reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Testy owulacyjne

reklama
Colormania, sorki ale ja tam nic nie dostrzegam. Żeby testy owu były pozytywne to napewno muszą być obienkreski takiej samej grubości albo nawet ta kreska testowa powinna być ciemniejsza od tej kontrolnej.

na pociechę Ci powiem, ze mnie wychodziły pozytywne testy juz od 8 dnia cyklu, byłam bardzo zaskoczona i poszłam na monitoring,z więc w rzeczywistości owu miałam w 15 dniu cyklu. To było potwierdzone USG. I gin był zaskoczony, ze mi tak długo wychodziły pozytywne. Nie wiem, może mam za dużo tego hormony LH? Kto to może wiedzieć? Ne znam odpowiedzi na to, czemu tak mi wychodziły. Dziewczyny mi napisały, ze może zle robię:)) ale chyba nie.

Witajcie,
od pewnego czasu śledzę Wasze posty na temat testów owulacyjnych. Niestety u mnie wszystkie badania wskazują, że mam PCO-tak stwierdził lekarz. Cykle mam calkiem rozregulowane dlatego też-przez ok. 4 mce bralam Diane na uregulowanie. Z ciekawości kupilam testy owulacyjne. W 5 dc-negatywny, w 7dc-pozytywny, w 8dc-negatywny. Chyba troche dziwny wynik. W 7dc było przytulanko:blink: Macie jakies rady ?

Witam serdecznie,
jestem szaraczką prawie od trzech lat z małymi przerwami na leczenie :p
trafiam na samych konowałów ...
polska rzeczywistość nam nie pomaga zapisując na wizyty do lekarzy specjalistów (dobrych) od 6 do 9 miesięcy!!!
dzięki forum i forumowiczkom idziemy z mężem w dobrym kierunku ...
Postanowiłam dodać temat ponieważ sama jestem przed monitoringiem...
nie wiedziałam że jest to bardzo ważne badanie i dlatego chciałbym sie podzielić informacjami i zdobyc jak najwięcej informacji na ten temat

zapraszam dziewczyny które chcą się czegoś o tym dowiedzieć a najbardziej te, które są specjalistkami w tym temacie :D

tu kilka informacji na początek:

Monitoring cyklu lub monitoring owulacyjny to kolejny krok przy ustalaniu przyczyny braku ciąży. Jest to nic innego jak badanie USG dopochwowe, z tym że wykonywane kilkakrotnie w ciągu jednego cyklu.

Pierwsza wizyta przypada najczęściej na okres przedowulacyjny i ma na celu określenie ilości wytwarzanych pęcherzyków. Podczas kolejnych przeprowadza się obserwacje jak pęcherzyki rosną, ustala, kiedy osiągają odpowiednią wielkość, a po dniu, w którym jest spodziewana owulacja sprawdza się, czy ona faktycznie wystąpiła. Dni wizyt ustala lekarz ginekolog.

Często okazuje się, że pęcherzyki rosną, ale nie pękają. Monitoring pozwala ustalić, w którym momencie należy wspomóc organizm farmakologicznie, tak by wywołać pęknięcie pęcherzyka.

[zaczerpnięte ze strony:Badanie Płodności: Monitoring cyklu - monitoring owulacji]

Gdy mija kolejny miesiąc bezowocnych starań niejednokrotnie zastanawiamy się jakby tu pomóc naturze. Przy problemach z poczęciem dziecka warto polecić jako jedno z pierwszych badań wykonanie monitorowania owulacji.
Szczególnie warto pomyśleć o monitorowaniu owulacji w trakcie cykli stymulowanych lekami (na indukcję owulacji, np. clostilbegyt). Ważne także, aby zastanowić się nad monitorowaniem cyklu w przypadku, gdy cykle miesiączkowe są nieregularne. I co, oczywiste, gdy mijają miesiące bezowocnych starań o dziecko.
Na czym polega monitoring owulacji
Monitoring owulacji polega na poddaniu się przez kobietę w odpowiednich dniach cyklu miesiączkowego serii badań USG za pomocą głowicy dopochwowej, dokonaniu oceny (stanu śluzówki macicy) i odpowiednich pomiarów (liczby i wielkości pęcherzyków w jajnikach).
Cel badania cyklu
Dzięki temu moitorowaniu owulacji można określić m.in.:
- czy cykl przebiega prawidłowo,
- kiedy rosną pęcherzyki i czy pękają,
- stan endometrium (grubość, czy zmienia się (trójlinijne po owulacji).

Monitorowanie jajeczkowania to przede wszystkim odpowiedzenie na pytanie kiedy i czy wystepuje owulacja oraz pomoc w wyznaczeniu prawdopodobnego momentu owulacji, tym samym wyznaczenie dni płodnych - a co za tym idzie zwiększenie skuteczność starań o ciążę.
Przebieg monitoringu owulacji

Najlepiej jest, aby całe monitorowanie jajeczkowania prowadził jeden lekarz. Podczas każdego badania wykonany jest m.in. pomiar średnicy pęcherzyków i grubości błony śluzowej macicy (tzw.endometrium).
W pierwszej części monitoringu owulacji celem badania jest określenie, czy wzrastają pęcherzyki oraz czy opowiednie jest endometrium, a co za tym idzie wyznaczenia przybliżonego czasu jajeczkowania.
Kolejnym etapem monitoringu celem jest znalezienie cech przebytej owulacji, czyli śladów po pęknietym pęcherzyku, płynu w za macicą w zatoce Douglasa, czy obecności ciałka żółtego na jajniku itd.

[zaczerpnięte ze strony:http://www.staramysie.pl/staramy-sie-o-dziecko/52-monitorowanie-owulacji.html]

Ostatnia edycja:
anuszka dobrze ze zalozylas ten temat,bedziesz miec wglad i przezroczystosc tematu.

Tak jak Ci pisalam sredni 3 wizyty zaraz po @ 6-9 dc potem 12-16 dc (w zaleznosci od dlugosci cyklu) to jest czas okolowulacyjny wtedy pecherzyki sa takich wielkosci aby moc stwierdzic czy sa na granicy pekniecia. A potem wizyta po 20 dc aby sprawdzic czy pecherzyk badz pecherzyki pekly (czyli sprawdza sie czy jest plyn w zatoce Douglasa)

Prawidlowa wielkosc pecherzyka waha sie meidzy 18-21 mm czesto tez zdarzaja sie wieksze ktore osiagaja nawet 25 mm i pekaja ale u nie ktorych kobiet pecherzyki osiagajace taka wielkosc nie pekaja i zamieniaja sie w torbiel.

Endometrium prawidlowe w czasie okolowulacyjnym to miedzy 8-12 mm choc mowi sie ze 12 mm osiaga sie tuz przed spodziewana @. Wieksze endometrium nalezy kontrolowac (moze prowadzic do endometriozy,ale temu towarzysza takze inne przyczyny) endo w okresie okolomiesiaczkowym osiaga do 12 mm wieksze moze swiadczyc o wczesnej ciazy (rozmiar,i rozpulchnienie)

Specyfiki wspomagajace owulacje jak CLO np. moze uposledzac sluzowke ale i na to jest sprawdzony i polecany sposob innych kobiet a mianowicie orzeszki ziemne i wino. CLO moze takze wysuszac,mozna nie dostrzec sluzu plodnego ale na poprawe sluzu wiesiolek jest dobry.

Mam nadzieje ze trosze rozswietlilam Ci sprawe. W razie pytan pisz :-D;-)

tak naprawdę jesteś pomocna
:D

napewno będę miała duuuuuuuużo pytań

czyli ten mój pęcherzyk 17 mm w 17 dc mógłby być większy
eh

a gdybym poszła dziś 10 dc i w piątek 13 dc to będzie ok czy za mały odstęp czasowy?

Ostatnia edycja:
reklama
a jakie masz dlugie cykle? Bo jesli masz dlugie i owu po 20 dniu to 17 mm jest ok szacunkowo pecherzyk rosnie 2mm na dobe.

Do góry