reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Toksoplazmoza

reklama
Piję czasami cole, ale w małych ilościach i rzadko, bo mój krzyczy. Więc albo woda lub soki tylko.

Kurcze ja Colę to rzadko ale na fantę czy sprite tez mam ochotę :rofl2:
A jak wypije to mam wyrzuty sumienia :baffled:
A z drugiej strony doczytałam właśnie że aga_irlandia pije nawet napoje energetyczne :-) a myslałam że to juz w ogóle zabronione :-p

z tymi napojami energetycznymi to ja bym się troszkę obawiała - sama kofeina nie zaszkodzi w rozsądnych ilościach ale tam chyba jeszcze różne inne wynalazki dorzucają (tzn ja bym się trochę napiła ale regularnie to nie), witaminy w bardzo dużych ilościach
cytuję wikipedie:
Przeciwwskazania [edytuj]

Napojów energetyzujących nie powinny pić dzieci i młodzież poniżej 16 lat, diabetycy, osoby chore na fenyloketonurię, kobiety w ciąży oraz osoby uczulone na kofeinę, jednak polskie prawo nie zabrania sprzedaży tego typu napojów osobom poniżej 18 lat. Napojów tych nie powinno się mieszać z alkoholem, ponieważ mogą powodować złudne uczucie trzeźwości, a także z tego powodu, że zarówno alkohol jak i kofeina wywołują szybszą diurezę, przez co może dojść do odwodnienia organizmu, jak i do zdecentralizowania układu krążeniowego i przez to jego nadmiernego obciążenia. W związku z tym może dochodzić do utraty przytomności, przytłumienia ośrodkowego układu nerwowego, tachykardii jak i innych niemiarowości serca. W krajach unii europejskiej zakazane jest spożywanie w klubach i pubach napojów energetycznych z alkoholem. Nadmierne spożycie samych napojów energetycznych jest niewskazane dla osób z wrzodami żołądka; może powodować bardzo szybkie bicie serca.

Skład [edytuj]

Skład większości napojów jest podobny; składają się one z wody, cukru, regulatorów kwasowości (kwasu cytrynowego i cytrynianu sodu), dwutlenku węgla, tauryny (400 - 420 mg/100 ml.) , kofeiny (około 30 - 35 mg/100 mililitrów), witamin (niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, ryboflawiny i witaminy B12); niektóre zawierają też inozytol, L-karnitynę, teobrominę, ekstrakty guarany i kwas askorbinowy. Napoje te są niemalże pozbawione tłuszczu i białka; ich wartość energetyczna waha się od 4 (napoje w wersji light) do 61 kalorii na 100 mililitrów.

Witam.Ja cały czas tez mysle nad imieniem dla maluszka.Jesli bedzie chlopiec to podoba mi sie Tobiasz,Gracjan,Oliwier,Eryk,Natan a jesli dziewczynka to Amelia,Stella,Nadia,Liwia.,Anabella.Tak wiec mam w czym wybierac:tak:

reklama
Hej. Ja polecam Eryk-dla chlopca. Mam takiego juz 6lat. Rzadkie imie-w przedszkolu jeden taki. Rozsądny uparty,mający wlasne zdanie. fajny facet!

A z imieniem Natan to bym sie zastanowiła. Kolezance w usc wpisali Nataniel bo tak jest poprawnie. to juzz inaczej brzmi i niebyli tak zadowoleni.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry