva koszulki są spokojnie do połowy udka, nawet bardziej przed kolanko.

Aestima no właśnie jakieś duże te rozmiarówki, ale wolę wygodnie niż obcisło z dwojga złego. Lista super, na pweno skorzystam!

aestima
lista super, tylko paracetamolu bym nie brała
Ja za to kubek jeszcze wezme i jeden pajacyk dla małego na wszelki wypadek (w 2008 mi sie w nocy przydał)

reklama
Aestima - moje pytania i sugestie są takie:
1. chyba Anapi pisała, że się cukierki dla rodzącej przydadzą
2. cóż to jest kółko do siedzenia ?
3. myślisz, że sztućców nie będzie ? Ja bym bardziej na kubek stawiała jak mgordon.
4.ja dodałabym ręczniki jednorazowe, zegarek do mierzenia skurczów i nakładkę na wc
Z Twojej listy wnioskuję, że ubranka dla dziecka są w szpitalu - u mnie niestety nie.
No i masz opcję dowożenia rzeczy, u mnie to raczej odpada. :-(
Ja zamierzam jeszcze wziąść coś delikatnego do podmalowania się na wyjście - krem koloryzujący do twarzy, błyszczyk, neutralne cienie aby ludzi nie straszyć swoim widokiem - Młodej zresztą też.
No i dobrze, że przypomniałaś - czas zacząć smarować brodawki....

Do góry