reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NIFTY i USG w normie, białko PAPP-A zaniżone (wynik testu nieprawidłowy)

Ja też mam włączony acard 100mg, ale jeśli chodzi o jakieś dodatkowe badania czy obserwacje, to lekarz wręcz na mnie naskoczył, że USG trzeciego trymestru wystarczy a przepływów nie ma co robić bo to wprowadza tylko stres.ale ja i tak się stresuje bo moja pierwsza córka urodziła się w 37tyg z wagą 2500g, i jeden lekarz zasugerował że też mogłam mieć niskie białko Pappa, no ale wtedy byłam młodsza i tego nie badałam.

reklama
ja narazie jestem w 21t3d tak więc za wcześnie by cokolwiek mówić.

Mimo, że to tylko statystyki zrobiłam dodatkowe uzupełniające (papp-a) oblicznie ryzyka (lekarz z certyfikatem fmf ze specjalizacji preklamsji) tak, że ryzyko prekeklampsji przed 34 tygodniem wyszło mi 1:754, przed 37 - 1:179, a przed 42 - 1:28, wewnatrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem 1:111. To tyle teorii ale dla polskich lekarzy oznacza to brak ryzyka. Dodatkowo ciśnienie zazwyczaj mam niskie (podobno to jest głównym wskaźnikiem dla lekarzy). Tak więc w moim wypadku na podstawie statystyk i ciśnienia uznano, że nie ma potrzeby profilaktyki preklampsjowej ( ja spotkałam się z profilaktycznym jedzeniem aspiryny a nie acardem). No ale zobaczymy kto ma rację.

W środę miałam 2w1usg połówkowe + echo. Płód zdrowy przynajmniej fizycznie i duży (żeby nie powiedzieć za duży), za to mam nisko położone łożysko i na przedniej ścianie. I jakoś mam wrażenie, że nie pójdzie do góry.

U mnie narazie tyle.

Jestem w podobnej sytuacji bo tez mam obniżone pappa z testu biochemi krwi a mianowicie 0,442 mom a resztę rzeczy w normie,NT 1,8,usg prawidłowe a ryzyko ZD zostało mi wyliczone na 1:170,zdecydowałam się na test NIFTY bo strasznie boje się amniopunkcji,na pobranie krwi idę w poniedziałek.Wizyte u mojej prowadzącej ginekolog mam dopiero za tydzień i chce z nią porozmawiać na temat tych wyników bo możliwe ze to może zwiastować inne problemy w późniejszej ciąży niż wadę genetyczną.Tym bardziej ze na początku ciąży brałam duphaston i wazę 20 kg więcej niż na początku pierwszej ciąży wiec to wszystko tez może mieć jakieś znaczenie.Jestem zła bo znów przeżywam ten sam stres co w pierwszej ciąży z tym ze wtedy lekarz nastraszył mnie wysoką przeziernoscia 2,4 i dla pewności musiałam zrobić biochemię krwi która wyszła dobrze a teraz na odwrót przeziernosc jest dobra a wyniki z krwi złe

Jestem w podobnej sytuacji bo tez mam obniżone pappa z testu biochemi krwi a mianowicie 0,442 mom a resztę rzeczy w normie,NT 1,8,usg prawidłowe a ryzyko ZD zostało mi wyliczone na 1:170,zdecydowałam się na test NIFTY bo strasznie boje się amniopunkcji,na pobranie krwi idę w poniedziałek.Wizyte u mojej prowadzącej ginekolog mam dopiero za tydzień i chce z nią porozmawiać na temat tych wyników bo możliwe ze to może zwiastować inne problemy w późniejszej ciąży niż wadę genetyczną.Tym bardziej ze na początku ciąży brałam duphaston i wazę 20 kg więcej niż na początku pierwszej ciąży wiec to wszystko tez może mieć jakieś znaczenie.Jestem zła bo znów przeżywam ten sam stres co w pierwszej ciąży z tym ze wtedy lekarz nastraszył mnie wysoką przeziernoscia 2,4 i dla pewności musiałam zrobić biochemię krwi która wyszła dobrze a teraz na odwrót przeziernosc jest dobra a wyniki z krwi złe
Jakie wyniki wyszły u Ciebie Monika .Szukam informacji o Nifty i wiarygodności .

U mnie to samo, białko Pappa 0,452 MoM, beta 1,402 MoM i dziecko od 37 tygodnia nie tyje. Ryzyko mi wyliczyli ZD po pappie 1:327, robilam Sanco OK, bo nie chciałam amnio + reszta prenatalnych w porządku. Dzisiaj znowu byłam na kontroli w szpitalu i był spec od prenatalnych, no i mówił mi, że to przez niskie białko pappa, może być hipotrofia płodu. Lekarka z kliniki prenatalnych mi to też mówiła, że miała podobnie urodziła 2 mniejszych dzieciaczków. U mnie mała miała 2600 tydzień temu, dzisiaj 2530. Wszystko z łożyskiem i przepływami w porządku a nie przybiera na wadze, a w ciągu tygodnia bylam już 2 razy na kontroli i 2 lekarzy robiło usg, więc raczej wykluczam błąd pomiaru.... Także nie zawsze ta cholerna Pappa jest do bani, tylko też trzeba kontrolować pod koniec ciąży dzieciaczka. Biorę znowu neoparin i w pon prawdopodobnie szpital. Na początku ciąży brałam neoparin i acard ze względu na mutacje trombofilii, ale później hematolog kazał odstawić, bo częste krwawienia. Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko z porodem.

Witam,
szukam kobiet które mają/miały podobną sytuację jak moja, czyli poprawne NIFTY i USG a zaniżone białko Pappa-a.

Poczytałam o obiżonym białku, polskie strony straszą trisomią 21 ale zagraniczne mówią, że nie jest to jednoznaczne, zaniżone białko:
- może o niczym nie świadczyć, matka poprostu ma niskie białko
- może być sygnałem niskiej masy urodzeniowej / niedożywienie płodu (Small for gestational age (SGA))
- może być sygnałem ze wystapi stan przedrzucawkowy (Pre-eclampsia)
- może być sygnałem, że może nastąpić poród przedwczesny (Preterm delivery)

Zwłaszcza ryzyko stanu przedrzucawkowego jest obficie udokumentowane badaniami.

Tak więc pytanie czy są tu mamy które miały tylko zaniżone białko i kolejne pytanie czy już wiedzą bądź podejrzewają czego mogło być one skutkiem i przede wszystkim jaki był wynik końcowy czyli czy zrobily amnio i wyszła ona pozytywna/ negatywna, urodziły dziecko zdrowe/chore, miały poród przedwczesny/urodziły w terminie, miały cukrzyce ciążową lub/i zagrożenie stanem przedrzucawkowym, urodziły małe dziecko.

Może uda się ustalić jakąś zależność która może pomóc mi i innym mamom szukającym odpowiedzi w tym temacie...

Poniżej przedstawiam wyniki:

Wiek matki:
36 lat (dieta w 80-90% wegetariańska/wegańska)

NIFTY - wynik prawidłowy
Ryzyko trisomii 21: 1/21185537
Ryzyko trisomii 18: 1/1189143614
Ryzyko trisomii 13: 1/3390151980
Liczba chromosomów płci: nieprawidłowości nie stwierdzono
Zespół delecyjny 1p36,15q11.2, 5p, 1q32.2, 11q23, 10p14-p13, 16p12.2-p11.2, 2q33.1, T9, T16, T22: nie stwierdzono

USG - prawidłowe
CRL 63,6mm
FHR-164/min
NT -1,5mm
kość nosowa widoczna
przepływ krwi w przewodzie zylnym DV i na TV prawidłowy, DV PI-1,2

TEST PAPP-A - wynik nieprawidłowy
wolne B-hCG 1,480 Mom ( prawidłowe czyli poniżej 2,52 MoM)
Białko PAPP-A 0,469 MoM (nieprawidłowe czyli poniżej 0,5 MoM)
Ryzyko trisomii 21:
podstawowe (statystyczne) 1:182
skorygowane (na podstawie mojego wieku i krwi) 1:249 (prawidłowy 1:300)

PS. Jeśli byłyby mamy doradzające mi amniopunkcję - nie o to w tym wątku chodzi ale dla rozwiania wątpliwości jeszcze nie wiem czy ją zrobię. Jestem w 14+5 więc mam jeszcze tydzień na podjęcie decyzji. Narazie byłam na konsultacji u ginekologa i genetyka, obaj odradzali amnio ze wględu na ryzyko powikłań i brak 100% pewności co do wad
Cześć! Czy mogłabyś się podzielić jak się to u ciebie rozwiązało? Mam podobna sytuacje i bardzo się tym stresuje a niestety nie znalazłam nigdzie wiarygodnych i potwierdzonych przypadków.

Hej, u mnie podobna sytuacja.
Pappa i beta HCG dość niskie 0.42 M i 0.4.
Pierwsze USG i nifty ok,ale ostatnio wyszły mi delikatnie zaburzone przepływy w lewej tętnicy. Za dwa tygodnie połówkowe i totalnie nie wiem czego się spodziewać ani na noc zwracać uwagę.

Miałam białko 0.2 MoM, ryzyko T21 1:227, amniopunkcja wykazała nieprawidłowy kariotyp nie mający jednak nic wspólnego z trzema trisomiamii z testu podwójnego, urodziłam w 31 tygodniu ciąży z powodu PIH i złych przepływów. Niskie białko może wskazywać na problemy z ciśnieniem, łożyskiem, cukrem.

Ja miałam obniżone białko pappa i zwiększone ryzyko T21.
Wiązało się z problemami z lozyskiem i cukrzycą w 3 trynestrze. Dzieci zdrowe

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Mam pytanie czy lekarz kazał brać ci aspirynę w ciąży? Mam zanizony wynik PAPP-A. Jedynie ci kazali robić to brać aspirynę do końca ciąży. Mieszkam w UK. Średnio tu z dodatkowymi badaniami. Proszę o radę.

reklama
Mam pytanie czy lekarz kazał brać ci aspirynę w ciąży? Mam zanizony wynik PAPP-A. Jedynie ci kazali robić to brać aspirynę do końca ciąży. Mieszkam w UK. Średnio tu z dodatkowymi badaniami. Proszę o radę.
Tak, powinno się brać baby aspirine, czyli 150mg w pl to zazwyczaj acard

Do góry