kasiaa91
Fanka BB :)
Cześć
Mam 27 lat to moja druga ciąża, pierwsza biochemiczną poroniłam, na 1 prenatalnych wyszlo: nieprawidłowy przepływ przez zastawkę trójdzielna lekarz oznajmił ze w 95 % koryguje się to wraz ze wzrostem dziecka skierował mnie na test pappa, niestety żałuję do dziś ze go zrobiłam. Test wyszedl fatalnie ryzyko zd 1 na 15 .... na amniopunkcje nie zgodziłam sie ale nie jestem w stanie funkcjonować, nie spię jest mi niedobrze, stres jaki aktualnie odczuwam jest nie do pojęcia zastanawiam się nad testem nipt... zastanawiam si również skad taki zly wynik nie mam wad genetycznych w rodzinie nie palę nie piję biore heparyne oraz acard ale ponoć nie maja wpływu na to...placze w dzien i po nocach bo nie wiem jak mam z tym sobie poradzić
Na ZD nie ma wpływu Twoja historia rodzinna, większość przypadków to po prostu pech, przypadek, jeden zły moment w trakcie podziału komórek…
Niestety masz markery z usg i krwi stąd ryzyko jest duże.
Z ciekawości: dlaczego nie decydujesz się na amnio? To bezpieczne badanie a jako jedyne da Ci 100% odpowiedzi. Jesli amnio zaprzeczy będziesz mieć spokojną ciążę. Jeśli amnio potwierdzi chorobę to będziesz miała czas na decyzję i / lub przygotowanie się do narodzin chorego dziecka.